Analiză politică externă: Jos labele de pe Canalul Bâstroe!

Analiză politică externă: Jos labele de pe Canalul Bâstroe!(518)


După situația cu românii din teritoriile românești ocupate în urma Pactului Hitler-Stalin, Ucraina își dă din nou în petec și atacă România prin Canaul Bâstroe din Delta Dunării. Dar iată că Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că va informa Comisia Europeană că România se opune intenției Ucrainei de a efectua lucrări de adâncire a așa-zisului „canal de navigație Bâstroe”, după cum transmite MAE către Știrile Pro TV. Se rupe lanțul de iubire?

Deși presa liberă a scris de la finalul săptămânii trecută că autoritățile cunosc faptul că ucrainenii desfășoară lucrări ilegale pe Bâstroe, MAE susține într-un comunicat transmis usreei citate că nu are informații cu privire la desfășurarea de către Ucraina a unor astfel de activități, așa cum s-a vehiculat în presa din România.

”În urma apariției informațiilor publice menționate, MAE a solicitat, în cursul zilei de 13 februarie, Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării transmiterea unor informații cât mai complete și actualizate privind eventuale activități desfășurate de partea ucraineană în sectorul "canalului de navigație Bâstroe" și evaluarea instituției privind impactul acestora, iar ulterior MAE a solicitat și Poliției de Frontieră Române transmiterea informațiilor rezultate în urma monitorizării activităților efectuate de autoritățile ucrainene sau de contractori ai acestora în sectorul "canalului de navigație Bâstroe", precum și evaluarea caracterului acestora. În funcție de răspunsurile autorităților române de resort, MAE va întreprinde imediat demersurile diplomatice necesare în cazul în care va rezulta că au fost derulate activități având ca scop adâncirea rutei de navigație” - se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe. De asemenea, oficialii români infirmă faptul că reprezentanții Comisiei Europene ar fi cerut acordul României pentru adâncirea așa-zisului "canal de navigație Bâstroe", precizând că a fost solicitat doar ”un punct de vedere”.

Reacția MAE vine după ce ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a afirmat într-o conferință de presă, că există semnale că în acest moment Ucraina face lucrări de dragare a canalului Bâstroe, acest lucru putând avea impact asupra mediului și Deltei Dunării, mai transmite sursa citată. Ziarul Puterea a făcut dezvăluirea de vinerea trecută. Istoria Afacerii Bâstroe, prin care Ucraina încearcă să saboteze, România, UE și Convenția Dunării, datează de 20 de ani.

Cum gazetar ul trebuie să aibă trei surse de informare, m-am uitat pe hartă și ce să vezi! Canalul buclucaș are aproximativ 10 km și este situat la vărsare. Dacă este vorba doar de adâncirea canalului atunci afectat va fi doar debitul de pe brațul Chilia în aval de bifurcația acestuia cu canalul Bâstroe. De pe hartă observ că brațul Chilia se varsă în Marea Neagră pe teritoriul Ucrainei. Să-mi explice și mie cineva competent în domeniu cum afectează adâncirea canalului Bâstroe debitul de pe brațele Sfântul Gheorghe și Sulina în situația în care Dunărea se bifurcă cu vreo 120 de kilometri în amonte de canalul Bâstroe în apropiere de localitatea Pătlăgeanca. Pe principiul ăsta ar trebui și ungurii să facă scandal, că nu se mai pot da cu vaporașul pe Dunăre la Budapesta pentru că a scăzut debitul din cauza adâncirii canalului Bâstroe. Dacă este vorba și de adâncirea brațului Chilia până la bifurcația cu Sfântul Gheorghe atunci întradevăr este o problemă reală pentru brațele Sfântul Gheorghe și Sulina. Dar nu prea văd cum s-ar putea draga brațul Chilia care este graniță între cele două state. Măgărie ar fi dacă Ucraina trage tot brațul pe teritoriul ei. Dar poate fi contrată tot cu o măgărie. Lucrări de dragare pe brațul Sfântul Gheorghe la bifurcația cu brațul Chilia. Tema pare a fi folosită pentru altceva. Probabil un motiv pentru care să sistăm ajutoarele, obligați fiind de „partenerul strategic”. N-ar fi rău planul, numai să vedem cum se derulează „ostilitățile”. Ce fel de razboi duce Ucraina, din moment ce are timp si disponibilitate pentru lucrari de canalizare?? Undeva ni se ascunde o minciuna gigantica. Sfatul analistului: UCRAINA, jos laba de pe Canalul Bâstroe!

Făcând-se că plouă, făcând în realitate jocul Kievului, Uniunea Europeană le solicită oficialilor de la București un punct de vedere asupra proiectului pus la cale sau poate chiar început de către Kiev. Este un mod cu totul și cu totul inadecvat, dacă nu cumva chiar fals, de a pune problema. Pentru că există mai multe tratate internaționale, la care e parte și Uniunea Europeană, care protejează ecosistemul Deltei Dunării. Delta Dunării face parte nu numai din patrimoniul României, ci și din patrimoniul Europei și, chiar mai mult, din patrimoniul universal.

De aceea a fost, este și trebuie să rămână intangibilă. Din punct de vedere economic, dragarea de către ucraineni, cu sau fără acordul Româiei și al Uniunii Europene, a Brațului Chilia și a Canalului Bâstroe pe o distanță de 110 km se justifică. În acest fel, Kievul ar dispune de o magistrală fluvială proprie, pe care ar putea-o utiliza pentru exportul în Uniunea Europeană a mărfurilor sale și în special a cerealelor. Dar nu tot ceea ce poate fi motivat economic se poate susține din punct de vedere ecologic.

Toți experții din lume au demonstrat că dragarea Canalului Bâstroe omoară literalmente Delta Dunării. Distruge pur și simplu un ecosistem unic în lume. România are un litigiu mai vechi pe această temă cu Ucraina. Au mai existat asemenea tentative, care au putut fi blocate la timp cu susținere internațională. Iar culmea este că această susținere internațională a venit în principal din partea Uniunii Europene, ai cărei reprezentanți ne solicită astăzi, mimând naivitatea, un punct de vedere. Tentativele din trecut ale Ucrainei de a draga Canalul Bâstroe în vederea transformării acestuia într-un canal navigabil au generat dispute dure și chiar conflicte diplomatice. După fiecare tentativă, Ucraina a depus armele. Totuși, în 1991, în mod premeditat, partea ucraineană a răsturnat nava Rostock de-a curmezișul Canalului Sulina, încercând în acest fel să oprească navigația și imaginându-și că, în aceste condiții, România ar deveni mai flexibilă. Nu a fost să fie cum a vrut Kievul. Pe Sulina s-a navigat și se navighează în continuare.

În această dispută, transformată din când în când în conflict diplomatic, trebuie să ținem cont de o realitate dincolo de necesitatea de a proteja un ecosistem unic în lume, pe care Ucraina se arată dispusă să-l calce în picioare. Noi dispunem în Delta Dunării de 50.000 de hectare, în timp ce Ucraina nu dispune decât de 5.000 de hectare. Prin urmare, chiar dacă nu am ține cont de necesitatea de a proteja mediul și o avuție care este practic a întregii lumi, dacă ar fi să judecăm strict economic, posibilitatea statului ucrainean de a exploata zona, conform dreptului internațional, este de zece ori mai mică. Un alt element pe care este cât se poate de normal să-l luăm în calcul se referă din nou la incapacitatea autorităților statului român de a reacționa ferm și cu promtitudine în fața unor asemenea provocări. Din nou, președintele Klaus Iohannis doarme. Fie că stă în picioare, fie că stă pe scaun.

Din nou, ministrul său de Externe, Bogdan Aurescu, a ațipit în front. Și este incapabil să iasă la rampă, reacționând cu fermitatea necesară. Nici premierul, generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, nu suflă un cuvânt despre această nouă provocare pusă la cale de la Kiev. Domnul Volodimir Zelenski e bine să înțeleagă o dată pentru totdeauna că noi susținem cu generozitate, asumându-ne nenumărate riscuri, poporul ucrainean în lupta sa dreaptă pentru a-și elibera teritoriul cotropit de Federația Rusă. Ceea ce nu înseamnă însă că suntem dispuși să satisfacem toate mofturile Kievului. Și nu le vom satisface. Chiar dacă autoritățile de la București dorm pe ele.

Până la urmă, opinia publică se pune în mișcare. Repet: Jos laba de pe Canalul Bâstroe!
                       

Documentar întocmit de Pompiliu COMȘA
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri