Vizitați Acvariul din Constanța!

Vizitați Acvariul din Constanța!(740)


Acvariul ,,Profesor Ion Borcea’’ este o clădire emblematică, aflată în centrul istoric al orașului Constanța, pe faleza de sub bulevardul Regina Elisabeta, în peninsulă, vizavi de Cazino. Clădirea a fost construită la început de secol XX și avea destinația de restaurant al Cazinoului.

Povestea Acvariului începe în anii 1911-1912, atunci când baronul Edgar de Marcay, arendașul Cazinoului, solicita primăriei, prin arhitectul care a proiectat și construit Cazinoul, Daniel Renard, anumite transformări asupra cazinoului și construirea unei dependințe, un pavilion restaurant, care urma să fie amplasat în fața Cazinoului. Titus Cananau, primarul de atunci, răspunde solicitării în februarie 1912. Anii Primului Război Mondial îngreunează construcția. Chiar  și Cazinoul a fost distrus în proporție de 80% fiind bombardat, chiar dacă fusese transformat în spital pentru răniți. 

Un ziar local de la acea vreme, ziarul Dacia, anunța în anul 1923 constănțenii în legatură cu deschiderea restaurantului, proiectant fiind A. Bernovschi. Ideea de a fi transformat în acvariu aparține savantului Ion Borcea și amiralului Ioan Bălănescu, propunere făcută în cadrul Ligii Navale Române, în anul 1932, după organizarea Școlii Apei din Constanța, atunci când se dorea realizarea unei expoziții permanente care să prezinte flora și fauna din Marea Neagră.

Acvariul din Constanța este înființat în anul 1958 și este primul acvariu public din România (dacă excludem pe cel care funcționa în subsolul Muzeului Grigore Antipa, din București). Fiind o instituție importantă de studiu a florei și faunei,   în anul 1973, alături de Planetariu, Observatorul astronomic, Muzeul Mării și Delfinariu, în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. Deși ulterior și alte muzee de științe ale naturii au înființat secții cu același profil, Acvariul din Constanța a rămas cea mai mare instituție de acest gen din țară.

Spațiul destinat prezentării expoziției permanente cuprinde 57 de bazine din care cel mai încăpător (cu o capacitate de 50 t) adăpostește colecția de sturioni, renumită atât pentru importanța ei științifică cât și pentru longevitatea exemplarelor în captivitate, care ajunge la 18 – 20 ani. Sunt prezente 4 specii de sturioni (morun, păstrugă, nisetru, cegă), relicte ponto-caspice, unele exemplare depășind talia de 150 – 180 cm.

Sectia Dulcicolă prezintă specii de pești și nevertebrate de apă dulce, care populează bălțile și lacurile litoralului românesc și apele Deltei Dunării: ciprinide, crap, caras, roșioară, babușcă, plătică, sunt prezentate și răpitoare ca somn, șalău, biban și știucă.

Secția Pești Exotici este o adevărată încântare pentru vizitatorii Acvariului. În bazinele sale înoată varietăți de pești care aparțin diferitelor ecosisteme dulcicole din zone tropicale și subtropicale: varietăți de pește Piranha, peștele cuțit, pestele înger, peștele lopată, peștele pisică și multe alte tipuri de pești cu un colorit bogat.

Vizitați Acvariul din Constanța, "Universul din adâncuri"! 

 

Este deschis zilnic, între orele 9.30 - 20.00.

Contact: 0763 856 002


http://www.delfinariu.ro/acvariu

 

Sursa: Călător prin România

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri