FORUM DE AFACERI SERBIA - ROMÂNIA

FORUM DE AFACERI SERBIA - ROMÂNIA(355)


CCIR se va implica in procesul de aderare a Serbiei la platforma 3SI: "Consideram necesar sa ne concentram si mai indeaproape asupra proiectelor comune care vizeaza sustinerea si dezvoltarea relatiilor economice existente ale tarilor noastre... In ceea ce priveste cooperarea in cadrul organizatiilor internationale, CCIR este angajata in realizarea unei cooperari mai stranse cu partenerii sarbi” Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), in parteneriat cu Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis (CCIAT), a organizat zilele trecute la Belgrad, Forumul de Afaceri si Investitii Serbia – Romania.

Forumul de Afaceri si Investitii Serbia – Romania a avut ca tema principala dezvoltarea relatiilor bilaterale dintre cele doua state, precum consolidarea prezentei firmelor romanesti pe piata din Serbia si atragerea de noi investitii in Romania. La eveniment au participat 31 de firme romanesti si 43 de firme sarbesti.

"De-a lungul timpului, CCIR a reusit sa contribuie la cresterea si dezvoltarea constanta a legaturilor dintre Romania si Republica Serbia, marcand astfel importanta si utilitatea camerelor de comert si industrie in consolidarea relatiilor economice si comerciale internationale. La sfarsitul anului 2022, valoarea schimburilor comerciale a atins 2,6 miliarde de euro, dintre care aproximativ 1,4 miliarde de euro reprezinta exporturile romanesti si aproximativ 1,1 miliarde de euro reprezinta importurile romanesti din Serbia.
In plus, valoarea totala a schimburilor de servicii a atins, in 2021, valoarea de 163,6 milioane de euro. In prezent, in Romania sunt active 760 de companii sarbesti, cu un capital social de aproximativ 26 de milioane de euro. Consideram necesar sa ne concentram si mai indeaproape asupra proiectelor comune care vizeaza sustinerea si dezvoltarea relatiilor economice existente ale tarilor noastre. Initiative precum: forumuri de afaceri, misiuni comerciale si sesiunile Business 2 Business vor stimula dialogul dintre companiile romanesti si cele din Serbia, dispuse sa isi dezvolte si sa-si extinda activitatea.
In ceea ce priveste cooperarea in cadrul organizatiilor internationale, CCIR este angajata in realizarea unei cooperari mai stranse cu partenerii sarbi din cadrul Asociatiei Camerelor Balcanice (ABC) si al Organizatiei de Cooperare Economica a Marii Negre (OCCEN)”
, a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban.

"Pentru Camera de Comert si Industrie a Serbiei este foarte important sa dezvolte o colaborare intensa cu CCIR, avand in vedere implicarea activa a acestei organizatii in structurile de profil europene. Si aici, ma refer in primul rand la Three Seas Intiative (3SI) (n.r. Initiativa celor Trei Mari), platforma la care dorim sa aderam cu sprijinul colegilor din Romania. Dupa cum stiti, 3SI are ca obiectiv principal promovarea cooperarii economice intre statele din regiune. Prin urmare, apartenenta la acest forum poate facilita oportunitati de afaceri si investitii mai bune pentru Serbia. De asemenea, participarea la 3SI poate spori relatiile bilaterale cu celelalte state membre, ceea ce poate duce la o mai buna intelegere si cooperare in diferite domenii, mai ales daca ne referim la securitatea energetica sau conectivitatea digitala. Profit, astfel, de prezenta presedintelui CCIR, Mihai Daraban, la acest eveniment pentru a-i transmite in mod direct rugamintea de a facilita accesul Serbiei la aceasta platforma, cunoscand foarte bine rolul foarte important al CCIR in cadrul 3SI”, a declarat Mihailo Vesović, director al sectorului analize strategice, servicii si internationalizare al Camerei de Comert si Industrie Serbia.

(sursa CCIA a României)
jooble.org