AMALGAME
* Judecătoarea Lia Savonea pleacă de la Curtea de Apel București. Savonea a promovat la Înalta Curte, după ce 9 din 10 membri ai Secției pentru judecători i-au acordat cel mai mare punctaj posibil. Savonea este singurul candidat pentru Secția penală a ICCJ declarat admis.
S-a incheiat si promovarea la Sectia I civila a ICCJ. In ceea ce priveste Sectia I civila a ICCJ, dintre cei opt candidati care au ajuns in etapa interviului, doi candidati au fost declarati admisi, iar sase respinsi. Judecatorii declarati admisi la interviu si care, practic, promoveaza la Inalta Curte sunt Mihai-Andrei Negoescu-Gandac si Dorina Zeca – ambii de la Curtea de Apel Bucuresti. Ei au obtinut 36,80, respectiv 39,80 de puncte.
Printre judecătorii respinși pentru Secția I Civilă a ICCJ este și Mihail Stănescu-Sas (CA Constanța): 31,80 puncte. Amintim ca pentru a promova la Înalta Curte de Casație si Justiție candidații trebuie să obțină cel puțin 35 de puncte la fiecare etapă de concurs (evaluarea lucrărilor și interviu)
* Din păcate, chiar dacă românii au stagiu de cotizare de 35 de ani, cu un salariu mai mic, potrivit calculelor, pensia va una de mizerie. Mai mult, românii care vor ieşi la pensie în viitor ar putea primi o pensie mult mai mică decât sumele cu care au contribuit la sistemul de stat, scrie evz.ro.
Un român care a cotizat la sistemul public de pensii vreme de 35 de ani primește, după retragerea din activitate, mai puțin de jumătate din suma cotizată. Angajații contribuie cu 20 la sută din salariu la sistemul de pensii de stat, iar perioada de cotizare este de 35 de ani. Pe de altă parte, pensia obișnuită este de sub 50 la sută din venitul lunar.
Spre exemplu, un român care acum are un salariu mediu net de circa 4.000 de lei, adică 833 de euro, ar urma să aibă, după 35 de ani de contribuții plătite, o pensie de la stat de doar 1.275 de lei, ceea ce înseamnă 265 de euro, arată o simulare de calcul. Aceasta pentru că punctul de pensie se calculează ponderând un salariu mediu (care e acum 6.789 lei brut; 3.972 lei net) la 35 de ani de contribuţie la sistemul de pensii.
În medie, românii primesc pensie doar 12 ani după ce se retrag de la locul de muncă. Acest lucru indică faptul că nu apucă să primească înapoi din partea statului, sub formă de pensie, toți banii cotizați. Fiecare român cotizează la pensie 21,25 la sută din venitul lunar. Luând în calcul un salariu brut de 7.000 de lei, pensionarea în 2033, fără contribuții la pensiile private, ar aduce o pensie de stat de 2.180 de lei.
România s-a angajat prin PNRR să realizeze o amplă reformă a sistemului de pensii, urmând să pună la punct până la finalul acestui an toate modificările necesare eliminării inechităţilor din sistem. La un salariu minim brut de 4.000 de lei, adică undeva la 2.400 de lei în mână, dacă ieșiți la pensie, de drept, în 2033, adică peste zece ani, veți avea o pensie medie de 1.250 de lei. Asta dacă nu aţi cotizat deloc la pensiile private obligatorii. La un salariu brut de 6.000 de lei, dacă ieșiți la pensie peste zece ani, nu veți încasa mai mult de 1.870 de lei. Iar la un salariu brut de 8.000 de lei, adică 4.700 de lei în mână, pensia în 2033 va fi de 2.500 de lei, informează evz.ro.
* Poetul Lucian Avramescu era absolvent de Horticultură.
* Retailerul britanic Kingfisher, operatorul lanțului Brico Depot, a vândut anul trecut în România în valoare de 285 de milioane de lire sterline, cu 7,8 % peste 2021, în termeni comparabili. Compania continuă însă să vândă în pierdere deși minusul este pe un trend descendent.
Începând cu 1 ianuarie 2023, Brico Depôt a renunțat la două magazine din Timișoara și Oradea. Kingfisher, liderul european pe pe piața de bricolaj, operatorul lanțului Brico Depot din România a închis începând cu 1 ianuarie 2023 magazinele sale din Timișoara (comuna Giroc) și Oradea (Strada Ogorului nr. 65.B), relocând toată activitatea în cele două magazine din oraș rămase, indică informațiile din raportul financiar al companiei.
Potrivit sursei citate, retailerul operează acum pe plan local 33 de magazine, față de 35 la 1 ianuarie 2022. La nivel de grup, compania a deschis 101 noi magazine (inclusiv 77 de magazine în Marea Britanie, 10 în Irlanda, șapte în Franța, inclusiv cinci magazine Screwfix, și șapte în Polonia) și a închis un magazin în Marea Britanie și două în România. Brico Depôt România, parte din grupul Kingfisher, a intrat pe piața din România în 2013, după achiziția lanțului de magazine Bricostore. În urma achiziției Praktiker din 2017, Brico Depôt devine al doilea jucător de pe piața DIY din România, cu 33 de magazine, scrie economica.net.
* Trei sportivi din cadrul C.S. Combatbudogym Tulcea au făcut parte din echipa ce a reprezentat România la ,The 9 th Balkan Weight Karate Championship for Juniors ,Men and Woman -March 19- Varna, Bulgaria! Această competiție a aliniat la start aproximativ 340 de sportivi din Bulgaria, Serbia, Moldova, Ucraina, România.,Turcia, Grecia! Probele de concurs au fost kata ( forme) și kumite ( luptă efectivă). Sportivii noștri: Vană Azaria, Dițu Călin și Rotaru Bogdan au participat la proba de kumite unde au dat lupte grele cu adversari puternici și bine pregătiți! Karateka tulceni au dat dovadă de atitudine și spirit de luptători , dar nu toți au urcat pe podium Rezultate - Rotaru Bogdan Andrei , locul 5, proba kumite ( luptă) ,categ. – 70 kg., 16 -17 ani; Vană Azaria Monalisa, locul IV proba: kumite, categ. -60 kg.; Diţu Călin Andrei – Vicecampion balcanic la probade kumite!
* Ce mult și-a dorit Sergiu Nicolaescu rolul Marelui Voievod Mihai Viteazul. Numai că Ceaușescu nu a vrut să i-l dea, așa că l-a jucat pe celălalt, în decembrie 89.
* Fostul Hotel Francez de pe Calea Victoriei de la București este azi hotelul Novotel.
A consemnat moș ION ROATĂ de la ROTATIVĂ