ADUNATE DE PE PLAJĂ

ADUNATE DE PE PLAJĂ (318)


AMALGAME

* Catastrofa feroviară din Grecia, unde căile ferate au fost privatizate în deceniul trecut sub presiunea creditorilor internaționali, a readus în atenția chestiunea meritelor sau interesului economic ale privatizării transporturilor în comun. Majoritatea căilor ferate europene sunt fie deținute de stat, ori controlate de către stat, fie deținute de mai multe organisme guvernamentale. Există un număr din ce în ce mai mare de operatori de acces deschis – care desfășoară servicii în concurență cu operatorii de stat. În Italia, putem numi astfel operatorul Nuovo Trasporto Viaggiatori, cu trenuri de mare viteză. Între Viena și Salzburg, WestBahn operează în concurență cu Căile Ferate Federale Austriece ÖBB. În Europa Centrală, RegioJet operează o întreagă rețea de servicii. Mai peste tot, operatorii privați și de stat cooperează pe trasee interurbane deja profitabile. Acest lucru a redus tarifele, a mărit opțiunile de clase de călătorie și a oferit un număr mai mare de curse. Un asemenea model competitiv nu funcționează însă pe rutele rurale neprofitabile, pe numeroasele linii regionale puțin frecventate, sau pe serviciile de navetiști aglomerate care rulează conform specificațiilor guvernului regional.

* Constanța are nevoie de mai multe locuri de joacă, astfel că Primăria Constanța lucrează permanent la întocmirea documentațiilor pentru achiziția lucrărilor de amenajare a unor noi spații. De curând, autoritatea locală a contractat și emis ordinul de lucru pentru reamenajarea unor locuri de joacă ce au existat cândva în oraș dar care, în timp, au fost dezafectate. Mai exact, vor fi reamenajate următoarele spații destinate celor mici: Aleea Egretei bl AV10; Aleea Bravilor bl H1; Strada Cișmelei; Dionisie cel Mic bl 56-58; Strada Nicolae Tonitza bl L5-L5. Aceste locuri de joacă vor fi reabilitate de la zero. Va fi refăcută infrastructura, va fi ridicat un gard pentru siguranța copiilor, vor fi montate elemente de joacă noi și variate, iar ulterior va fi turnat un covor de cauciuc antitraumă pentru ca cei mici să se poată juca fără frica unor posibile accidentări. Pe măsură ce acestea vor fi finalizate, municipalitatea va demarate lucrările de execuție pentru alte spații.

* În urma unei surpări de piatră la o carieră dn apropiere în localitatea Nicolae Bălcescu o victimă a fost transportată la spital cu politraumatisme de către elicopterul SMURD. Din păcate, a doua persoană a fost declarată decedată. Lucrările la malul prăbușit al Canalului din dreptul localității Cumpăna au ajuns la nivelul la care nu mai există un pericol iminent, a declarat, prefectul Constanței, Silviu Coșa. Acesta a precizat că acum trebuie refăcută rețeaua de canalizare din zonă, afectată de alunecarea de teren.

* Primăria Constanța a lansat în dezbatere publică elaborarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru platoul de la Gară. Acesta prevede reconfigurarea circulației auto și pietonale, amenajarea de spații verzi și construirea unei parcări de mari dimensiuni subterană și supraterană cu o capacitate de aproximativ 479 locuri, din care 46 locuri de parcare pentru mașini electrice, precum și a unei parcări și zonă de încărcare pentru autobuzele electrice. Ședința de dezbatere publică va fi organizată pe 10 martie, la sediul Primăriei, de la ora 11.00.

* O nouă campanie marca Enel a început miercuri, 1 martie a.c., și vine în sprijinul abonaților. Agenții de teren se vor deplasa la domiciliul clienților ce obișnuiesc să plătească facturile cash, pentru a face posibilă tranzacția mai rapidă a facturilor. Având în vedere că șarlatanii s-au înmulțit, mare grijă la aspectele pe care trebuie să le aveți în vedere, atunci când agenții Enel vă bat la ușă. Compania de electricitate Enel sare astfel în ajutorul clienților cu dizabilități și a persoanelor vârstnice. Potrivit reprezentanților Enel, un agent de teren se va deplasa la domiciliul clienților ce obișnuiesc să plătească cash, pentru a face posibilă încasarea facturilor. Se pare că fiecare plată va fi taxată cu suma de 4 lei. Campania se va încheia pe data de 30 Iunie a.c.. Având în vedere că șarlatanii sunt pe toate drumurile și profită de orice situație pentru a escroca naivii, aveți mare grijă pe cine primiți în casă! Ionuț Boicu, superior în cadrul companiei de electricitate Enel, a declarat pentru reporterii Replica de Constanța că agenții pot fi recunoscuți prin sigla firmei partenere „Inform Lykos“ și prin legitimație.

* În 2022, la nivelul structurilor teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) au fost acordate 108.930 de avize de angajare pentru lucrători străini. Cele mai numeroase au fost pentru funcţia de muncitor necalificat la demolarea clădirilor – aproape 14.000. Cele aproape 109.000 de avize pe care instituţia le-a acordat anul trecut au fost eliberate la solicitarea a 9.475 de angajatori, persoane fizice sau juridice, şi au vizat 937 de ocupaţii prevăzute de Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR), potrivit Zirului Financiar. Ţările de origine pentru care au fost eliberate avize de angajare au fost în număr total de 124, iar topul pentru principalele ţări de origine este format din Bangladesh (29.525 de avize), Nepal (18.653), Pakistan (13.273), Sri Lanka (12.092), urmate de India, Turcia, Vietnam, Egipt, Maroc, Tadjikistan şi altele. Această situaţie se explică prin faptul că piaţa construcţiilor se confruntă în continuare cu lipsa acută a mâinii de lucru, mulţi români preferând să lucreze în străinătate.


A consemnat moș ION ROATĂ de la ROTATIVĂ
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri