ALO, PASĂREA PHOENIX? AJUTAȚI UN BIET PRIMAR, SĂ REPARE UN SPITAL!

ALO, PASĂREA PHOENIX? AJUTAȚI UN BIET PRIMAR, SĂ REPARE UN SPITAL!(645)


 În timpul incendiului, care a fost la un pas de a transforma în scrum întreg Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, vizionând mai multe imagini, mi-am permis un comentariu personal. Spitalul în flăcări mi-a adus aminte de sfârșitul tragic al navei “Independența”, despre care prietenul meu, Constantin Cumpănă, a scris o carte foarte bine documentată și mai ales, interesantă. Păstrând, desigur, proporțiile, mi-am imaginat cum s-ar fi comportat, cum ar fi acționat amiralul Vergil Chițac, dacă ar fi fost comandantul navei “Independența”?

Considerând Spitalul o navă similară, mi-am pus aceeași întrebare. Cum ar fi acționat în calitatea sa de comandant al navei “SPITALUL”? Nu la stingerea incendiului, pentru că aici e treabă de profesioniști, ci la repararea acesteia, într-un timp cât mai scurt posibil, fiind mai mult decât necesară, într-o perioadă atât de grea, cu mulți bolnavi în stare gravă, cu valul 5 deja sosit, cu tot felul de incidente care țin constănțenii pe jar.

Mă așteptam, după incendiul care a ucis 9 persoane, la o mobilizare exemplară, cu un singur mare obiectiv: bolnavii să-și recapete spitalul necesar, la cheie, și personalul medical, în care au toată încrederea. Anul trecut, în plină pandemie, am scris mai multe articole despre faptele pline de curaj, comise de mai multe asistente, care și-au pus viața în pericol, îngrijindu-i pe bolnavi! Se formase un colectiv omogen de profesionisti. Totul funcționa ca la carte! Și exact atunci, când credeai că s-a atins perfecțiunea, exact atunci s-a produs un incendiu terminator! Acesta a dat peste cap întreg sistemul, dar, ce-i mai grav, i-a lovit și pe salariați! Datorită modificărilor apărute după incendiu, personalul medical, detașat temporar pe ici, colo, nu mai are siguranța locului de muncă! S-au înmulțit discuțiile în contradictoriu. Spitalul suferă din două părți: economic și sentimental. Spitalul nu seamănă încă cu “Independența” în flăcări. Încă 6 luni de nepăsare, și se poate atinge și acest punct negativ!

Chițac a pierdut șansa de a le oferi constănțenilor un spital care să le salveze viețile!
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri