Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
Altfel de analiză politică: AI’ DE CAPUL NOSTRU!

Altfel de analiză politică: AI’ DE CAPUL NOSTRU!(252)


După cutremurele din Turcia și Siria încerc să vă aduc în prim plan o serie de opinii personale, sper binevenite.

Prima problemă ar fi verificarea standardelor și a legislațiilor în construcții, și aducerea lor la zi, la modernism. A doua problemă ar fi realizarea proiectelor de construcții în conformitate cu standardele și legislațiile moderne. A treia problemă, și cea mai importantă, dar și cea mai greu de verificat, ar fi realizarea fizică a construcțiilor respective în conformitate cu acele reguli și legislații.

Pentru că aici, la construire, se fură sau se greșește cel mai mult: se fură betoane, se fură fier beton, se fură alte materiale, se fură timp (se construiește în grabă), etc.

Din nefericire casa ți-o construiești când ai cele mai puține posibilități financiare și după ce birocrația te jupoaie, o faci cu ce-ți mai rămâne.

Îndrăznesc o întrebare: dacă de mâine, să zicem, printr-o minune, ar începe reabilitarea seismică a 100 de imobile de apartamente, ar avea primăriile unde să cazeze câteva mii de locatari pe durata lucrărilor?

Momentan din statul care investește în birocrație se alege praful. Totul e adevărat, suntem într-o situație gravă, o națiune bolnavă de la vlădică la opincă.


Dacă autoritățile s-ar mobiliza ca să prevină acum urmările unui apropiat cutremur, totul ar eșua într-o afacere murdară cu bani publici.


Singura măsură reală în vederea unui cutremur catastrofal apropiat ar fi instruirea populației în ce privește comportamentul individual sau recomandarea unor simple amenajări și reguli în școli, spitale, magazine etc.
Trebuie revăzută legislația și curățată de lacune, incoerentă, rele intenții. Pentru o apărare solidă de cutremur și de alte catastrofe, naturale sau nu, trebuie reconstruit statul. Ăștia suntem, în halul ăsta a ajuns România.

Numai personaje mediocre ajunse sus, numai interese meschine. Nu numai clasa politică, tot poporul e cam la fel. Îmi doresc arzător pentru România un conducător zbir. Un zbir animat de intenții bune și suficient de deștept încât să poată zdruncina acest uriaș amestec de ticăloșie și neputință.

În materie de educație nu s-a propus nimic, nimic. Doar ca să nu se dea examene. Hai, la liceu cu toată lumea, chiar dacă după gimnaziu am luat nota 4 la examenul național. În felul ăsta, nimeni nu mai învață nimic.

Ce fel de școală e asta în care un absolvent de 8 clase este mai prost ca bunica lui cu 4 clase absolvite în 1940? Atunci, se dădeau examene, erau învățători, profesori și se studia în același mod și matematica și desenul și muzica și religia și româna. Fără examen se moșmolește, se plânge, se acordă note de 10 la celelate științe, fără a pune mâna pe carte, doar ca să iasă media babană, la sfârșitul ciclului gimnazial.

Examene, repetenție, amenzi usturătoare pentru părinții ce nu-și lasă copiii la școală, decădere din drepturile părintești pentru ei, școli și internate pentru copii care nu posibilitatea de a întreține copii la școală.

Enigmatica Deca nu a crescut degeaba la umbra marelui Mut de la Cotroceni. Într-un dispreț maxim față de norod nu scoate proiectul de lege pentru a fi văzut, lăsând pe cei de la PSD să le mai tragă câteva castane și pe această temă. Dacă s-a ajuns aici, înseamnă că e cam NĂSUI treaba.

Cum să speri ca elita să salveze România, dacă și ea arată astfel! Dacă și aici există impostură! De unde să aștepte românii lumina? Nimeni dintre securiști nu e atât de prost ca să nu știe de unde vin banii, ca să riște un derapaj grav sau Doamne ferește un naufragiu în afara hârădăului finanțărilor europene.

Concluzia e una singură: în lipsa unei reforme radicale a sistemului, aka legea partidelor, legea finanțării partidelor, legea alegerilor, nu are nici un rost ca să participi la farsa asta.

Se votează ei între ei. Că participă 80%, că participă 8%, tot tovarășul Ceaușescu o să câștige și o să ne conducă după capul lui Lenuța. Sistemul democratic este greșit și rezultatele se văd peste tot, nu doar la noi. Întotdeauna proștii vor fi mai numeroși și de aceea ei decid viitorul.

Ce-i la noi, se zice :fripturism.

Indiferent de Partide sau "principii". Toate au același scop. Ne-am schmbat. Oboseala, lehamitea, frica de pandemie, război. Criza din energie - probabil provocată. Și în aceste condiții, putere și opoziție cocoțate în aceeași barcă, dar nu pentru a ne salva, ci pentru a îneca împreună.

Și, încă ceva: lipsa unei elite adevărate, așa cum am avut în marile momente ale istoriei... Nu mai apar caractere, minți sclipitoare care să eclipseze mafia politică și orienteze corect nemulțumirea generală. Lumea academică este falsificată și produce falsuri. Marile profesii sunt ele bulversate de influența aceleiași mafii politice.

Analiza rece a drumului parcurs în ultimii 30 de ani de Statul român, nu de societate, e una singură. Mare și clară. Statul român nu are nimic de-a face cu politica, cu partidele, cu societatea. Statul român e Statul securiștilor care între timp s-au autonomizat și sunt mai presus de orice limitări, control și presiune din exterior și conduc discreționar, împărțiți uniform prin toate partidele, instituțiile și firmele de Stat.

Pe oricine ai pune ștampila, rezultatul e același. Se mai rotesc eventual niște tovarăși în birouri. Țara există pentru că putem trăi foarte bine pe credit pe termen nedeterminat și securiștii pe mâna cărora a încăput țara au înțeles foarte bine lucrul ăsta.

Din când în când mai măresc pensiile, mai măresc salariul minim, mai dau niște ajutoare de încălzire, mai răstoarnă niște bani pentru propagandă în mass-media și treaba-i rezolvată. Șobolănimea stă în birouri călduțe și roade osul. Cât timp suntem în UE nu e nici un pericol de faliment.

Cu cât e mai rău pe plan mondial, crize, război, cu atât e mai bine pe plan intern. Nu te deranjează nimeni și poți rostogoli creditele în continuare. Ba mai faci niște afaceri cu măști, ventilatoare, muniție și armament. Despre persoane poți fi și subiectiv.

Însă, când legile pe care le emit sau decid persoanele sunt evident incorecte, când rezultatele și influența asupra societății sunt dezastruoase, nu trebuie să mai existe toleranța.

Urât climatul instalat în Justiția din România. Urât și nociv. Banii și avantajele cu care au fost plătiți nu au fost pentru a-i face incoruptibili, dimpotrivă! Găști influente, numite politic, prigonesc magistrații care refuză compromisurile.

Salvarea unor mari corupți prin tărăgănarea proceselor până la prescriere, a devenit o practică, un meșteșug. Pedepse formale pentru fapte grave ale unor înalți demnitari sau funcționari ai statului au devenit subiecte de bancuri.

Când ai mei îmi spun că sunt prea cinstit, mă duc și mă...culc
  

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri