Tancurile grele ale NATO nu vor merge să apere Ucraina(920)
Războiul din Ucraina a intrat într-o nouă fază. Aparenta acalmie de pe front, pusă pe seama venirii iernii, a fost de fapt un răgaz folosit tactic de ruşi în favoarea lor. În acest răstimp şi-au mobilizat şi antrenat rezerviştii şi au bombardat de la distanţă şi distrus mare parte din infrastructura strategică a ţării vecine, lăsând localităţi întregi cu milioane de oameni în beznă, fără căldură şi apă.
Rusia a mai făcut zilele trecute o mişcare în acest răgaz, menită să prostească pe toată lumea. Au bubuit ecranele televizoarelor şi agenţiile de presă de o ştire incredibilă. Rusia montează artilerie antiaeriană pe principalele clădiri strategice din Moscova. Imaginea cu o macara uriaşă, care în miezul zilei, filmată şi pozată din toate unghiurile, să o vadă toată lumea, ridică piese de artilerie antiaeriană pe o clădire foarte înaltă a devenit virală. Ca şi când ruşii se aşteaptă la un atac aerian din partea Ucrainei, chiar în capitala Federaţiei. Deşi, de la începutul războiului, Rusia a dominat clar spaţiul aerian ucrainean, reuşind să anihileze inclusiv lăudatele drone „Bayraktar TB2 UAV” trimise de Turcia. Atunci, de ce se tem ruşii că vor fi bombardaţi? Şi încă la Moscova?
Să fim serioşi şi să nu plecăm pe fentă. Cu atât mai mult cu cât americanii, inclusiv preşedintele Biden, au respins cererea lui Zelenski, formulată în timpul vizitei la Washington, de a-i fi furnizate sistemele de rachete tactice cu rază lungă de acțiune ale armatei americane (ATACMS), precum și drone MQ-9 Reaper și Grey Eagle – informează „Politico” – cu care ar putea ataca teritoriul rus.
Să mergem de la Moscova înapoi pe linia frontului. Toţi experţii militari sunt de acord că Rusia pregăteşte o ofensivă puternică terestră, care se va declanşa în curând. Mai mult, specialiştii susţin că va fi în principal o bătălie a tancurilor. Cine va câştiga această bătălie, va câştiga războiul.
În ciuda acestor previziuni, susţinute cu date concrete de seriviciile de informaţii militare ale NATO, Germania şi SUA se codesc să-şi trimită tancurile grele, care ar putea înclina balanţa bătăliei din Ucraina.
Tancurile germane Leopard 2 sunt considerate de specialişti vitale pentru Ucraina, datorită caracteristicilor lor. Au fost proiectate pentrru a fi întreţinute inclusiv de către recruţi. Deci, mentenanţa lor nu este atâte de complicată. Pe de altă parte, motoarele sunt pe motorină, consumă mai puţin decât alte tipuri de motoare, deci apovizionarea lor cu carburant, care să le ţină în stare de funcţionare, este mult mai uşoară. Un alt avantaj ar fi că acest tip de maşină de luptă se află deja în Europa, adică poate rapid să ajungă în Ucraina. Treisprezece țări europene, inclusiv Polonia și Finlanda, sunt în posesia tancurilor germane moderne Leopard 2, care au fost introduse în 1979 și au fost modernizate de mai multe ori de atunci, potrivit think tank-ului „European Council on Foreign Relations”. Numai că aceste ţări au nevoie de acordul Germaniei pentru a le trimite pe câmpul de luptă din Ucaina.
Numai că Germania nu este de acord să livreze acest tanc. Guvernul german invocă mai multe motive. În primul rând, că are nevoie de acordul celorlalţi aliaţi din NATO. Un deputat german a rostit chiar un discurs în Budestag, spunând: „Am mai trimis tancurile germane în Rusia. Rezultatul a fost că ne-am trezit cu tancurile ruseşti la Berlin”. Desigur că şi asta face parte din strategia guvernului german de a nu livra tancurile. Pentru că în al doilea rând, executivul de la Berlin condiţionează acest ajutor militar, de trimiterea de către SUA a tancurilor sale grele, celebrele Abrams M1A2 Sepv3. Însă preşedintele Biden a fost scurt în privinţa trimiterii tancurilor Abrams: „Nu este oportună trimiterea lor acum”.
