Adunate de pe plajă

Adunate de pe plajă(261)


AMALGAME


* CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a acționat recent pentru igienizarea sectorului de sud din portul Constanța. În acest scop, s-au plantat 150 de puieți de salcâm și pomi fructiferi în proximitatea aleilor pietonale, pe o lungime de cca 2 km. De asemenea, au fost amenajate spațiile verzi, câte două rânduri, pe o lungime de 90 m. Acțiunea este parte a unui proces de sistematizare și ecologizare la nivelul întregului port. Astfel, vor mai fi plantați alți 150 de copaci în zona de nord a portului Constanța.

* Sunteți în căutarea unui loc de muncă? Vă doriți o reconversie profesională? Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Constanţa a început pregătirile pentru Bursa Locurilor de Muncă, eveniment care va avea loc, anul acesta, în data de 12 mai, la sediul Universităţii Maritime, începând cu ora 9.00.

* Școala de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu” a împlinit 85 de ani de existență. Aniversarea a fost celebrată printr-o ceremonie religioasă, citirea ordinului de aniversare a 85 de ani de la înființarea Școlii, decorarea Drapelului de Luptă cu Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, respectiv cu Emblema de Onoare a Comandamentului Forțelor Întrunite.

* Au început deja lucrările pentru reconfigurarea totală a zonei intersecției bulevardului Alexandru Lăpușneanu cu Aurel Vlaicu. Primăria Constanța anuntă că lucrările vor fi complexe, se vor executa etapizat și au drept scop fluidizarea traficului rutier și creșterea gradului de siguranță a conducătorilor auto.

* Oamenii aflaţi zilele trecute în zona plajei din Eforie Sud au avut parte de o privelişte tristă, nu departe de apă aflându-se corpul unui delfin mort, adus de valuri pe nisipul plajei. Nu este un lucru neapărat neobişnuit ca aceste mamifere marine să eşueze pe mal, dar acest tip de delfin pare diferit faţă de cei obişnuiţi în zona litoralului Mării Negre.

* Direcția Asistență Socială Mangalia comunică faptul că urmează să implementeze măsurile pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă-nou-născut, prin acordarea de sprijin pentru nou-născuți, pe bază de tichete sociale pe suport electronic, valoarea nominală a unui tichet social fiind de 2000 lei, conform prevederilor OUG nr. 113/2022.

Categoriile de persoane care beneficiază de sprijin material pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți și care au calitatea de destinatari finali, sunt următoarele:

1. Mamele care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001; 2. Mamele care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și care fac parte din familii beneficiare de alocatie pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010;

3. Mamele cu dizabilități care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului; 4. Mamele care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului, aflate temporar în situații critice de viața, respectiv victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin acheta socială întocmită de autoritățiile publice; 5. Mamele care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și care nu dețin acte de identitate și care din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile;

6. Mamele minore care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului;
7. Mamele care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului, cetățeni străini sau apatrizi proveniți din zona conflictului armat din Ucraina. Pentru mai multe detalii, puteți apela numărul de telefon: 0341140113. (mangalianews.ro)

* Programele sociale de susținere a locuitorilor cu venituri reduse reprezintă o prioritate pentru Primaria Techirghiol. Două astfel de programele sociale au în centrul atenției reducerea abandonului școlar. Este vorba despre „Programul local de sprijin educational”, desfășurat în parteneriat cu Parohia Sfântul Ioan Botezătorul și Liceul Teoretic „Emil Racoviță”. Prin acest proiect 25 de copii din orasul Techirghiol, care provin din familii nevoiașe, după terminarea orelor de curs, primesc la cantina parohiei o masa caldă, iar ulterior, sub supravegherea unor cadre didactice, au un program de câteva ore pentru pregătirea temelor pentru a doua zi. Al doilea proiect esteO șansă la educație, o șansă la o viată mai bună!”, derulat în parteneriat cu Parohia Sfântul Ilie ăi Liceul Teoretic „Emil Racoviță”, proiect prin care 33 de elevi din Techirghiol beneficiază in fiecare zi, de luni pana vineri, de o masa calda, condiția fiind participarea la orele de curs.

* În această perioadă, continuă lucrările de reabilitare a străzilor din centrul orașului Mangalia, în cadrul unui proiect cu fonduri UE. Așa cum se poate observa în teren, pe strada Stefan cel Mare a fost deja reabilitat un sens de circulație și se lucrează la celălalt, iar de câteva zile au început lucrările și pe bulevardul 1 Decembrie 1918.

* Salariile cadrelor didactice și angajaților din învățământ vor fi plătite mai devreme în luna aprilie 2023, pentru salariile aferente lunii martie. Astfel aceștia își vor primi banii pe 11 aprilie în loc de 14 aprilie cum era normal. Modificarea stabilită printr-un ordin de ministru a fost publicată în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului finanțelor nr. 1.247 din 28 martie 2023 privind stabilirea unor măsuri pentru plata salariilor aferente lunii martie 2023. Profesorii și personalul din învățământ vor primi salariul cu trei zile mai devreme. Motivul este că în mod normal ziua de salariu pică în Vinerea Mare, iar guvernanții s-au gândit să modifice data pentru ca salariații din Educație să aibă timp să-și facă aprovizionarea pentru Paști.


A consemnat moș ION ROATĂ de la ROTATIVĂ

OMD MAMAIA CONSTANTAjooble.org ziare, stiri