ADUNATE DE PE PLAJĂ

ADUNATE DE PE PLAJĂ(511)


 

AMALGAME

 

 * La prima ședință a Consiliului Superior al Magistraturii s-a propus și aprobat delegarea domnului judecător MATEI CĂTĂLIN ADRIAN în funcția de președinte al Tribunalului Tulcea, căruia Tmpul.Info îi urează mult succes în noua activitate. Vom fi aproape

* Încă de la înfiinţarea Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Galaţi (DGRFP), liderii politici gălăţeni, prin miniştrii de finanţe pe care i-au avut partidele lor, nu au reuşit să impună un director general al acestei structuri cu arie de competenţă întinsă pe şase judeţe (Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea şi Galaţi). Finanţişti meseriaşi sunt, dar îi tot… adjunctărim prin această structură, semn că anvergura liderilor politici gălăţeni se opreşte în hotarele judeţului. Acum, după plecarea brăileanului Cătălin Picuş din funcţie, a fost adus din nou un focşănean pe funcţia de director general al DGRFP Galaţi. El se numeşte Florin-Ciprian Iamandi, iar înainte de a fi transferat la post a ocupat funcţia de director executiv adjunct pe inspecţie fiscală al Agenţiei Judeţene a Finanţelor Publice Vrancea. Spre finalul lunii noiembrie a anului 2022, a mai avut loc o numire în cadrul DGRFP Galaţi: Gelu – Cătălin Găinaru a fost numit director adjunct colectare.

* Vă mai aduceți aminte? Parcă a fost ieri. Evenimentul mult aşteptat de noi, extracţia de gaze naturale din Marea Neagră, a demarat pe 15 iunie 2022. Primele gaze extrase au fost introduse în Sistemul Naţional de Transport(,,SNT”), Acesta era anunţul făcut de firma „Black Sea Oil & Gas („BSOG”) împreună cu partenerii săi de concesiune, Ventures Resources SRL („Petro Ventures”) şi Gas Plus Dacia SRL („Gas Plus”), care a adus la cunoştinţă faptul că a început producţia de gaze din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia („Proiectul MGD”). Pentru anul trecut se estima o producţie de peste 0,5 miliarde metri cubi de gaze, iar producţia la platou de aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze/an pentru următorii trei ani din cei zece estimaţi pentru zăcămintele Ana şi Doina. Conform celor declarate de BSOG, “Proiectul MGD este primul proiect nou de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre din ultimii 30 de ani și singurul proiect ȋn dezvoltare aflat în derulare astăzi. Acesta constă în cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana), o platformă de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana şi o conductă submarină de 126 km care asigură transportul gazelor până la noua staţie de tratare a gazelor („STG”) din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Gazele tratate sunt livrate în SNT la staţia de măsurare a gazelor aflată în incinta STG. În opinia noastră, începerea exploatării gazelor din Marea Neagră, este un pas importantant în consolidarea securităţii energetice a României, va putea asigura necesarul de gaze pentru consumul intern. Rămâne de văzut dacă optimismul celor implicaţi şi declarat la această dată va persista şi nu ne vom lovi de alte impedimente.

* Primăria Mangalia va amenaja o Galerie de Artă în spațiul destinat activităților culturale unde este localizată, în prezent, Biblioteca Franceză. Aceasta va continua să funcționeze, prin transferul volumelor, în cadrul bibliotecii municipale Mangalia, situată în Piața Republicii. Iubitorii artei plastice sau ai literaturii române și franceze vor avea, până la finalul acestui an, două spații culturale complet reabilitate, unde vor putea organiza expoziții și ateliere, lansări de carte, dar și alte activități specifice.

* Consiliul Local Costinești a aprobat în ultima sa ședință bugetul de venituri și cheltuieli aferent anului 2023. Pentru acest an veniturile bugetului local sunt în cuantum de 17.948.334 lei din care: venituri proprii 11.281.734 lei și subvenții de la bugetul de stat 4.005.600 lei. Invesțiții în derulare:"Modernizarea infrastructurii rutiere locale din comuna Costinești - PNDL- 2.080.600 lei. Lista obiectivelor de investiții 2023 - 2024: 1. Eficientizarea și modernizarea sistemului de iluminat public din comuna Costinesti (AFM) - 1.170.000 lei. 2. Modernizare și reabilitare bază de salvare acvatică, prim-ajutor și posturi de observare - 2.494.640 lei. 3. Amenajare intersecție DN 39/DC 6 - 150.000 lei. 4. Sistem iluminat public sens giratoriu DN 39 / DC 6 165.000 lei.5. Digitalizare servicii comuna Costinești + stații încărcare auto 2.195.500 lei.6. Reabilitare și modernizare drumuri de interes local comuna Costinesti - PNI - Anghel Saligny - 7.500.000 lei. De asemenea au fost bugetate : Modernizare locuri de joacă - Amenajare teren sport - Achiziționare microbuz transport școlar - Amenajare capelă Schitu - Extindere sistem monitorizare video - Reparații școli.

* Operatorii de plaje au un nou motiv de nemulțumire. Dacă anii trecuți au întâmpinat dificultăți din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei, după care mulți dintre ei au întâmpinat probleme legate de PUZ, de amplasarea barurilor pe plaje sau de lucrările privind lărgirea plajelor, iată că acum, cu câteva luni înainte de deschiderea noului sezon, au mai primit o lovitură: nu vor mai putea închiria plajele mai mult de doi ani, potrivit unui proiect de OUG. Proiectul prevede ca operatorii cărora le-au expirat contractele vor putea încheia alte contracte doar pentru sezoanele 2023 și 2024. Unii dintre ei susțin că acest proiect care prevede închirierea plajelor pentru maxim două sezoane estivale este o măsură luată ”la foc automat”, dupa ce până acum nu a fost luată nicio decizie. ”S-au trezit că nu mai au timp, că vine vara și rămân cu plajele neînchiriate, si au decis să rezolve această problemă printr-o ordonanță de urgență făcută pe genunchi”, susține unul operatorii nemulțumiți din Mamaia. De precizat că numărul celor cărora le-au expirat contractele este de aproxumativ 200, pe întreg litoralul, iar printre motivele care stau la baza acestui proiect se numără, printre altele, finalizarea lucrărilor privind combaterea eroziunii costiere, care au produs modificări în ceea ce privește suprafețele de plaje și apariția unor noi sectoare, dar și necesitatea efectuării diligențelor în vederea obținerii unor noi Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) pe raza mai multor UAT-uri, în vederea reorganizării amplasării beach-barurilor. Dacă acest proiect de OUG va intra în vigoare și care vor fi urmările acestuia, rămâne de văzut.

* După ce au dat un tun, de peste 5 milioane de lei, firmei Argus SA Constanţa, cunoscut producător de ulei comestibil, cei doi gălăţeni, asociaţi ai firmei Galfinband Automatizări SA Galaţi, au crezut că scapă basma curată. Aceşti domni asociaţi au pus-o de o afacere, foarte alunecoasă, în anul 2012, cu SC Argus, firmă de la care s-au aprovizionat cu ulei comestibil de 5.262.205,50 lei. Cum a fost posibil ca această firmă micuţă de la Dunăre să tragă un asemenea tun este mai greu de înţeles. Aceştia au reuşit, printr-un concurs de împrejurări, nefericit pentru firma Argus, să obţină livrarea unei cantităţi impresionante de ulei în martie 2012. La vremea respectivă, întâmplător sau nu, la conducerea Argus se aflau membrii grupării Cătălin Chelu. Firma Galfinband-Automatizări a vândut uleiul, dar a uitat să mai plătească marfa furnizorului, investind sumele obţinute din vânzarea uleiului în achiziţionarea de terenuri în Tecuci şi în Comarnic, precum şi acordarea unui împrumut către firma Comat Galaţi, în care era acţionar Minjineanu Edy-Gabriel, acesta fiind directorul general al acestei societăţi. Firma constănţeană, nereuşind să obţină sumele datorate de societatea din Galaţi pentru marfa livrată, s-a adresat instanţei de judecată. A solicitat intrarea în procedura de faliment a societăţii gălăţene în 2013, întocmindu-se dosarul cu nr. 5260/121/2013 Tribunalul Galaţi. Un fapt este sigur nu prea au de unde să dea banii, căci, după şapte ani de când sunt în faliment, mai datorează 5.178.368,06 lei, iar bunurile ce le mai au în patrimoniu, terenuri de vreo 400 de mii de euro, se vând greu şi nu acoperă prejudiciu.


A consemnat MOȘ ION ROATĂ de la ROTTIVĂ alias Pompiliu COMȘA
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri