ÎN RITMUL ĂSTA PLANETA NU MAI PRINDE ZECE ANI

ÎN RITMUL ĂSTA PLANETA NU MAI PRINDE ZECE ANI(739)


Acum peste trei decenii circulau bancuri auzite din cavitatea bucală a unor hâtri de profesie. Omul a intrat azi într-o epocă a tehnolatriei, nu mai stăpânește el tehnica, ci tehnica îl stăpânește pe om.

Nașpa țară. Capricioasă ca o pisică. E complice lipsa de bun simț cu ridicolul la oameni politici perimați ireversibil. Trăim vremuri interesante și total imprevizibile.

Uite avem în zonă pe nea Vergil premarele. Care este atât de plin de el încât nu mai încape în pielea sa infatuată cu care l-a lăsat Dumnzeu și râvnește să fie la un loc cu toate gloriile tomitane.

La Domnia Sa e lung drumul între da și nu. Scările plâng sub pantofii ‘mnealui. La orice pas face cere parolă pe care nu i–o dă nimeni. Ca un fel de dulce povară a suferinței în poezie.

Dar să fim mai concreți, lăsând metaforele pe seama celor mai pricepuți. Vrem-nu vrem, Portul Tomis pare cu repetiție. Candidatul Chițac le-a promis un port pescăresc. Primarul Chițac vrea să le demoleze barăcile.

În toate porturile lumii, comunitățile pescărești au facilități, sunt sprijinite de autoritățile locale. Nu și la noi, unde administrația alege să distrugă o tradiție de zeci de ani. De parcă n-ar fi de ajuns că ni s-a dus buhul c-am distrus flota comercală, dar și pe cea de pescuit oceanic, care aduceau multă păpică pe mesele românilor.

La scurt timp după ce a devenit primar, Chițac a trimis Direcția Generală Poliția Locală să evacueze Asociația de Pescari care își desfășura activitatea în Portul Tomis . Pescarii au primit termen să elibereze terenul sau să intre în legalitate.

La vremea respectivă, vicepreşedintele Asociației, Mihai Macovei, afirma că în 1991, asociaţia a obținut toate avizele necesare de funcționare de la Ministerul Apelor şi Pădurilor, Apele Române, Administrația Portuară Constanţa şi, nu în ultimul rând, de la Primăria Constanţa. Numai că în 2020, pescarii erau somaţi să elibereze terenul pe care au funcționat 56 de ani.

La trei ani distanță se repetă povestea, acum fiind în vizorul administrației locale deținătorii de bărci din zona Pescărie, la intrare în stațiunea Mamaia Haideți să n-o mai dăm după cireș și să vă anunțăm dragii noștri cititori că la sfârșitul lunii martie, cele aproximativ 25 de barăci vor fi puse la pământ, dacă pescarii nu le vor desființa de bună voie. Deja băieții cu epoleți, dar fără școală prea multă, ba pe deasupra și burtoși, au fost trimiși la „luptă”, înarmați cu procese-verbale.

Asociația pescarilor degeaba le explică gradaților că au încercat în două rânduri să intre în legalitate, însă Primăria Constanța le-a ignorat solicitările. Nu uită să le zică nici că în goana după voturi, candidatul Vergil le-a promis amenajarea unui mic port pescăresc. Totul are ca fundal litigiul dintre Apele Române şi Primăria Constanţa pentru plaja ce face legătura între Pescărie şi Portul Tomis care nu s-a încheiat.

În opinia noastră, în cazul pescarilor vs. primar, adevărul e undeva la mijloc, fiecare tabără folosindu-se de multe minciuni pentru a fi vedetă a Știrilor ProTv. Știți dvs. care.

Mulți nu înțeleg de ce românii se trag înăuntru și nu mai vor nimic. Sau de ce Vergil Chițac nu este paznic de virtuți. Dar ridicolul și ticăloșia au devenit stare de fapt la noi. Merg ca un cuțit din rană-n rană. Pe harta de lumină și de întuneric a serilor noastre.

Dar festivalul știrilor continuă. De o serie de personaje mâine nimeni n-o să mai știe. Pui pariu? De aceea gura mea e plină de colinzi în acest moment.
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri