HAOS LA POȘTA ROMÂNĂ. 
Salvăm POȘTA ROMÂNĂ!

HAOS LA POȘTA ROMÂNĂ. Salvăm POȘTA ROMÂNĂ!(626)


CAMPANIE  “TIMPUL.INFO”

 

Ne alăturăm deputatului PSD Laurențiu Viorel Gîdei fiind alături de angajații din Poșta Română. Este un haos aici de neînțeles. Conducerea are tampooane în nas și urechi și ochelari fumuriii spre negru total. Au chiar nesimțirea când cineva îi critică să se irite neustificat.

Când vine vorba de Poșta Română, opiniei publice i se dezvăluie două fețe total opuse. Pe de o parte, sunt interviurile și toate declarațiile strălucitoare ale directorului general, care dezvăluie cât de îndrăznet și hotărât este el să aducă Poșta Română în acest an. De cealaltă parte, sunt acuzele și exploziile de indignare din partea salariaților, ajunși la limita răbdării, față de abuzurile repetate ale directorului general în relația cu ei.

Nu mai departe de zilele trecute a ieșit la iveală un grav incident de securitate petrecut în companie. Angajații companiei au primit în plicurile cu fluturașii de salariu și formularul ANAF 230, gata completat cu datele lor personale! Peste 23.000 de salariați au simțit, în luna ianuarie, presiunea exercitată de conducere de a dona cei 3,5 % din impozitul pe venitul anual în contul Fundației Poșta Română. ( Presedintele fundației? Directorul!)

Este strigător la cer că un director general nu cunoaște legislația GDPR, poate una dintre cele mai uzuale legi posibile! Este o obligație pentru poziția de top management! Sau nu îi pasă pentru că are impresia ca poate face orice visează în compania proprietate a statului român? Un alt amănunt care dezvăluie cât de mincinos și tupeist este acest director general al unei companii de anvergura Poște Române, se referă la planul de management al directorului general, care ar trebuie aprobat de CA. Într-o emisiune, difuzată recent, a declarat senin că planul lui de management este un Memorandum (probabil care se referă la liniile directoare de dezvoltare a companiei) aprobat de Guvern.

Păi, de când un document aprobat de Guvern este planul de management al unui director general? Știe că acest plan de management trebuie, conform legii, să fie aprobat de CA? Domnul director alături de armata de consilieri loiali , se joacă, pur și simplu cu 23.000 de salariați, cu pensiile românilor, cu cardurile de energie pe care a fost desemnat să le distribuie și să le opereze, cunoaște ceva legislație din România?

Vom arăta că ne pasă de salariații Poștei Române și vom continua până când observăm îmbunătățiri în activitate, viziune, libertate (nu teroare), meritocrație (nu pilăraie de partid), profesionalism (nu incompetență), democrație (nu dictatură) și lucruri concrete pentru lucrătorii din Postă.

Pe plan poltic NU este un atac la stabilitatea coaliției de guvernare, un atac la partenerii de guvernare. Este o realitate crudă, cunoscută și prezentată de oameni vechi din Poștă simpatizanți ai multor partide politice! (inclusiv PSD și PNL).

Să vă dăm un singur exemplu al haosului, credem edificator. Zilele acestea au distribuit rapid bicicletele cumpărate în vară, care au zăcut în magaziile din Galati, prin toate județele limitrofe Galațiului. De altfel, minciunile domniei sale sunt demontate cu argumente clare și ferme din partea celor care, prin munca depusă, au sperat să dezvolte Poșta Română. O instituție mamut care are venituri frumoase, nesperate datorită programelor guvernamentale care implică Poșta în implementare. Din acești bani, parte ar trebui să se întoarcă și în veniturile celor mulți, fără de care Poșta nu ar exista.

Tupeul, obrăznicia și incompetența conducerii se răsfrâng, în egală măsură, asupra Guvernului și a actului de guvernare. Sigur, se poate acționa prin Consiliul de Administrație al Poștei Române numai însă dacă deții majoritate acolo. Dacă nu, dă-i mărunt din buze, ca noi. Soarta incertă a miilor de angajați ai Poștei Române, ne obligă să ne exprimăm un punct de vedere acid.despre demnitate, echitate și corectitudine, este despre oameni!

Chiar domnul Sebastian BURDUJA, Ministrul cercetării, inovării și digitalizării, în subordinea căruia se află Poșta Română a fost interpelat pe acestă situație. S-a vorbit clar despre situația personalului, a condițiilor de lucru și a măsurilor de eficientizare ale Companiei Naționale Poșta Română SA. Suntem într-un punct critic. Poșta Română este, în această perioadă, instrumentul Guvernului de implementare a uneia dintre cele mai așteptate măsuri sociale - acordarea cardurilor de energie. Din bugetul de 4 miliarde de lei vor fi sprijinite 4 milioane de persoane din medii vulnerabile din România. Cum este firesc, toate privirile sunt îndreptate, acum, către Poșta Română, care se autodescrie ca fiind "oglinda României". Asta în timp ce mii de angajați simt că, sunt desconsiderați, prin salariile mizere - la limita salariului minim pe economie, discriminați, prin condițiile de sărăcie lucie în care lucrează- sedii care stau să se prăbușească, insalubre, mizerabile, fără posibilități de încălzire și câte și mai câte.

Să vă dăm și un exemplu- cel al oficiului poștal din Babagag, care a trecut printr-un incendiu, anul trecut și nimeni dintre cei responsabili nu a mișcat un deget pentru renovare, salariații venind zi de zi la muncă în acest sediu în care mirosul de ars și fum sunt insuportabile. La fel și clienții Poștei Române din Babadag. Nu poți să nu fiii lângă cei care trăiesc pe viu munca de poștaș, având în vedere locul pe care îl ocupă compania, cu acționariat majoritar de stat, în economia națională.

Conform deontologiei profesionale trebuie să și lăudăm că Poșta Română face o serie de investiții în modernizare, cu deosebire în zona de tehnologizare și digitalizare. Interesant ar fi însă să vedem public – doar nu e un secret, mai ales că la Revoluție am luptat pentru libertatea de exprimare?- planul de management al directorului general provizoriu, Valentin Ștefan, precum și hotărârile de CA prin care acesta a fost aprobat. Când e întrebat de el, acesta afirmă că planul de management al său este Memorandumul privind strategia de dezvoltare și diversificare economică a CNPR aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial. Dar nimeni nu știe numărul Monitorului Oficial în care a fost publicat acest Memorandum, având în vedere că informațiile pe care le-am primit îmi spun că acesta este încadrat la "confidențial".

Mai cerem, în numele presei libere din România, să ne fie indicat HCA care aprobă că Memorandumul, aprobat de Guvern în aprilie 2022 este planul de management al directorului general provizoriu numit în iunie 2021. Avem sumedenii de subunități poștale - agenții, oficii, ghișee, sedii de sucursale etc. care necesită reparații/ renovări/ consolidări etc.. Nimeni nu știe lista subunităților pentru care s-au făcut astfel de lucrări, din iunie 2021, până în prezent, sumele cheltuite, tipul lucrărilor, când a fost demarată achiziția, cine a participat la licitație, cine a câștigat licitația, cu ce sumă s-a atribuit licitația.

În legătură cu drepturile salariale ale angajaților CNPR vrem să ni se pună la dispoziție planul managementului de creștere a veniturilor salariaților, în raport cu rata inflației și valoarea coșului minim de consum, actualizat la costurile anului 2023, în care nivelul prețurilor la combustibili, energie și gaze au crescut atât de mult încât Guvernul a decis să intervină și să ia masuri de susținere a persoanelor aflate în dificultate financiară. Cerem aceste documente în numele celor din "talpa Poștei", cum sunt numiți poștașii. Cum nimeni nu știe care este explicația faptului că au loc modificări repetate ale organigramei inițiale, aprobată anul trecut de CA .

Semne ale haosului sunt evidente. S-au înlocuit o serie de directori și alți șefi de structuri, cu experiență în domeniul serviciilor poștale, cu alți directori, cu mandat de 3 luni, pe noua organigramă. E Cutia Pandorei plină oare de documentele de angajare prin concurs a noilor directori: când și unde au fost publicate anunțurile de angajare, bibliografia de concurs, candidații care s-au înscris, rezultatele obținute, candidații admiși pentru fiecare poziție în parte, precum și studiile și experiența care îi califică pentru pozițiile de directori.

La ceas de cumpănă este dorită demararea procedurii de selectare a unui director general în conformitate cu OUG 109/2011 cu modificările și completările ulterioare. Actualul este cu mandat provizoriu. Ca să vă dați seama că nu vorbim în van la data de 4.11.2022, când a fost aprobată în CA prima variantă de organigramă, la nivelul CNPR era înregistrat un număr total de 27.644 posturi. Din aceste posturi au fost desființate 3.957 posturi vacante și posturi ocupate, rămânând 23.687 de posturi din care, la 31.12.2022 erau ocupate 23.148 de posturi. Din acest număr, aproximativ 21.000 de salariați lucrau în activitatea de operațional/curierat. Prin hotărâre de CA au fost înființate 249 de posturi, iar printr-o nouă notă, din 31.01.2023, se propune înființarea a 11.416 posturi. În total rezultă înființarea a 11.665 posturi cu funcțiile din noul CCM. Uluitor. Rezultă o diferență de câteva mii de posturi, majoritatea din zona operațională. Ce se întâmplă cu aceste mii de posturi, care nu se mai regăsesc.

Salariații se plâng de multe abuzuri. La ultimul salariu, luat în luna ianuarie, au primit în plic 2 documente care, reclamă ei, nu ar fi avut de ce să vină din partea companiei: a) un așa zis formular de acord prin care salariaților li se cere să își manifeste acordul ca să le fie reținută și virată către sindicat cotizația lunară, urmând ca cei care își dau acest acord să îl transmită în original, însoțit de copie a CI, în plic scrisoare recomandată, pe adresa Departamentului Inspecție Integritate și Antifraudă. Prin acest demers, este încălcată Legea 367/2022 a dialogului social. Fără acordul ministerului de resort, al CA- ului sau la rugămintea scrisă expresă a sindicatului directorul general a făcut acest demers și s-a substituit Legii care reglementează dialogul social. Destinatar a fost indicat Departamentul Inspecție Integritate și Antifraudă și nu structura care se ocupa cu calcularea salariilor angajaților. Al doilea document, care reclamă salariații că reprezintă incident de securitate, este formularul ANAF 230 prin care li se recomandă să vireze procentul de 3,5% din impozitul pe venit Fundației Poșta Română, formular completat cu datele personale ale angajaților. Acest demers este atributul fiecărui ONG, nu al angajatorului donatorului. Ultimile declarații de maxim interes este de aflat când a fost înființată Fundația Poșta Română, ce obiect de activitate are, cine o conduce, cum au fost desemnați membrii comitetului director al Fundației, din ce fonduri se finanțează.

Până la lămurirea acestei situații noi rămânem pe poziție, alături de concetățenii noștri, poștașii țării, inclusiv a celor constănțeni.

 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri