Adunate de pe plajă

Adunate de pe plajă(437)


AMALGAME


* Primăria Municipiului Tulcea a lansat licitația pentru actualizarea Planului Urbanistic General și a Regulamentului Local de Urbanism. Prin realizarea PUG, se va crea un nou regulament de urbanism, bazat pe realitatea actuală și în acord cu legislația în vigoare, se vor trasa direcțiile de dezvoltare urbanistică a municipiului prin identificarea zonelor spre care ar trebui direcționată dezvoltarea orașului, în acord cu tendințele de dezvoltare și cerințele de dezvoltare durabilă socio-economică și de mediu actuale, precum și actualizarea listei de proiecte de investiții necesare pentru implementarea viziunii de dezvoltare.

De asemenea, se vor rezolva problemele de circulații majore carosabile, pietonale, de transport în comun, legăturile dintre cartierele orașului, problemele legate de infrastructura tehnico-edilitară etc. Printre nevoile de dezvoltare necesare Municipiului Tulcea se regăsesc următoarele: Extinderea perimetrului intravilan: cu precădere în zona de vest, în zona numită Vărărie Baltă, ținând cont de disfuncționalitățile prezente, extinderea în zona de sud-vest, înspre traseul viitoarei linii de centură municipală; în zona de est, va cuprinde strada Orizontului, numerele cadastrale impare, până în extremitatea Șacului Zaghen.

Crearea unei viitoare linii de centură municipală: în zona de sud a oraşului, care va pomi din zona străzii Transfotorului până spre Șoseaua Agighiol şi Șoseaua Murighiol, şi va prelua drumul expres existent; traseul liniei de centură va delimita şi noul perimetru intravilan al oraşului; Înființarea Parcului Industrial: care se va amplasa în zona de vest, în prelungirea actualei platforme industriale, parcul va cuprinde depozite, logistică, producție componente şi spații de servicii care va deservi zona Vărărie Baltă.

Reconversia funcțională a fostei platforme industriale din N-E oraşului: zona fostelor fabrici de peşte, de bere etc., zona de tip brownfield, din care se vor păstra construcțiile valoroase cu amprenta istorică şi se va revalorifica prin noi funcțiuni de tip servicii turistice, locuire semicolectivă sau locuințe de serviciu, zona de agrement, posibilitatea de a crea o faleză verde, în prelungirea actualei faleze, în deplină armonizare cu zona de peisaj natural care bordează malul Dunării.

Mutarea actualei gări de pasageri: având următoarele variante precum Varianta 1 — zona strada Dumitru Ivanov, după trecerea de cale ferată şi Varianta 2 — pe strada Tineretului, în zona Stadionului Delta. Necesitatea înființării unei noi gări feroviare de pasageri este justificată de interconectarea cu alte mijloace de transport în comun (transport public interurban, transport public local) şi noile parcări de tip park&ride, ca un punct intermodal de transport ce va deservi nevoile de mobilitate ale oraşului, atrăgând şi funcţionalităţile specifice.

Potenţarea arealului ecologic şi peisager al oraşului: crearea unor trasee de cicloturism care să tranziteze oraşul pe axul Vest-Est şi să unească cele trei lacuri existente, denumit şi Traseul celor trei lacuri (Lacul Câşla, Lacul Ciuperca şi Lacul Zaghen), şi a unei reţele de trasee pietonale in jurul lor, care să se conecteze cu alte zone, unde se poate dezvolta o reţea de pietonale; Crearea barierelor naturale de protecţie în zona de sud a oraşului: în zonele Dealurilor Tulcei, utilizate ca foste plantaţii de viță-de-vie, a căror funcţiune a fost abandonată şi care pot fi împădurite ca bariere verzi contra vânturilor puternice darşi împotriva prafului generat de argila uscată, care se răspândeşte în toate zonele urbane; Reamenajarea zonei de agrement Bididia: transformarea acestei zone într-un parc urban şi extinderea spre Dealul Carierei, prin reabilittarea grădinii botanice, a fostei tabere, bazinelor de înot şi a peisajului natural existent; Reorganizarea policentrică a oraşului crearea unor centre de interes şi nevoi la nivel de cartier sau de zone urban compacte, care să poată degreva densitatea funcţională a actualului centru; centrele noi formate pot fi argumentele unei viitoare regenerări urbane ale cartierelor sau zonelor deservite.

Valoarea totală estimată a achiziției este de 3.500.000 de lei, iar cei interesați pot depune oferte de preț până la data de 15.05.2023, ora 15.00.

* Iată ce a notat pe pagina sa de FB ministrul Economiei, Florin Spătaru: Am răspuns, astăzi, la invitația Patronatului Operatorilor Port Constanța şi a Ambasadei Kazakhstan-ului la Forumul celor 4 porturi, #Aktau- Kazakhstan, #Baku - Azerbaidjan, #Batumi- Georgia şi #Constanța România.

Portul #Constanța poate deveni un hub cheie pentru transportul de mărfuri din #Asia către #UE, precum și pentru exporturile europene către Marea Neagră și bazinul Caspic. Ruta de tranzit Caspică-Marea Neagră poate să asigure un acces sigur la import și piețe de export pentru țări precum Azerbaijan, Georgia, Turkmenistan şi Kazakhstan. Proiectele transregionale viitoare cu parteneri de încredere ar putea poziționa strategic regiunea Caucazului de Sud din punct de vedere economic.

În aceeaşi măsură ne îndreptăm atenția către dezvoltarea porturilor din România, precum cele de la #Galați şi #Brăila, întrucât rutele de transport navigabile pot redeveni o resursă importantă pentru dezvoltarea economică națională.

Să vă audă Dumnezeu!


A consemnat moș Ion ROATĂ de la ROTATIVĂ

 

 

 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri