Noul cod de conduită al aleşilor, care trebuie să intre în vigoare până la 1 noiembrie, prevede obligativitatea unei ţinute decente pentru deputaţi şi senatori. Astfel, sunt persoane care arată cu degetul spre Remus Cernea, care poartă tricouri cu Pink Floyd, are părul lung şi ar afecta astfel imaginea sobră a parlamentarului român.
La rândul lui, deputatul Remus Cernea se arată nemulţumit de noul cod de conduită pe care preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, vrea să-l introducă în Parlament. Practic, aleşii ar urma să vină îmbrăcaţi cu sacou, cămaşă, cravată, iar lungimea părului ar trebui să fie una adecvată. În ceea ce priveşte femeile, acestea nu vor mai avea voie cu fuste scurte şi rochii mulate.
Astfel, Remus Cernea consideră că măsurile noului cod sunt abuzive şi afectează libertatea parlamentarilor de a se înfăţişa cum doresc.
„Este vorba de măsuri arbitrare şi abuzive care ar afecta libertatea parlamentarilor de a se înfăţişa celor din jur aşa cum doresc. În politică şi în alte domenii trebuie acceptată o anumită doză de nonconformism. Orice societate are nevoie de nonconfromism, astfel rămâne într-un conservatorism prost înţeles. Nu haina îl face pe om. Nu contează cât de lung am părul, mai presus e cât şi cum gândesc. Haideţi să ne uităm la esenţa lucrurilor”, a declarat Remus Cernea.
El a mai adăugat că nu are de gând să se tundă şi nici nu va veni îmbrăcat la costum şi cravată.
„Nimeni să nu cuteze în Parlament să se atingă de pletele mele. Eu voi rămâne acelaşi. Îmi pregătesc tricourile cu Metallica, cu Pink Floyd şi cu alte trupe rock special să le duc în Parlament”, a mai spus Cernea.
Deputaţii din Comisia de regulament au stabilit la discutarea Codului de conduită a parlamentarului, că alesul neamului trebuie să aibă o ţinută decentă şi oficială. Preşedintele Comisiei, Nicolae Vasilescu, a spus că deputaţii din Comisia de regulament au discutat principiile care stau la baza Codului de conduită a parlamentarului pentru a fi trimise ministrului Justiţiei.
„Am discutat principiile care stau la baza Codului pentru a fi trimise ministrului Justiţiei pentru că domnul ministru ne-a trimis o solicitare să trimitem aceste principii pentru a fi cuprinse în interiorul raportului MCV referitor la România. Am cuprins toate principiile care ar trebui să facă parte dintr-un cod. Deocamdată textul referitor la vestimentaţie spune că «parlamentarul trebuie să aibă o ţinută decentă şi oficială», pentru că este practic foarte greu să facă o anexă la statutul parlamentarului în care să enumere o serie întreagă de elemente de design şi etichetă, nu se poate desigur. O să găsim o frază care să fie cât de cât mai explicită”, a explicat Vasilescu.
Tot el a mai precizat că sancţiunile sunt cele din Regulamentul Camerei şi se vor aplica după caz.
„Pentru ţinută este vorba de chemarea la ordine şi asta înseamnă că dacă preşedintele de şedinţă va dispune, parlamentarul trebuie să părăsească sala şi să se îmbrace cum trebuie”, a adăugat Vasilescu.
El a mai spus că este de părere că parlamentarii români trebuie să aibă ţinute oficiale decente, şi nu să vină în Parlament arătând „ca o paiaţă”.
„Fiecare parlamentar are o educaţie, până la urmă e vorba şi de cei şapte ani de acasă pe care eu nu pot să-i scriu în Cod, îi ai sau nu îi ai. Codul vine să te îndrume către o cale bună, dacă nu vrei să o iei pe calea asta, mandatul este imperativ, nu am ce să-i fac decât să-l tot sancţionez, dar mandatul nu pot să-l ridic, însă cred că, până la urmă, cel care sancţionează efectiv este electoratul. Eu nu cred că te-a trimis electoratul în Parlament ca să arăţi ca o paiaţă, te-a trimis în Parlament să faci nişte legi bune, să participi la conceperea lor şi să arăţi în conformitate cu solemnitatea şedinţei”, a spus Vasilescu.