PEȘTII DELTEI

PEȘTII DELTEI(314)


Din totalul numărului speciilor de pești din România, un număr de 44 sunt de apă dulce care se găsesc în Dunăre și baltă. Toate aceste specii se găsesc și în arealul satelor noastre.


ȘTIUCA (exos lucius) este răpitorul numărul unu al Deltei. Știuca are o dezvoltare rapidă, atingând în numai trei săptămâni la 15 mm, iar maturitatea sexuală la vârsta de 3 ani, cand are aproximativ 700-800 de grame și poate ajunge la exemplare de peste 20 de kg.


SOMNUL (silurus glanis) este cel mai mare pește care trăiește în apele dulci din România, în Deltă recordul fiind de 400 de kg.


CRAPUL (Cyprinus carpio) este un pește de talie mare care poate ajunge și la 40 de kg. Crapul are gura subterminală, cu buze care se pot extinde sub forma unui tub, aceasta fiind o adaptare la modul de hrănire de pe fundul apei.


Numele ȘALĂULUI (Stizostedion lucioperca) arată asemanarea lui cu știuca și bibanul care sunt exprimate și în numele său latinesc “lucio” și “perca”. Cel mai mare exemplar capturat în Deltă fiind de 15 kg.


CARASUL (Carassius auratus) a apărut în Deltă, probabil accidental în urma inundației din 1970, iar greutatea maximă putând ajunge la 3 kg.


BIBANUL (Perca fluviatilis) este un pește răpitor, cu o gură mare înzestrată cu dinți mici și poate atinge greutatea de 500 de grame.


AVATUL (aspius aspius) poate atinge o lungime de 1 m și o greutate de 10-12 kg.


LINUL (tinca-tinca) este ușor de recunoscut după solzii mărunți cu care este în întregime acoperit. El poate ajunge la o greutate maximă de 2-3 kg.


PLĂTICA (abramis brama) poate ajunge la o greutate de 1,5-3 kg.


Abundența peștilor nu a avut tot timpul aceeași densitate în Delta Dunării. În acest moment câteva specii de pești sunt protejate deoarece există pericolul dispariției lor.


Acestea sunt CARACUDA (carassius carassius), LINUL (tinca tinca) și MIHALȚUL (lota lota). Șase specii de pești au fost introduse artificial de om în Delta Dunării în perioada anilor 1920 – 1961, cu scopul de a se crește în fermele piscicole: CARASUL ARGINTIU, NOVACUL, SÂNGERUL, COSAȘUL și o specie de biban de talie mica.


PEŞTELE SOARE (Lepomis gibbosus) numit și regina bălții, biban american sau sorete este o specie apărută recent în Deltă, originar din Statele Unite și este folosit ca pește ornamental datorită coloritului lui variat. Aceasta a fost scăpată accidental în apele noastre ajungând să se înmulțească foarte mult.


Peștele-Soare l-am prins din Noroc, pe un canal de la STIPOC în vara lui '88. A fost ca o REVELAȚIE ,pentru că nu știam de existența sa.... În bătaia soarelui degaja culorile curcubeului, o experiență unică.


În condiții de hrană la discreție , știuca atinge , la sfârșitul primei veri de viață , greutatea de 800 -1000 g , și în primăvara următoare , se reproduce!


Am rezultate experimentale , în acest sens , din anii 1988-1989 ; carasul exista în Deltă și înainte de 1970 , dar în cantități foarte mici , neglijate în raportările de producție ; bibanul soare a ajuns în apele României , acum vreo 100 de ani și ceva mai târziu și în Deltă !
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri