ZIUA BARBARILOR

ZIUA BARBARILOR(666)


M-au tentat întotdeauna filmele cu război, în special cele cu nemți, nu și războiul în sine. Sunt pasionat, în mod deosebit, de documentarele difuzate pe această temă. Cu toate că de cele mai multe ori sunt îngrozit de ceea ce văd și aud...Mi-au rămas bine întipărite în minte figurile unor prizonieri ajunși în lagărele de exterminare. Despre ororile războiului, am citit diverse cărți de specialitate, dar nu se compară cu ceea ce am văzut, în ultimile zile, la televizor, în legătură cu conflictul izbucnit între Rusia și Ucraina.

În finalul acestor filme, cu distribuții de elită, în cele mai multe din cazuri, nemții erau înfrânți. Și cu toate acestea, Germania a fost, până la căderea sa, la sfârșitul războiului, o forță de temut. Acum ne taie respirația o forță militară mult mai de temut. Rusia,care nu crede în lacrimi și nici în omenie, iar disperarea este interzisă ca manifestare personală…

Sigur, la război, e ca la război! Dar nu pentru barbari! Știu asta. La război, nu la execuția în masă a civililor lipsiți de apărare! Sunt vânați cu armamentul din dotare, oameni de toate vârstele, femei, bătrâni, tineri nevinovați, mame cu copii mici în brațe, copii în scutece...Nimeni nu este iertat! Este ras de pe suprafața pământului orice civil care mișcă în front sau mișcă în fața tancurilor sovietice dezlănțuite!

În astfel de situații, m-am considerat un om norocos că nu am prins războiul! Până azi. De felul meu, nu sunt un războinic. Nici prietenii mei cei mai buni, care detestă violența și jaful la drumul mare. În ziua de astăzi, când se trece cu ușurință de la normalitate la absurd, se vorbește despre existența unor elite de războinici. Teroriștii? Barbarii? Aceștia sunt războinicii moderni ai zilelor noastre, se știe, dotați corespunzător ca să ucidă civili, la modul general, mame cu copii în brațe, copii, indiferent de vârstă, cetățeni, bătrâni neputincioși, incapabili, poate să treacă și strada, grupuri de refugiați, ziariști, bănuiți, chipurile, de spionaj sau că au asupra lor arme nucleare și aparate moderne de luptă și fotografiat!

Putin promite culoare și căi de retragere pentru cei care se simt în stare să se ia la întrecere cu sunetul...Din nefericire, războiul nu se aseamănă cu sportul! Trăim sentimentul generat de nesiguranța zilei de mâine! Cum poate cineva să aibe încredere în barbarii care măcelăresc niște simpli cetățeni nevinovați…

Cât de repede se repetă istoria la noi! Tot cu rușii!...

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri