Tura pe care o face Pământul în jurul Soarelui schimbă continuu perspectiva nocturnă asupra stelelor

Tura pe care o face Pământul în jurul Soarelui schimbă continuu perspectiva nocturnă asupra stelelor(651)


 "Practic aceeași stea va răsări și va apune 4 minute mai devreme, respectiv mai târziu. Această continuă schimbare a generat reperele zodiacale stabilite cu mii de ani în urmă înainte de teoria geocentrică - planetele însemnând în greacă "rătăcitori". Traseul acestei rătăciri a primit numele de "eliptică".

Oricum reperele zodiacale consideră soarele ca element mobil, ce apune și răsare în anumite constelații zodiacale - bineînțeles că nu e așa, noi suntem cei ce facem, așa cum spuneam, o tură anuală în jurul soarelui - 2 x pi x raza de 150 milioane km, adică un miliard de km ( știm asta de pe la 1600 - de la Copernic și Galileo încoace). Interesant este că din cauza unui fenomen denumit precesie, cu un ciclu de 26.000 ani, titirezul terestru are un joc axial (ca și cum s-ar dezechilibra), ce face ca aceste repere să se tot schimbe.

Pe vremea vechilor egipteni steaua Thuben (șarpe în arabă) indica nordul, acum Polaris, iar peste 11.000 de ani…Vega. Iar ca să dau o lovitură și mai puternică astrologiei, Soarele pe vremea vechilor babilonieni era la echinocțiul de primăvară (22 martie) în constelația Berbec, iar acum este în Pești urmând ca peste 11 de ani să fie în Vărsător.

Dar cum călătoriile pe uscat și pe apă nu durau mii de ani, cerul a devenit o hartă și un calendar deopotrivă. Unde? Acolo unde oamenii erau mulți fiindcă se făcea agricultură, pe văile marilor fluvii unde nici repere geografice (munți, dealuri, păduri) nu existau. Călătorii se orientau după stele grupate constelații formate din linii imaginare între obiecte cerești luate alandala, dar care imaginau un reper geometric, un desen ceva. Din nou unde? Văile fluviilor Yangtze, Hindu, Tigru și Eufrat, respectiv Nil. De aici zodiace chinezești, indiene, babiloniene și egiptene - fiindcă atât călătorii cât și agricultorii, plini de respect și imaginație au personificat aceste constelații zodiacale, au făcut și altele, așa cum foloseau aflării drumului sau momentului cel mai propice pentru a pune sămânța în pământ - pentru a profita de revărsările sezoniere de ape - tot așa au început să-și planifice viața personală, când să se însoare, reproducă, etc. Nu există zodii scandinave fiindcă nu prea vedeau cerul de nori, îl imaginau pe Odin în Valhalla lui.

Nici în emisfera sudică nu sunt zodii fiindcă populațiile erau mult mai reduse, erau mai primitive (chiar dacă nu și în America centrală) și nu prea călătoreau, iar de agricultură nu prea era vorba. Vânătorul - culegător era mai interesat de urma vânatului decât de repere celeste."

Dr. Adrian Bîlbă, Manager Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța

#PlanetariuConstanța 

Via #AdrianBilba 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri