Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
INVITAȚIE LA TURISM- Drumul vinului

INVITAȚIE LA TURISM- Drumul vinului(435)


Însorita regiune dintre Dunăre şi Marea Neagră este un rai al viţei-de-vie, cu podgorii întinse şi rod bogat.

Cultul lui Bacchus/Dionysus a fost practicat cu nesaţ de popoarele care au locuit în Dobrogea. În muzeele întemeiate pe lângă cetăţile antice sau pe lângă podgoriile cele mai mari sunt expuse la loc de cinste amfore şi alte obiecte închinate zeului vinului.

Într-o hartă oenologică a României, Dobrogea este considerată un regat al viţei-de-vie. Este împărţită în două mari regiuni: regiunea viticolă Colinele Dobrogei şi regiunea viticolă Terasele Dunării.

Specialiştii descriu vinurile Dobrogei ca fiind de nobleţe, fiind din soiurile Pinot Gris, Chardonnay, Muscat Ottonel, Sauvignon, Merlot, Riesling, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Fetească Albă şi Neagră etc.

Podgoria de la Murfatlar este poate cea mai cunoscută din Dobrogea. Este înfiinţată în anul 1907 şi are centre viticole în sudul Dobrogei. Medgidia, Mangalia, Cernavodă, Adamclisi, Chirnogeni. Oenologii au găsit pe colinele de la Murfatlar condiţii comparabile cu cele din regiunea Champagne din Franţa, dar calcarul şi seceta dau strugurelui multe zaharuri, astfel că vinul are o dulceaţă naturală, care a făcut ca viticultorii să se orienteze spre sortimente dulci şi demidulci.

Vinurile albe au un colorit diferit, de la verde auriu la auriu chihlimbar, iar cele roşii sunt granat cu reflexe rubinii. Un vin faimos de Murfatlar este licorosul Lacrima lui Ovidiu, ce poartă numele poetului care şi-ar fi îndulcit amarul exilului în viţa barbarilor de la Pontul Euxin.

În 1939, Regele Carol al II-lea a devenit admirator al acestor vinuri de Murfatlar, astfel că a declarat podgoria printre furnizorii oficiali ai Casei Regale, statut pe care îl are şi în prezent.

Ostrovul este o altă podgorie faimoasă a Dobrogei, fiind din categoria Teraselor Dunării. Pe lângă soiurile cunoscute, aici se mai obţin vinuri roşii de Syzrach şi Rebo, precum şi albe de Crâmpoşie. Centre viticole mai există la Oltina, Aliman şi Băneasa. La Oltina, specialiştii spun că se găseşte cea mai mare acumulare de lumină solară din ţară. Vinul alb Columna este un soi aparte, care poate fi băut din via de pe malul lacului Oltina.

,,Vin-alcoolul” se întindea pe terenul acela între strada principală a comunei și clădirea căpităniei portului , în zona în care strada , care făcea legătura cu șoseaua națională , cobora intersectându-se cu această stradă principal.

Pe când eram ziarist la Scânteia Tineretului Ostrovul strălucea mai ales prin calitatea strugurilor de masă. Nu mai știu când a început construcția noului ,,Vin-Alcool” o clădire impozantă , cea mai mare care fusese construită pâna atunci în această zonă , undeva în afara comunei în locul numit din bătrâni ,,Rașed,,.

Vechiul ,,Vin-Alcool,, a fost demolat , pe terenul viran rezultat s-au construit case și chiar un mic parc cu flori , alei cu nisip și bănci pe care ne mai odihneam după ce oboseam tot plimbându-ne în serile de vară pe strada principală.

Ostrovul însă a continuat în fiecare toamnă să-și păstreze titlul neoficial de cel mai mare exportator de struguri de masă . Cele doua bacuri ale IAS-ului traversau non-stop Dunărea ducând pe malul calărășean camioane și remorci trase de tractoare cu strugurii frumoși aranjați în lădițe . Niște magazii mari , în zona portului din Călărași , primeau și stocau lădițele , apoi vagoane CFR aliniate pe calea ferată de lângă brațul Borcea erau încărcate cu destinații de prin toată Europa .

Urcând spre nord, întâlnim o podgorie despre care tulcenii afirmă că este cel mai vechi areal viticol cunoscut pe pământul Dobrogei - podgoria Sarica Niculiţel. Centrele viticole sunt la Măcin, Niculiţel şi Tulcea. Un vin alb specific este Aligoté-ul, soi franţuzesc la origine, în care „înoată“ perfect peştele de Dunăre, alcătuind un meniu asezonat cu brânză de capră sau oaie dobrogeană. Alături de Murfatlar, via de la Măcin a devenit furnizor oficial al casei regale.

Posibil ghid : Pompiliu Comșa
 

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri