Astăzi se împlinesc 34 de ani de la una dintre cele mai mari tragediii din istoria navigației din România. Pe 15 noiembrie 1979, vasul Independența se scufunda în Marea Marmara, la intrarea în strâmtoarea Bosfor. 42 de oameni au murit atunci, iar corpurile a 11 dintre ei nu au mai fost găsite niciodată. Au scăpat cu viață, ca prin minune, trei persoane. Incendiul a durat 29 de zile.
Independența era unul dintre cele mai mari petroliere construite vreodată în România. El a fost lovit de un cargou greces, Evriali, iar accidentula dus la izbucnirea unui incendiu. La bord se aflau 95.000 de tone de țiței brut, care au făcut ca nava să devină o torță vie. Marinarii au sărit în apă pentru a-și salva viața. Cei trei care au scăpat au avut norocul să se arunce în partea opusă impactului.
Vinovat de accident a fost găsit comandantul cargoului grecesc, un tânăr de numai 29 de ani, care a fost condamnat la 20 de luni de închisoare. De asemenea, a fost pus să plătească daune de... 850 de dolari.
Independenţa a fost lansată la apă pe 28 mai 1977. Nava avea 150.000 tdw, 302 metri lungime şi înălţimea unui bloc cu 15 etaje. Era, la momentul lansării la apă, cea mai mare navă din flota maritimă a României.
Ceremonialul de botez al navei a avut loc pe data de 27 mai 1977, în prezența soților Ceaușescu. Sticla de șampanie lansată de Elena Ceaușescu la botez nu s-a spart când a lovit bordajul navei. În lumea marinarilor, acesta este semn de ghinion.
Există teorii, nedovedite, că în spatele acestui accident s-ar afla state importante, care nu priveau cu ochi buni expansiunea flotei românești și, mai ales, construcția de petroliere de mari dimensiuni.