Dumitru Viorel Focșa este, că vor unii sau nu, cel mai activ parlamentar constănțean. El este printre puținii care înțeleg să fie realmente în slujba electoratului care i-au dat voturile. Cum tot la fel de clar ni se pare faptul că, indiferent de cauze, este clar că justiția în ansamblul ei nu funcționează. Astfel s-ar sesiza din oficiu la ghiulele trase de deputat și ar acționa în consecință. Ce au alții și nu avem noi pare vizibil și din elicopter. Și nu vă spune asta cel care pentru unii este considerat un damblagiu. Dar de multe ori suntem sadomasochiști: ridicăm amatorismul la rang de inelectualitate..
Nonvalorile sunt făcute valori prin numiri în funcție în care nu au ce căuta. Am consemnat și noi cazuri când a fost făcut un om politic dintr-o nulitate de profesoraș de țară uitat de Dumnezeu, de vechea securitate și chiar de părinții săi, dar reactivat de noua securitate. Așa ne-am ales cu zeci de cretini pe cap.
Nicăieri în lume, de pildă, nu există această aberație: pensia să fie mai mare decât salariul. Super tare logica care a dus la așa ceva.
Cum aflăm cu stupoare că s-a prăbușit plaja de la Mamaia. Asta se întâmplă dacă se au în vedere doar banii întorși la partid sau la politicienii corupți. Miliarde de euro tocate de incompetenții care-și urmăresc doar interesul personal prin colectarea "para-ndărătului".
Inginerii olandezi s-au declarat învinși de furtunile iernii de la Marea Neagră. Deși și un copil de școală știa că: ”Intervenția umană asupra profilului plajei va crea un dezechilibru inițial”.
Mai avem de băgat mulți bani pentru a stopa eroziunea plajelor. Dar poate că firma olandeză Boskalis a omis unele amănunte foarte importante: aici nu avem acel nisip de la Dubai, iar granulația și scoica măcinată din nisip face mult mai dificilă obținerea unei rezistențe consolidate la eroziunea valurilor, iar furtunile de iarnă din Marea Neagră, iată, pot produce surprize.
Să sperăm că specialiștii adevărați vor fi luați în considerație, nu doar cei așezați în fotolii prin răsplata partidelor politice.
DUMITRU VIOREL FOCȘA, acest Robin Hud constănțean e și mai exact ca noi, oferindu-ne un scurt istoric. “Proiectul ”Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014-2020)” – 841.118.740 euro. În luna septembrie a anului 2016, Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru proiectul ”Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014-2020)”. Proiectul a avut o durată de realizare a investiției de 36 de luni, fiind împărțit în două etape. În prima etapă, cu o valoare de peste 1 miliard de lei – lucrări în zonele Stăvilare (Edighiol, Periboina), Mamaia, Tomis, Agigea și Eforie. În cea de-a doua etapă – lucrări în zonele Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn și zona 2 Mai. Potrivit acestui proiect, plajele nou create sunt rezultatul lucrărilor de combatere a eroziunii costiere, a căror execuție și implementare a fost aprobată și finanțată de Uniunea Europeană, în cadrul unuia dintre cele mai mari proiecte de infrastructură derulate de statul român în ultimii 50 de ani, prin instituțiile sale abilitate – Ministerul Mediului, AN “Apele Romane”, prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral. Beneficiarul proiectului este Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral. ”Zona costieră a României, în lungime de 244 km, este formată din țărmuri cu altitudine joasă – plajele (80%) și țărmuri relative înalte – falezele (20%). În același timp, această zonă cuprinde atât țărm natural (plaje și faleze – circa 84%), cât și țărm «construit» (porturi, construcții hidrotehnice de protecție – circa 16%). În zona costieră sunt concentrate activități socio-economice intense și există o puternică bază de resurse naturale. Monitoringul multianual al litoralului a evidențiat tendința generală de degradare prin eroziune, chiar dacă intensitatea fenomenului variază de la an la an”, au precizat reprezentanții Administrației Naționale ”Apele Române”. Obiective specifice: Pe termen scurt: FAZA I 2012 – 2015 (perioada de finanțare prin programul POS MEDIU cu fonduri UE); Pe termen mediu: FAZA II 2014 – 2020 (perioada de finanțare a UE prin programul POIM); Pe termen lung: 2021 – 2041. “
Încă o dovadă că mulți au nevoie de experți pentru cele mai banale lucruri. Dar la pretenții nu-i întrece nimeni. Noroc că printre românii plini de lehamite mai este unul ca DUMITRU VIOREL FOCȘA să ne tragă de urechi, poate ne trezim. În ceasul al 12-lea, dar numai să ne trezim.
Scularea popor român, scularea constănțeni. A sunat ceasul deșteptător. Sănătate și obișnuitul va urma.
N.R. Textul l-ar vrea unii pamflet, dar nu e deloc.