PATRU PEDEPSE ÎN OPT ANI … pentru un judecător

PATRU PEDEPSE ÎN OPT ANI … pentru un judecător (342)


Judecătorul Răzvan Davidencu de la Judecătoria Constanța a fost din nou sancționat disciplinar. Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM l-a suspendat șase luni pentru nerespectarea repetată și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor, precum și pentru neredactarea hotărârilor, din motive imputabile, în termenele legale. Davidencu a scăpat de două excluderi din magistratură.

 În caz că vi s-a părut spectaculos cazul judecătorului Cristi Vasilică Danileț de la Tribunalul Cluj, care a anulat în instanță două excluderi din magistratură, aflați că nu este primul magistrat care obține o astfel de dublă victorie.  Înaintea lui Danileț, judecătorul Răzvan Vladimir Davidencu de la Judecătoria Constanța a câștigat de două ori în instanță recursurile împotriva unor sancțiuni disciplinare constând tot în excluderea din magistratură.

Cazul lui Davidencu a revenit in actualitate chiar pe 15 februarie 2023, cand magistratul a primit a patra pedeapsa disciplinara in decurs de opt ani. Este vorba despre suspendarea timp de 6 luni pentru urmatoarele abateri prevazute de art. 99 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: h) teza I: „nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor”; r) teza I: „neredactarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege”.

Pe de altă parte, Răzvan Davidencu a scăpat de acuzația formulată de către Inspecția Judiciară în legatură cu abaterea disciplinară de la litera t) teza a II-a din același articol: „exercitarea funcției cu gravă neglijență”.

„Admite in parte actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratului Davidencu Răzvan Vladimir – judecator in cadrul Judecatoriei Constanta. In baza art.100 lit.d) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica paratului Davidencu Razvan Vladimir – judecator in cadrul Judecatoriei Constanta – sanctiunea disciplinara constand in 'suspendarea din functie pentru o perioada de 6 luni' pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit. r) teza I si art.99 lit.h) teza I din acelasi act normativ. Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratului Davidencu Razvan Vladimir – judecator in cadrul Judecatoriei Constanta – pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. t) teza a II a din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca neintemeiata. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.

Alte trei pedepse, dintre care două excluderi

Amintim ca la 14 noiembrie 2019, judecatorul Davidencu a fost exclus din magistratura de catre CSM pentru abaterea disciplinara de la art. 99 lit. r teza I (neredactarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege). Totusi, in 5 octombrie 2020, Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a admis recursul, inlocuind excluderea cu suspendarea din functie timp de 6 luni.

Redăm minuta hotărârii nr. 172/2020 din dosarul nr. 1152/1/2020:
Admite recursul declarat de recurentul Davidencu Răzvan-Vladimir impotriva Hotararii nr.26J din 13 noiembrie 2019, pronuntate de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr.14/J/2019. Caseaza hotararea atacata in ceea ce priveste sanctiunea disciplinara aplicata. Inlocuieste sanctiunea 'excluderii din magistratura', aplicata recurentului Davidencu Răzvan-Vladimir – judecator in cadrul Judecatoriei Constanta – pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. r) teza intai din Legea nr.303/2004, cu sanctiunea disciplinara constand in 'suspendarea din functie pe o perioada de 6 luni', prevazuta de art.100 lit.d) din aceeasi lege. Definitiva”.

Precedenta excludere o primise Răzvan Davidencu in 25 mai 2016, pentru urmatoarele abateri disciplinare prevazute de art. 99 din Legea 303/2004: lit. f): „refuzul nejustificat de a indeplini o indatorire de serviciu”; lit. h): „nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor ori intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile”; lit. k): „absente nemotivate de la serviciu, in mod repetat sau care afecteaza in mod direct activitatea instantei ori a parchetului”; lit. m): „nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”. In 13 februarie 2017, ICCJ i-a inlocuit excluderea tot cu suspendarea din functie pe 6 luni.

Prima sanctiune disciplinara a fost si singura pe care magistratul nu a atacat-o la Inalta Curte. Este vorba despre diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 20% pe o perioada de 3 luni, gasindu-l vinovat de nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor (art. 99 lit. h teza I din Legea 303/2004).


A consemnat Pompiliu COMȘA
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri