Adunate de pe plajă

Adunate de pe plajă(167)


AMALGAME


* Există riscul ca în Grecia numărul locurilor de muncă vacante din sectorul turismului și mai ales din hoteluri să ajungă la 100.000 în acest sezon estival, fără a exista posibilitatea de a fi ocupate de lucrători străini, scrie Naftemporiki, potrivit Rador. Chiar dacă săptămâna trecută a fost semnată o hotărâre ministerială prin care turismul a fost inclus oficial printre sectoarele care pot primi lucrători din țări terțe pentru muncă sezonieră, lipsurile în ceea ce privește foța de muncă sunt în continuă creștere.

Cea mai mare problemă se înregistrează în hoteluri, întrucât pe baza cererilor de reangajare depuse până la sfârșitul lunii ianuarie există peste 61.000 de posturi vacante. Responsabili din domeniu atrag atenția că la numărul de mai sus ar trebui adăugate încă 20%-25% de locuri vacante din rândul angajaților care își vor găsi un alt loc de muncă până în lunile mai-iunie și vor alege să nu se mai întoarcă la hotelul în care au lucrat în sezonul turistic din vara trecută.

Astfel, lipsurile de personal se vor ridica la 75.000-77.000 de locuri de muncă față de anul trecut. Situația este de așteptat să se înrăutățească vizibil în acest, din cauză că mulți lucrători străini care în anii precedenți au lucrat în unități hoteliere din întreaga Grecie aleg să nu se mai întoarcă. Problema se întâlnește mai ales în nordul Greciei și are legătură cu lucrătorii care provin din țările balcanice (Albania, Bulgaria, România, Macedonia de Nord). Se preconizează că mulți dintre ei vor alege alte destinații turistice pentru muncă în acest an, în principal Croația, Italia și Spania.

Motivul îl reprezintă salariile net mai mari în comparație cu Grecia, dar și condițiile de muncă mai bune. Din primele calcule există un număr de 15.000-20.000 de noi posturi vacante ce trebuie ocupate imediat. Deci, în total, este probabil ca locurile vacante pentru acest an în sectorul turistic să se apropie de 97.000, ceea ce va fi o mare problemă.

* La Timisoara s-au pus in premiera nationala primele doua proteze de genunchi Columbus, de la BBraun Aesculap. Cu aceasta ocazie l-am rugat pe profesorul Jenel Marian Patrascu, seful clinicii II Ortopedie Traumatologie Timisoara, cel care a operat cele doua cazuri, sa ne spuna cateva opinii referitoare la acest eveniment. La Clinică, deși tânără, inca din 1996 are loc aplicarea endoprotezelor. Cele doua paciente au prezentat o patologie grava artrozica a genunchiului, cu deformari osoase si de ax al membrului pelvin. Una dintre paciente a avut nevoie de o endoproteza de genunchi cu posterostabilizare cu refacerea axului genunchiului, rezolvat folosind proteza Columbus PS cu postero stabilizare cu un rezultat postoperator exceptional. Pentru cea de a doua pacienta am ales varianta de endoproteza de genunchi Columbus UC ultracongruenta care imita foarte bine osteotomia anterioara folosita in “genu recurvat” blocand hiperextensia si prezervand capitalul osos femural. Ambele paciente s-au recuperat incepand de a doua zi si s-au externat la 4 si respectiv 5 zile postoperator. Mentionez ca cele doua endoproteze implantate au fost puse la dispozitie Clinicii II Ortopedie Traumatologie de catre BBraun Aesculap.

* Pe site-ul de anunțuri auto second hand din Ungaria, www.hasznaltauto.hu, se poate achiziționa o mașină americană Lincoln Zephyr, care a aparținut, conform datelor istorice, Regelui Mihai I al României. Mașina se vinde cu 1,6 milioane de forinți sau 4.270 de euro. Modelul de lux Lincoln Zephyr a fost fabricat în perioada 1936-1942, la acea vreme Lincoln fiind o divizie din cadrul companiei Ford. Mașina neagră este cu patru uși, e pe benzină, cu tracțiune pe spate și are 28.000 de kilometri. Aflăm tot de pe site că, din păcate, mașina nu este funcțională și se vinde ca obiect de decor pentru grădini ori pentru alte spații. “Mașina nu este funcțională, lipsesc multe de sub capotă, de exemplu schimbătorul de viteză, dar poate fi trasă pe roți. A ajuns în Ungaria la începutul anilor 90, din România, iar după ultimele cercetări mașina s-a aflat cândva în proprietatea Regelui Mihai I. Foarte mulți ani a fost utilizat în Miercurea Ciuc, mașina având la acea vreme multe modificări, precum motor de Aro sau lămpi de la Barkas. Mașina a trecut printr-o restaurare în urmă cu 20 de ani, când a fost reînoit interiorul, s-a schimbat pielea de pe scaune și tapiseria”, aflăm din anuțul publicat pe site-ul www.hasznaltauto.hu.

* Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că depistarea bolii cronice de rinichi se poate face la medicul de familie, fiind necesare două analize. Potrivit acestuia, foarte importante sunt prevenţia şi depistarea. El a spus că la nivel internaţional se estimează că circa 700 de milioane de persoane sunt afectate de boala cronică de rinichi.
"Nu cred că situaţia poate să fie mult diferită în România, mai ales că la nivel naţional avem spre 40.000 de persoane diagnosticate cu această boală, ceea ce este foarte puţin." (sursa Agerpres)

 

A consemnat moș ION ROATĂ de la ROTATIVĂ


OMD MAMAIA CONSTANTA



jooble.org ziare, stiri