În cadrul unei foarte de succes emisiuni săptămânale, realizată, sub formă de interviu, în platou, de către cunoscutul gazetar Ion Cristoiu, Crin Antonescu (preşedintele Senatului României, preşedinte al PNL şi copreşedinte al USL şi, poate cel mai important, cel desemnat, prin acordul formaţiunilor care au constituit alianţa care este, de un an şi jumătate, la guvernare, drept candidat la alegerile prezidenţiale din 2014) a răspuns, duminică seară, unor întrebări de stringentă şi… inflamată actualitate, referitoare la relaţiile româno-americane, atât în lumina protestelor populare , cât şi a aprinselor dezbateri politice şi civice, privind exploatarea gazelor de şist, pe teritoriul României, de către gigantul american “Chevron”. Cu atât mai mare este interesul, cu cât premierul Victor Ponta se află, de astăzi, timp de trei zile, într-o vizită oficială în SUA, unde, printre alţii, se va întâlni şi cu reprezentanţii “board”-ului “Chevron”!
Crin Antonescu: “Trebuie menţinut şi folosit avantajul absenţei unui semnificativ curent antiamerican în România!...”
Preşedintele Senatului (şi aI Partidului Naţional Liberal), Crin Antonescu, a declarat duminică, la B1 TV, că trebuie menţinut şi folosit avantajul pe care îl implică faptul că, după părerea sa, în România nu există un semnificativ curent antiamerican. “Eu, ori de câte ori am stat de vorbă cu un oficial american (...), întotdeauna am subliniat acest fapt, ca pe unul rarisim, anume că România este probabil cel mai important stat, dacă nu singurul!, care nu are, nici pe scena politică şi nici la nivelul opiniei publice, un curent semnificativ antiamerican, şi acest lucru e adevărat, dar asta nu înseamnă, însă, că noi… putem fi neglijenţi cu opinia publică şi cu ceea ce se poate interpreta, într-un moment sau altul, în legătură cu aceasta! Eu cred nu doar că e bine că nu există un curent antiamerican, dar acesta este un atu, pe care noi trebuie să-l conservăm şi să îl folosim”, a spus Antonescu.
Pe de altă parte, el a atras atenţia că există… riscul ca şi în ţara noastră să se nască treptat un curent anti-American: “Acel risc, de anti-Americanism, poate fi alimentat din două direcţii: de către americanii înşişi, ceea ce, cu anumite excepţii, nu s-a întâmplat până acum, şi, mai ales, de către establishmentul politic de la Bucureşti”, a adăugat Antonescu.
Antonescu: “Ideea că relaţiile româno-americane sunt influenţate de interesele unor mari companii riscă să prindă teren!”…
“Ideea că relaţia româno-americană e influenţată de interesele unor mari companii riscă să prindă teren”, a mai declarat declarat duminică, la numitul post de televiziune, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, în contextul vizitei pe care premierul Victor Ponta o va efectua în SUA.
“Riscul există şi totul depinde, în această privinţă, de premier, de alţi colegi din cabinet, în sensul în care ei trebuie să spună cât mai limpede şi mai cuprinzător care e relaţia Guvernului cu aceste companii, dacă există o înţelegere sau dacă va exista o înţelegere, care sunt termenii ei, care sunt motivele ce îi determină să o facă (...), pentru că există idea, şi ea riscă să prindă teren!, că de fapt relaţia României cu SUA este una, în principal,… dirijată sau influenţată de interesele unor mari companii, Chevron în acest caz, că, de pildă, fostul ambasador al SUA (Mark Gittenstein, cu care Antonescu a avut mari dispute, mai ales în vara fierbinte, din punct de vedere politic, a anului trecut! – N. Red.) continuă să apere interese economice şi să joace un rol important în viaţa politică a României”, a spus Antonescu, întrebat privind potenţialele interpretări pe care ar putea să le facă protestatarii împotriva gazelor de şist, având în vedere vizita premierului.
Preşedintele Senatului a spus că oamenii au dreptul să aibă îndoieli şi pot fi influenţaţi de zvonuri: “Poate că există şi o contra-propagandă, pentru că e o bătălie, într-adevăr, pe această piaţă, şi de aceea Guvernul trebuie să facă, în mult mai mare măsură decât a făcut chiar până acum, o dare de seamă foarte clară, în legătură cu intenţiile, motivele şi consecinţele, în faţa cetăţenilor României”, a afirmat Antonescu.
În altă ordine de idei, Antonescu a spus că nu crede că e nevoie de folosirea termenului de “reafirmare” a parteneriatului strategic, având în vedere că în SUA nimeni nu şi-a pus vreodată serios problema că o alternanţă la putere în România pune în discuţie fundamentele relaţiei, “parteneriatului strategic”, relaţia din interiorul NATO etc.
Reamintim că premierul Victor Ponta a început, astăzi, o vizită oficială, de trei zile, în SUA, şeful Executivului român urmând a avea întrevederi cu preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, cu vicepreşedintele American, Joe Biden, la Casa Albă, cu congresmeni şi cu reprezentanţi ai mai multor companii americane (ExxonMobil, Chevron, Motorola, IBM şi Hewlet-Packard/HP).
Preşedintele Senatului: “Nu am informaţii ori dovezi că în manifestaţiile de la Pungeşti, ori din altă parte, ar fi implicate servicii străine! Oamenii sunt, pur şi simplu, îngrijoraţi de soarta lor…”
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a mai declarat, duminică seară, la B1 TV, că nu se află în posesia unor informaţii care să arate că în manifestaţiile de la Pungeşti sunt implicate diverse ţări.
“În calitate de demnitar al statului român, chiar dacă nu executiv, da, de preşedinte al Senatului, nu sunt în posesia unor informaţii date de vreun serviciu de informaţii din România, care să îmi spună că îşi mai bagă coada şi alţii, ceea ce este perfect plauzibil. Se poate întâmpla. În 2012, când am văzut manifestaţiile de 10.000 de oameni la Bârlad, când în restul ţării se tăiase 25% din toate salariile şi nu strângeai, în sumă, 10.000 de oameni în protest, m-am gândit la un… supliment de organizare! Nu pot să pornesc şi să rămân la ideea că cei 100 - 200 de oameni de la Pungeşti erau scoşi de serviciile ruseşti, sau chinezeşti, sau de nu ştiu eu ce servicii', a spus Antonescu.
Potrivit preşedintelui Senatului, este vorba de nişte oameni care sunt îngrijoraţi în legătură cu soarta lor.
“Ştiţi că suntem un popor care se sperie repede şi cred că toate lucrurile astea nu trebuie demonizate, nu trebuie prezentaţi oamenii ăia ca un fel de masă de manevră a nu ştiu ce agenţi străini, ci că trebuie discutat şi trebuie contracarat un lucru foarte neplăcut, care s-a întâmplat. Oameni care acum un an, în campania electorală spuneau, cu foarte mult patos că trebuie să stăm în calea americanilor, cum a stat Ştefan cel Mare în calea turcilor, tocmai ăia sunt astăzi cei care au întors foaia cu 180 de grade. Poate chiar dacă poziţia lor de azi e corectă, ar trebui cumva ca altcineva cu credibilitate sporită faţă de oamenii ăia să stea de vorbă cu ei”, a mai afirmat preşedintele Senatului.