Delegație a Congresului SUA la București, pentru discuții despre război și securitatea în zona Mării Negre

Delegație a Congresului SUA la București, pentru discuții despre război și securitatea în zona Mării Negre(93)


Ministrul Apărării Naţionale Angel Tîlvăr şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit la sediul MApN, cu o delegaţie a Congresului SUA, condusă de Mike Rogers, preşedintele „Comisiei pentru Forţele Armate din Camera Reprezentanţilor”.

Dialogul a vizat analiza situaţiei de securitate în regiunea Mării Negre în contextul războiului Federaţiei Ruse în Ucraina, relaţiile bilaterale în domeniul apărării, precum şi activităţile forţelor americane pe teritoriul României.

Ministrul Apărării Naţionale a subliniat trăinicia relaţiilor militare în contextul împlinirii, în 2022, a unui sfert de secol de parteneriat strategic între România şi Statele Unite ale Americii, potrivit comunicatului de presă al MApN. Pe dimensiunea apărării, oficialul român a remarcat că în acest an marcăm trei decenii de funcţionare a „State Partnership Program”, o platformă care a asigurat dezvoltarea progresivă a cooperării dintre militarii români şi militarii Gărzii Naţionale a statului american Alabama.

„Apartenenţa la NATO şi UE şi aprofundarea continuă a Parteneriatului Strategic cu SUA sunt elementele de bază ale politicii naţionale de securitate. Ne definim ca aliat solid al SUA şi participăm în efortul colectiv pentru stabilitatea regională prin consolidarea posturii de descurajare şi apărare”, a afirmat ministrul Angel Tîlvăr.

De asemenea, şeful Apărării a evidenţiat importanţa prezenţei forţelor americane în arhitectura de securitate de pe flancul estic aliat, subliniind contribuţia relevantă pe care acestea o aduc posturii NATO de descurajare şi apărare, inclusiv în regiunea Mării Negre.

„Începând cu dislocarea structurilor Diviziei 101 Aeropurtate a SUA în ţara noastră, programul comun de pregătire s-a diversificat substanţial. De asemenea, aliaţii americani sunt alături de noi în misiuni de transport aerian, de poliţie aeriană, de vigilenţă sporită, cunoaştere situaţională, precum şi în activităţi de dezvoltare a unor infrastructuri militare”, a declarat generalul Daniel Petrescu, potrivit sursei citate. (Sursa SPOTMEDIA)

 Foto: Facebook/Angel Tîlvăr
 
jooble.org