Unde slujește IPS Teodosie de Mihail și Gavril

Unde slujește IPS Teodosie de Mihail și Gavril(1143)


Pe data de 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă cinsteşte soborul Sfinţiilor Arhangheli Mihail și Gavriil. În municipiul Constanța își serbează hramul, prin Sfânta Liturghie arhierească, biserica „Sfinții Îngeri” (Bd. Tomis nr. 170). Slujba, oficiată de către IPS Teodosie, va începe la ora 8.45.

Construită în anii 1938 – 1940 de către Regimentul 13 Artilerie, în curtea fostei Garnizoane militare, biserica este cunoscută și sub numele de Capela militară. Planurile de construcţie au fost întocmite de arhitectul şef al Patriarhiei, Ionescu Berechet, în stilul bisericilor bizantine, cu adaptarea faţadei la stilul brâncovenesc naţional, folosind coloane în pridvor.


Sfinţirea bisericii s-a făcut pe data de 20 octombrie 1940. Până în septembrie 1949 a fost folosită pentru asistenţa religioasă a militarilor, considerată apoi drept catedrală episcopală sub păstorirea episcopului Chesarie Păunescu. După anul 1951 şi până în prezent are întrebuinţare de biserică parohială. Între anii 1951-1961 s-a executat pictura în tehnica fresco de către pictorul Costin Ioanid. Datorită degradării, biserica a fost repictată între anii 2007 -2011, de către o echipă coordonată de pictorul Adrian Botea. O parte din fosta frescă, cea realizată de către profesorul Constantin Ioanid, se păstrează la exterior, în pridvorul bisericii.

După tradiţia biblică, arhanghelii fac parte din ceata îngerilor apropiaţi Sfintei Treimi. Mihail este cunoscut atât în Vechiul, cât şi în Noul Testament drept căpetenie a „oştirilor cereşti”, fiind cel ce îl pedepsește direct pe Lucifer, izgonindu-l din cer atunci când s-a răzvrătit împotriva Ziditorului. În limba ebraică Mihail se traduce „Cine este ca Dumnezeu”. Arhanghelul Gavriil este „vestitor al tainelor divine”, înger al bunelor-vestiri dintre care amintim: vestea adusă lui Ioachim şi Anei că o vor naște pe Fecioara Maria, lui Zaharia că va avea un fiu, pe Ioan Botezătorul, iar Fecioarei Maria că îl va naşte pe Fiul şi Cuvântul lui Dumnezeu. Numele său înseamnă „omul lui Dumnezeu” sau „Dumnezeu este tăria mea”.

Duminică, 10 noiembrie, începând cu ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Nectarie” (zona Medeea), sfânt serbat de către Biserică pe data de 9 noiembrie. Credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie se vor putea închina moaștelor Sfântului Nectarie (aduse de la biserica „Sf. Nectarie” din Iași) și icoanei Maica Domnului Tricherousa (adusă de la mănăstirea Neamț). Sfintele odoare vor rămâne la acest lăcaș de cult până pe data de 20 noiembrie.


Totodată, de la ora 18.00, pe scena Casei de cultură va avea loc un concert de muzică religioasă susținut de către corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.

OMD MAMAIA CONSTANTAjooble.org ziare, stiri