Aşadar, ne aflăm în următoarea situaţie. Seviciile de informaţii furnizează date că ruşii sunt gata pentru o ofensivă puternică. Că această ofensivă terestră, va fi în principal o bătălie a tancurilor. Dar cei care au tancurile performante, care ar putea înclina balanţa victoriei, deocamadată spun, invocând diferite motive, că nu le trimit. Iar dacă vor fi trimise după începerea ofensivei, contribuţia lor va fi nesemnificativă. Să nu uităm că la începutul războiului, Bulgaria a fost cea care a salvat Ucraina să nu fie făcută praf imediat. Dintre toate ţările NATO, Bulgaria era singura care mai avea în depozite muniţie pentru armele ruseşti, de pe vremea Tratatului de la Varşovia. Iar armata ucraineană era dotată cu armament rusesc. Pentru care NATO, deşi şi-a declarat sprijinul din prima clipă pentru Ucraina, nu avea muniţie. Învăţătura de atunci se pare că este ignorată acum.
Nu sunt analist militar, aşa că nu am să mă refer la tactici şi strategii. Las asta în seama celor care se pricep.
Dar un minim de informaţii, publice altminteri, şi un pic de logică mă face să cred că altul este motivul pentru care Ucraina nu va primi niciodată tancurile Leopard 2 sau Abrams.
Pentru a explica acest punct de vedere, m-aş întoarce în anii ’90. Mai exact, pe 24 martie 1999, când NATO a atacat şi bombardat Iugoslavia. Sau, mai corect, ce mai rămăsese din Iugoslavia lui Tito. Până pe 10 iunie 1999, au fost executate 2.300 de misiuni și au fost aruncate 22.000 de tone de bombe. Nu a existat nicio operaţiune terestră. Infanteria NATO riscând să piardă bătălia nu numai cu armata iugoslavă sau „Tigrii” lui Arcan, ci cu întregul popor sârb, bine organizat pentru a-şi apăra ţara încă de pe vremea lui Tito. Un amănunt de atunci a fost dat uitării. În noaptea de 27 martie 1999, avionul F-117 denumit Vega 31, pilotat de locotenent-colonelul Darrel Patrick Dale Zelko, un veteran al Operațiunii Furtună în deșert, a fost doborât, cu toată invizibilitatea lui, de o rachetă trasă de Batalionul 34 al Brigăzii 250 de rachete de apărare antiaeriană a Armatei Iugoslaviei, aflat sub comanda locotenent-colonelului Zoltan Dani. Un sârb cu mamă româncă. La ani buni după această ispravă, acesta a declarat modest pentru Digi 24: „Tare serios a fost tot. Nu am știut că este stealth-ul, până atunci când a căzut”. Declaraţia aceasta ascunde de fapt un plan extrem de inteligent al sârbilor. A fost singurul avion F-117 doborât vreodată. A doua zi, la manifestările care aveau loc în marile oraşe sârbeşti, pentru ridicarea moralului cetăţenilor, câţiva sârbi defilau cu o machetă a lui F-117, sub care scria: „Scuzaţi-ne, nu am ştiut că este invibil”.
Măsurile pentru protecţia unor astfel de arme redutabile erau draconice. Spre exmplu, nu erau niciodată garate peste noapte în afara teritoriului SUA. Pentru că puteau fi alimentate în aer, plecau în misiune şi apoi se întorceau la bază, chiar dacă trebuiau să traverseze Oceanul. Preşedintele de atunci al Serbiei, Slobodan Milošević, a predat ceea ce mai rămăsese din avion, Rusiei, aliatul său tradiţional. Rusie care i-a studiat fiecare şurub. Şi astfel, prin doborârea unui F-117 şi intrarea sa pe mâinile inamicului, avionul a devenit o armă de rând. De altfel, a fost scos din serviciu şi este folosit acum numai la antrenamente.
Judecând aceste fapte, eu cred că motivul real pentru care în Ucraina nu vor fi trimise tancuri grele Leopard 2 şi nici Abrams este că unul dintre ele ar putea cădea în mâinile ruşilor. În timpul bătăliei. Ca să nu mai punem la socoteală faptul că există informaţii, din surse extrem de serioase, că o parte din armamentul trimis în Ucraina nu a mai ajuns pe front, ci a fost vândut.
Un tanc Leopard 2 sau un Abrams căzut în mâna ruşilor, ar face ca aceste arme de elită ale NATO, să aibă soarta avionului invizibil F-111.
Foto: https://moldova.europalibera.org/