Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
Astăzi sărbătorim Sfinții 40 de Mucenici. Tradiții obiceiuri, superstiții

Astăzi sărbătorim Sfinții 40 de Mucenici. Tradiții obiceiuri, superstiții(285)


9 Martie este o dată importantă în calendarul ortodox, fiind marcată cu cruce roșie. Sărbătoarea îi prăznuiește pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. 

Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia au fost un grup de patruzeci de soldați romani, care făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Aceștia au pătimit enorm în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor de pe vremea Împăratului, pentru că au refuzat să se închine la idoli, potrivit Evenimentul Zilei.

Cei 40 de Mucenici au primit martiriul prin zdrobirea oaselor, iar apoi arderea trupurilor în anul 320, după ce au au fost scoși vii din lacul Sevastiei, acolo unde au fost condamnați la moarte prin înghețare, potrivit ro.orthodoxwiki.org.

Ulterior, cenușa și oasele lor au fost aruncate în lac, însă, după trei zile, Sfinții Mucenici s-au arătat episcopului Petre și i-au cerut să îi scoată din apă, potrivit sursei citate mai sus. Creștinii au scos rămășițele lor și le-au îngropat cu mare cinste.

Pe 9 Martie, gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți „mucenici” sau „sfințișori”. La rândul lor, bărbații trebuie să consume 40 sau 44 de pahare de vin, în cinstea celor 40 de Mucenici.

Se mai spune că, pentru fiecare pahar băut, bărbații trebuie să consume câte o lingură de semințe de floarea-soarelui sau de dovleac. Potrivit datinilor, acest obicei ar aduce noroc la bani.

În Moldova, mucenicii făcuți de gospodine au forma cifrei 8 și sunt copți din aluat și unși apoi cu nucă și miere. În schimb, în Muntenia și în Dobrogea, se păstrează forma cifrei 8, dar mucenicii sunt făcuți sub o altă formă. Ei sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

Mucenicii preparați în această zi sunt sfințiți și împărțiți în memoria celor decedați. Tot ca un simbol al începerii unui nou an agricol, în unele regiuni ale țării oamenii de la țară scot plugul.

Potrivit tradițiilor, dacă în ziua de 9 Martie plouă, atunci și în ziua de Paști va ploua, potrivit surselor citate mai sus. Iar dacă tună în această zi de sărbătoare, atunci va fi o vară benefică culturilor.

Potrivit superstițiilor, nu este bine să arunci mucenicii, să coși sau să tricotezi pe 9 Martie, deoarece vei avea parte de ghinion tot anul!

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri