CONCURS NAȚIONAL DE EDUCAȚIE CLIMATICĂ

CONCURS NAȚIONAL DE EDUCAȚIE CLIMATICĂ(268)


Pregătiți pentru Săptămâna Verde ? Patrula de Reciclare invită profesorii din toată țara

la noua ediție a concursului de educație climaticăNicio baterie la gunoi !”
 

Începe o nouă ediție a concursului național „Nicio baterie la gunoi!” organizat de Asociația Volens cu sprijinul Siscobat și deschis tuturor unităților de învățământ din țară. Profesorii care își înscriu echipele pot include participarea drept una dintre activitățile educaționale derulate în „Săptămâna Verde”.

Ediția 2023 oferă trei premii la secțiunea de creativitate, pentru cele mai inspirate campanii de mobilizare a comunității la colectarea selectivă de baterii și acumulatori consumați. Șase alte premii vor fi acordate echipelor care strâng cele mai mari cantități de astfel de deșeuri . 47.000 de kilograme de baterii și acumulatori uzați au ajuns la reciclare în ultimii ani în cadrul programului Patrula de Reciclare. Mii de familii au început să se debaraseze corect de acest tip de deșeuri, adică să le depună la puncte speciale de colectare în loc să le arunce la pubelă.

„Mai presus de cifre, ne mândrim cu exemple extraordinare de creativitate și de mobilizare a comunităților din partea profesorilor și elevilor din Patrula de Reciclare. Am descoperit viitori artiști în rândul voluntarilor care au creat afișe și fluturași. Am găsit viitori profesori în rândul tinerilor care au explicat cu pricepere adulților de ce trebuie să colecteze bateriile. Profesorii cu inițiativă au făcut din școlile lor nu doar un punct de colectare a bateriilor, ci și un punct de referință – locul unde comunitatea vine pentru informații și îndrumare în ceea ce privește bunele obiceiuri față de mediul înconjurător”, declară Alexandra Arnăutu, directorul de program.

„Copiii au descoperit o nouă bucurie – aceea de a vedea cum se adună bateriile și de a ști că asta se datorează acțiunilor lor. Este emoționant să vezi cum zâmbesc privind locul unde se strâng bateriile consumate în școală - „comoara” la care contribuie cu toții, din grijă pentru Planetă.”

Concursul poate fi o bună alegere pentru activitățile de educație climatică planificate în Săptămâna Verde. Pentru participarea la competiție este nevoie doar ca profesorii să fie înscriși în Patrula de Reciclare – ceea ce pot face, gratuit, pe www.patruladereciclare.ro. Toți profesorii înscriși vor avea acces la resurse educative și suport pentru desfășurarea activităților la clasă și în comunitate.

„Reușita colaborării din ediția trecută a concursului „Nicio baterie la gunoi!” ne-a confirmat faptul că am ales să susținem un proiect bine conturat, apreciat de profesori și de elevi deopotrivă. Este un proiect care contribuie constant la educația „verde” a comunităților. Colectarea bateriilor și a acumulatorilor uzați este un proces dificil. Aceste mici obiecte au cea mai mare șansă să se rătăcească prin coșurile de gunoi, devenind o sursă de poluare. Copiii, cei mai mari consumatori de baterii, sunt și cei care pot învăța să le recupereze și să le colecteze corect. Noi le venim în ajutor prin preluarea și reciclarea acestor deșeuri. Prin implicarea profesorilor și copiilor, mii de kilograme de baterii consumate ajung să fie colectate separat pentru a fi reciclate în siguranță în loc să sfârșească în gropile de gunoi. Sunt performanțele la care am ajuns lucrând împreună ca o echipă bine rodată pentru a asigura proiectului un impact tangibil în reducerea poluării”, spune Mihaela Șerban, administrator Siscobat.

Pentru echipele care vor colecta cele mai mari cantități de baterii uzate și pentru cele care vor promova cu succes acest obicei în comunitățile lor sunt pregătite premii. Acestea vor consta în materiale sau echipamente pentru dotarea școlii sau pentru uz didactic, la alegerea profesorului coordonator. Colectarea bateriilor epuizate și a deșeurilor electrice este una dintre cele 10 teme abordate în ebook-ul gratuit “Ghidul Bunelor Eco-Maniere”- noul cod de conduită pentru epoca schimbărilor climatice, publicat de Asociația Volens în cadrul programului Patrula de Reciclare.

În ediția trcută un loc fruntaș a revenit Grădinița Cataloi, jud. Tulcea

Contact: Alexandra Arnăutu, Vicepreședinte Asociația Volens
0756 026 919 alexandra.arnautu@asociatiavolens.ro

Web patruladereciclare.ro
Facebook/patruladereciclare
YouTube/user/PatruladeReciclare

 

 

 

Pompiliu Comșa

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri