![SĂNĂTATE PENTRU TOȚI (III)](https://timpul.info/images/uploads/photo-40609.jpg)
SĂNĂTATE PENTRU TOȚI (III)(316)
Avocatul celor 100 de plante anticancerigene: „Dacă ai un abces şi consumi lapte, se va umfla şi mai tare…”
Dacă l-ai fi întrebat cine este, ar fi răspuns simplu: „Un pensionar român cu o pensie micuţă şi care mai ajută pe câte o persoană care îl caută şi care, dacă mă ascultă, se vindecă.” Păstrez şi acum cartea de vizită primită în apartamentul de pe Strada Detunata din Alba Iulia. Pe ea stă scris: „Eugen Giurgiu, pensionar”, însă statutul său a fost de biochimist. Sfaturile date de el şi urmate de cei care îl vizitau au învins de multe ori cancerul.
În continuarea interviului realizat de Isabela Aivăncesei, biochimistul Eugen Giurgiu a relatat, în cel mai sincer mod, proveniența toxicității produselor alimentare și mai ales, aspectele benefice asupra sănătății, a minunatelor plante.
Cum trataţi o răceală?
Foarte simplu! Se rad nişte cartofi, îi pui în jurul gâtului şii laşi peste noapte. Uzi ciorapii cu apă sau cu spirt, peste ei tragi o pereche de ciorapi de lână şi a doua zi nu mai ai nimic. Mai există metoda pălăriei. Se ia vin, se fierbe, se adaugă piper şi scorţişoară. Îţi pui o pălărie întrun picior şi bei până ce vezi două pălării. E şi glumă, dar şi ajută.
Despre medicii de azi ce gândiţi?
Sunt medici buni. Când un doctor stabileşte un diagnostic, el răspunde pentru diagnosticul respectiv; se pot face şi greşeli, dar nu enorme.
Plantele mai au efectele scontate chiar în condiţiile de poluare, de industrializare?
Da, dar există nişte limite şi ar fi bine să ştim toţi care sunt acestea. Dacă Dvs. consumaţi un fruct nespălat vă puteţi îmbolnăvi. Animalele poluează plantele prin fecalele şi urina lor, apoi eu mă duc şi le culeg. Le spală cineva? Nu! Le usuc şi după aceea chiar nu se mai pot spăla.
Ploaia nu curăţă?
Poate să afecteze negativ la rândul ei. Deci mai bine e să pulverize planta şi să o iei aşa cum e, fără fierbere, pentru că prin fierbere îi distrugi nişte principii active. Dacă o cultivi singur, o speli, o usuci pe un dulap, îi pui deasupra o pânză să nu intre praf şi mizerie, să aibă aer, aşa da! Altfel nu! Pentru cele pe care le cumpărăm cine garantează că sunt în ordine? Am văzut un om care după ce a cules plantele le-a pus lângă o colibă şi cu furca cu care luase gunoiul de la grajdul animalelor le întorcea să se usuce. Le-a pus în nişte saci mizerabili şi lea dus la Plafar apoi, iar eu le cumpăr şi le consum! Nu există nici un curs pentru culegători, care să îţi spună că e bine să culegi codiţa şoricelului când e soarele sus, de exemplu, între 10 şi 12. Omul se duce şi o culege dimineaţa şi degeaba o culege, nu are principii active.
Aţi susţinut în lucrările Dvs. că extractul hidroalcoolic păstrează ce e mai util din plantă.
În primul rând pentru că dezinfectează. Atunci nu mai trebuie să spăl plantele, adaug doar alcool. Extrag principiile active care merg direct la ficat, care la rândul lui le repartizează în organism acolo unde trebuie, el ştie unde să le trimită. Ficatul e laboratorul organismului. Rinichii elimină toxinele.
Aveţi vreo plantă la care ţineţi mai mult?
Ţin la toate. Gălbenele, muşeţel… Trebuie să ştii ce-i cu ea, la cei bună, la ce o foloseşti şi de ce.
Se spune că ar trebui salutat codiţa şoricelului cu: „Bună dimineaţa, domnule doctor!” Aşa proprietăţi are această plantă?
Da, e bună pentru femei în special.
Despre descoperirea profesorului Parhon ce îmi spuneţi?
Plantele nu pot face cancer. Înainte lumea auzea de lavandă triplă. Pui o parte de plantă cu o parte de alcool şi obţii tinctura. O strecori. În tinctura asta adaugi altă plantă, iar alcool şi procedezi aşa de trei ori. Se poate face şi tinctură triplă după aceeaşi metodă a lavandei triple. Sunt mai multe principii active şi aşa e mai eficientă. Am încercat şi am reuşit.
Beţi zilnic ceai?
Eu nu. Beau zilnic bere. Da, hameiul e un calmant nervos. E şi diuretică…
E cât o pâine.
Da, e şi hrănitoare. N-am băut atâta cât să mă îngraş, însă conţine alcool şi poate să atace creierul. Cei care consumă prea mult au efectiv probleme.
Când devine o problemă?
Când devine obişnuinţă. Dacă faci o pauză de trei, patru zile şi dacă nu rezişti în acest timp înseamnă că eşti dependent de băutură.
La spital aţi ajuns vreodată ca pacient?
Sigur că da! Orice om ajunge măcar o dată în viaţă la spital. Şi eu acum câteva zile am fost în vizită la cineva.
Dar bolnav…Ca să ajungi să ai o suferinţă cronică mai întâi treci prin faza acută, iar această fază se poate trata şi aşa depăşeşti faza cronică. Deci numai cine nu s-a vindecat în faza acută suferă de o afecţiune cronică.
Poţi îmbătrâni fără să ai suferinţe mari?
Psihicul te conduce. Am şaptezeci şi cinci de ani, mă mişc destul de bine, pot face încă atâtea lucruri… A, că nu mai umblu după femei ca la tinereţe – asta-i altă treabă!…
Interviu realizat de Isabela Aivăncesei
Articole recomandate
Vreți să faceți o bucurie de Crăciun? Cumpărați obiecte confecționate de copiii și adulții din centrele de asistență socială
![](https://timpul.info/images/uploads/photo-3030.jpg)
Hotărâre de consiliu local atacată de prefect
![](https://timpul.info/images/no-image-mobile.jpg)
Cadouri pentru copiii Deltei, cu ocazia Crăciunului pe rit vechi
![](https://timpul.info/images/uploads/photo-8817.jpg)
În ședința extraordinară de îndată a CJC au fost aprobate două proiecte de hotărâre
![](https://timpul.info/images/uploads/photo-33588.jpg)
Pregătiți ligheanele! De mâine se oprește apa caldă
![](https://timpul.info/images/no-image-mobile.jpg)
GALERIE FOTO. Concert caritabil pentru Maria Isabela
![](https://timpul.info/images/uploads/photo-9630.jpg)
Prelungirea valabilității actelor de reglementare pentru activitatea de pescuit comercial în RBDD
![](https://timpul.info/images/uploads/photo-33500.jpg)