Adunate de pe plajă

Adunate de pe plajă(315)


AMALGAME

 

* A fost semnat ordinul de execuție a lucrărilor în proiectul de reabilitare a principalelor străzi din municipiul Tulcea. Primarul orașului, Ilie Ștefan, a precizat că acestea vor începe în zona centrală a orașului, acolo unde lucrările la rețeaua de canalizare au fost încheiate. Se numește “Reabilitarea și modernizarea sistemului rutier și a lucrărilor tehnico-edilitare pe trasee auto”, în care principalele străzi care vor fi modernizate sunt: strada Păcii, strada Forestierului, care nu au fost asaltată niciodată, deși este o stradă intens circulată mai ales de antreprenori. O altă stradă importantă care se va asfalta este strada Dumitru Ivanov, care se duce către șantierul Vard. Alte străzi importante sunt I.L. Caragiale, Alexandru cel Bun, Corneliu Gavrilov, Plugarilor. Valoarea acestui proiect este de peste 8 milioane de euro.

De asemenea, mai multe drumuri judeţene din Tulcea intră în acest an într-un amplu program de modernizare. Este vorba despre drumuri care nu au beneficiat niciodată de lucrări serioase de refacere.

Totodată, pe anumite tronsoane vor fi construite piste de biciclete, promit autorităţile. Primul drum care va intra în reparaţii este DJ 222 B, între Stejaru şi Cerna, spune directorul Direcţiei Investiţii din cadrul Consiliului Judeţean Tulcea, Nicu Mihai:

* Controale pe DN2A și DN39, în municipiile Constanța, Mangalia, Medgidia, orașul Cernavodă și orașul Năvodari, în zonele și pe tronsoanele de drum cu risc rutier ridicat – informează IPJ Constanța.

În urma acțiunii, polițiștii au aplicat 89 de sancțiuni contravenționale la O.U.G. 195/2002, în valoare totală de peste 19.000 de lei, dintre care 61 pentru neportul centurii de siguranță, 5 pentru folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii vehiculului, iar restul pentru alte abateri. Totodată, au fost retrase 5 certificate de înmatriculare.

La acțiune au fost scoase pe traseu și noile autospeciale primite de IPJ Constanța. Este vorba de 3 mașini, marca BMW, 2 autospeciale fiind repartizate către Serviciul Rutier Constanța, iar una, către Biroul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Constanța. În total, 600 de astfel de autospeciale vor ajunge la inspectoratele din țară, potrivit contractului încheiat de Poliția Română cu firma furnizoare.

* „Sea Shield 2023”, cel mai complex exercițiu din acest an al Forţelor Navale Române, la final. Aproximativ 3.400 de participanţi din 13 state aliate şi partenere au desfăşurat antrenamente în Marea Neagră, pe Dunăre şi în zona de coastă, în ultimele două săptămâni. După ce Rusia a ocupat în anul 2014 Crimeea, FNR a propus în anul 2016, la Summit-ul NATO de la Varşovia, seria de exerciţii Sea Shield. Acestea au început, în Marea Neagră, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european, iar din acest an FNR a inclus în exerciţiu şi secvenţe în Delta Dunării.

* O nouă autogară va fi amenajată la ieșire din Constanța spre Mangalia, în apropierea Secției 5 de Poliție. Terenul este deja betonat și aparține administrației județene, a anunțat președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, care a precizat că și Primăria are în plan construirea unei autogări în partea de nord a municipiului.

* România este o țară cu ieșire la mare, Dobrogea are o zonă de coastă marină foarte generoasă, dar, cu toate acestea, peștele de Marea Neagră este slab reprezentat în oferta magazinelor, chiar și într-un mare oraș-port, cum este Constanța. Asta în timp ce bulgarii au de 10 ori mai multe licențe, care le dau dreptul de a pescui.

În plus, extinderea plajelor reprezintă un dezavantaj pentru activitatea de pescuit. România are o capacitate de pescuire foarte mică. Dotările, echipamentele, pescadoarele care mai există sunt în număr foarte mic, adică am ajuns din top trei Europa să deținem momentul acesta 10 pescadoare, din acelea foarte micuțe. În rest, modalitatea de pescuire este una destul de rudimentară, adică cu bărci cu motor.

România, ca și țară la Marea Neagră, deține cea mai mică capacitate pentru pescuit. Putem aduce pescadoare, putem lua 30 de pescadoare, dar dacă nu avem licențe, nu le poți utiliza, nu poți pleca în larg cu ele. Dincolo de capacitatea tehnică, avem capacitatea de pescuire și drepturi de a pescui foarte reduse. Pe de altă parte, s-au făcut niște lucrări de extindere a plajelor de-a lungul litoralului românesc.

Din punct de vedere al pescuitului, avem o mare problemă, pentru că, pentru a se aduce nisip pe plajă, s-au făcut niște gropi imense în larg. Drept urmare, ăsta este un alt factor care a dus la diminuarea cantităților de pește aferente României. Nu în ultimul rând sunt puțini experți pe piscicultură care sunt implicați în atragerea de fonduri europene și ăsta e motivul pentru care ar trebui ca, la nivelul Ministerului Agriculturii, să se creeze o echipă de specialiști care să-i învețe pe pescari cum pot obține un echipament mai modern, cum pot obține fonduri europene într-un mod mai simplificat.

Majoritatea celor care se ocupă de pescuit la nivelul Mării Negre din România sunt decapitalizați. Ei pleacă cu ambarcațiunea în larg și nu știu dacă reușesc să pescuiască ceva. Sunt costuri. Majoritatea, nefiind capitalizați, se blochează. Preferă să rămână la mal, foarte mulți nici măcar nu ies la pescuit, doar când află că cineva a reușit să pescuiască. Adică e totul foarte empiric și în situația asta nu poți avea o predictibilitate.

Ca să se dezvolte această industrie este nevoie de o coerență în zona politică extraordinar de bună. Adică, susținerea în atragere a fondurilor europene, pentru că, dacă noi avem capacitate de depozitare, de stocare, capacitate de pescuire modernă, atunci toate lucrurile se leagă. În acest moment sunt perioade în care avem pește mult, la nivelul Mării Negre, dar capacitatea de achiziție a peștelui este limitată, pentru că ei își asigură continuitatea din zona de import.

Mai aflați că un întreprinzător numit Călin Popescu la nivelul localității 23 August cu alți colegi dorește să dezvolte o capacitate de producție, pe care să o modernizeze prin atragerea de fonduri europene și prin surse de granturi și minimis-uri pentru retehnologizare a acestei unități de producție care are ca specific peștele, bineînțeles.

 

A consemnat moș ION ROATĂ de la ROTATIVĂ

OMD MAMAIA CONSTANTA
SCHIMBă-ți stilul de viață



jooble.org ziare, stiri