EXPOZIȚIE RETROSPECTIVĂ EUGENIU ALBU

EXPOZIȚIE RETROSPECTIVĂ EUGENIU ALBU(430)


Muzeul de Artă Constanţa vă invită sâmbătă, 9 iulie 2022, ora 15.00, la vernisajul expoziției retrospective de pictură a artistului Eugeniu Albu. În deschiderea expoziției va vorbi criticul de artă Geta Deleanu, invitata artistului.

,,Domnul Eugeniu Albu face parte dintr-o generație care a parcurs realismul socialist având altă meserie decât cea de pictor.

Acest lucru l-a ferit de compromisuri cu ideologia unei estetici programatice, pe care marii noștri artiști au știut s-o eludeze, găsind forme de expresie plastică originale și soluții ingenioase de supraviețuire artistică.

Lecțiile de pictură primite în tinerețe de la pictorul Gheorghe I. Anghel au fost decisiv-formative, menite să se suprapună peste un talent, care s-a dezvoltat în surdină, în timpul meseriei de inginer în domeniul structurilor de rezistență, din cadrul unor institute de cercetări din București și Constanța. Masteratul în domeniul artelor vizuale, obținut mai târziu la Facultatea de Arte a Universității ,,Ovidius” din Constanța, sub îndrumarea doamnei lect. univ. dr. Lelia Rus Pîrvan și a domnului conf. univ. dr. Marius Skolka, a rotunjit acolada făcută de artist, plasându-l în rândul pictorilor dobrogeni de marcă.

Retrospectiva de față cuprinde lucrări organizate pe serii sau cicluri tematice distincte, după cum remarc în catalogul-album al expoziției. Acestea sunt grupate în: seriile de grafică (schițe și crochiuri) și studii în ulei, cărbune și tempera, precum și ciclurile tematice: Structuri portuare, Vibrații cosmice, Marine, Constanța peninsulară, Imagini rurale, Arabescuri vegetale, Cascada, Peisaje dobrogene.

Spațiul exterior al picturilor, ca reflexie a spațiului interior al artistului, sădit și format în sentimentul infinit al mării, al Dunării și al peisajului miraculos și fascinant al Dobrogei natale, este realizat în concordanță cu acesta.
Ocupat de esențele formelor și culorilor mării, portului, caselor, dealurilor și văilor iubite și admirate din copilărie și tinerețe, ochiul interior al artistului se exprimă viu, liber și vibrant, în ipostaze mereu noi, multiplicate și repetate în structuri compoziționale diferite.

Experimentul nu este cel pe care artistul să-l urmărească neapărat. El abordează forme plastice figurative ca pretexte pentru jocul de lumini și umbre, pe care le compune și le proiectează pe acoperișuri sau pe colțuri de clădiri vechi, în unghiuri de străduțe sau în ogrăzi de la țară, peste tot pe unde pașii de explorator și admirator al peisajului dobrogean îl poartă. Felul în care plasează într-un tablou linii grafice fine, inserate aluziv într-un peisaj citadin sau rural, creează forme dinamice și vibrante inconfundabile prin vitalitatea culorilor. Există o poezie și o muzicalitate subtile în pictura domnului Eugeniu Albu, încorporate în dramatismul câte unei lucrări sau în optimismul alteia.

Cultura plastică solidă și matură a artistului, trecută inevitabil prin arta românească modernă, l-a ajutat să-și găsească coordonatele unui stil, ferindu-l de a cădea într-o manieră, deși anumite ecouri impresioniste se întrevăd în lucrările ample denumite Structuri portuare, iar o gesticulație mai accentuată se poate observa mai cu seamă în peisajele dobrogene, în schițe și în crochiuri realizate spontan precum acuarela. Alte lucrări din seria marinelor prezintă tușe frământate în culori împăstate, cu reveniri succesive în mișcări de pensulație, care creează un aspect dinamic.

Gama cromatică rece a marinelor este contrapunctată de câte un accent de roșu sau de portocaliu, care animă lucrările. În alte pânze disoluția formelor este mai pregnantă, apropiindu-se de abstact, unde volumele, fie se topesc în perspectiva superioară a tabloului, fie, dimpotrivă, se conturează monumental în prim-planul acestuia. Acest joc de greutate și de imponderabilitate este seducător. Peisajele în ulei și tempera din seriile Vibrații cosmice, Arabescuri vegetale și Marine sunt ample și conțin zone liniștite și părți atacate forte.

Zonele mai liniștite, pictate în degradeuri tonale, compun adevărate panorame cu marea mult iubită. Ariile dinamice îmbracă uneori forme dramatice, cu volume puternic conturate în linii viguroase de albastru închis și negru. Marinele sunt spontane, grațioase, pictate printr-o mișcare gestuală simplă ce descrie o volută completă.

Rozurile răsăritului și apusului de soare au transparențe diafane dar și matități mai sobre.

Alte marine, privite de pe plajă, invită, prin succesiunea registrelor cromatice (ocrul vegetației, albastrul pur al mării și al cerului), la melancolie și visare”.

Geta Deleanu

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri