Adunate de pe plajă

Adunate de pe plajă(264)


AMALGAME


* Prietenul meu, antrenorul Costel Dimofte îmi aduce la cunoștință o reușită extraordinară a țării noastre la sportul Haltere. România face spectacol la Campionatele Europene de Haltere de la Erevan din aceste zile!

11 medalii după primele două zile de concurs! A evoluat și Loredana Toma – cea care s-a situat pe locul 3 în clasamentul European Wightlifting Federation a celor mai bune sportive ale anului 2022 - și a câștigat trei medalii de aur. Practic Loredana a terminat concursul pe primul loc - stilul smuls, aruncatul si totalul categoriei olimpice 71 Kg, cu 110 kg, 130 kg si 240kg!!

𝗘𝗪𝗙 𝗦𝗲𝗻𝗶𝗼𝗿 𝗪𝗲𝗶𝗴𝗵𝘁𝗹𝗶𝗳𝘁𝗶𝗻𝗴 𝗖𝗵𝗮𝗺𝗽𝗶𝗼𝗻𝘀𝗵𝗶𝗽𝘀 - 𝗬𝗲𝗿𝗲𝘃𝗮𝗻 𝗔𝗥𝗠 𝟮𝟬𝟮𝟯 este o competiție de calificare la JO Paris 2024. Printre cei nouă sportivi practicanți ai sportului haltere (3 băieți și 6 fete) reprezintă România la Yerevan ARM, la cea importantă competiție continentală, cea rezervată seniorilor este și constănțeanca noastră Bianca Dumitruescu - CS Farul. Sportivii au fost pregătiți de antrenorii Adrian Ionescu, Valeriu Calancea, Gheorghe Maftei, Marius Ulareanu si Ovidiu Fatu. Delegația României și-a depășit așteptările, obiectivul fiind câștigarea a patru medalii și șase locuri 4-6.

* Mănăstirea Dervent este una dintre cele mai frumoase și căutate mănăstiri din Dobrogea. Totodată, este și cea mai veche din județul Constanța, fiind înființată în perioada interbelică de Gherontie Nicolau, episcopul Constanței, pentru pelerinii care veneau să se închine la „crucile de leac”.

Dintre ctitorii lăcașului de cult, iese în evidență poate persoana cea mai importantă, o bătrână văduvă din Ostrov, județul Constanța, cea care a donat episcopiei pământul pe care se află și azi crucile de la Dervent. Fără acest gest, mănăstirea nu putea fi înființată.

* Primăria Mangalia a decis să vândă 37.639 mp din Pădurea Comorova, după ce a obținut terenul în urma unei executări silite, spațiu recuperat după ce a fost înstrăinat tot de municipalitate în 2005. Bucata din ultima pădure de la malul mării a fost evaluată la 832.772 euro, însă va fi vândută prin licitație cu un preț de pornire de doar 416.385 euro (50% din prețul evaluat), după ce la primele două licitații nu s-a calificat niciun cumpărător.

Primăria insistă să vândă, deși locuitorii Mangaliei vor păstrarea pădurii. Deși este încadrat la categoria Pădure, terenul figurează în intravilan, astfel va fi doar o formalitate ca suprafața de pădure să fie defrișată pentru a face loc resorturilor, în condițiile în care zona este una extrem de ofertantă – Popasul Căprioarelor.

Vânzarea celor aproape 4 ha reprezintă o sfidare la adresa locuitorilor orașului, care anul trecut s-au alăturat unei inițiative civice care luptă pentru reîntregirea Pădurii Comorova. În prezent, 201 ha din pădure se află în proprietatea publică, iar 201,6 ha figurează în proprietatea privată a municipiului, situație juridică care permite municipalității să vândă această suprafață, așa cum s-a întâmplat cu restul de până la 519 ha, cât cuprindea Comorova în urmă cu 20 de ani.

* Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar, împreună cu alți patru parteneri, pregătesc demersurile în vederea obținerii statutului de Geoparc Internațional UNESCO pentru regiunea de Nord-Est a Dobrogei. Ceilalţi parteneri sunt Universitatea din București, Agenția de Protecție a Mediului Tulcea, Asociația (L)Ibida şi Asociatia GeoD pentru promovarea geodiversităţii.

Stadiul procesului de stabilire al teritoriului pentru care se doreşte obţinerea statulul de Geoparc UNESCO este încă în stare incipientă, însă iniţiatorii au propus ca geoparcul să se desfășoare pe o suprafață de peste 2.500 km. În prezent, în România mai există două geoparcuri cu statut internațional UNESCO – Țara Hațegului și Ținutul Buzăului.

Ca în cazul celor două obiective amintite, partea de Nord a Dobrogei are caracteristici unice, motiv pentru care echipa Geoparcului face eforturi pentru a fi recunoscut drept teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță globală. Geoparcul Dobrogea Chimerică – nume propus de inițiatorii proiectului, nu va fi delimitat fizic, însă intrarea în teritoriu va fi marcată de panouri. Dacă proiectul va fi certificat UNESCO, Geoparcul Dobrogea Chimerică va fi o marcă recunoscută internațional.

* Recent încheiate, Turneele Finale ale Campionatelor Naționale Individuale de Șah ale României, pentru Juniori , organizate de Federația Română de Șah, în perioada 02-12.04.2023 în stațiunea Eforie Nord , și-au desemnat medaliații. Cele mai disputate dintre finale individuale de șah, fără îndoială, au fost cele de șah clasic, desfășurate pe parcursul a 8 zile ( o zi având rundă dublă) , în sistem elvețian, în 9 runde, cu timp de joc de 90 minute + 30 secunde/mutare/jucător, precum și cele de șah rapid, desfășurate pe parcursul a două zile, în 9 runde , cu timp de joc de 15 minute + 10 secunde/mutare/jucător, astfel că, doar cei foarte bine antrenați și rezistenți la tensiunea dată de nivelul competițional ridicat și de miza titlurilor de campion puse în joc, au făcut față competițiilor iar visurile lor au devenit realitate.

Surclasându-și adversarii la o diferență de 0,5 puncte, în fiecare dintre competiții, tulceanul Nicodim Cosmin Stepanencu a obținut la categoria sa de vârstă, două medalii de aur , la șah clasic și șah rapid, precum și cele două titluri de Campion, puse în joc. Iată că, după încheierea Turneelor Finale ale Campionatelor Naționale Individuale de Șah pentru junior, la Tulcea au ajuns două titluri de Campion Național al României, la Șah Clasic și Șah Rapid,la categoria U18, ambele aduse de tânărul șahist Nicodim Cosmin Stepanencu.

* S-a ieftinit considerabl motorina, care a coborât sub 7 lei, fiind cel mai redus nivel de la declanșarea războiului din Ucraina.

* Interesantă și informația care vine de la Eforie, unde a fost lărgită plaja. Inițial, aceasta avea circa 7 metri, însă la vară turiștii vor avea de parcurs aproape o sută de metri până la mare. Au fost extrași peste trei milioane de metri cub de nisip din largul mării și aduși pe mal, iar acum nivelul plajei este cu trei metri deasupra nivelului apei.


A consemnat moș ION ROATĂ de la ROTATIVĂ

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri