Ce rol joacă senatorul Nicolae Moga în scandalul dintre Muftiul Iusuf Muurat și Mazăre

Ce rol joacă senatorul Nicolae Moga în scandalul dintre Muftiul Iusuf Muurat și Mazăre(1616)


Liderul Uniunii Democrate a Turco Tătarilor Musulmani din România, Gelil Eserghep, a organizat recent o petrecere la restaurantul Dorna din stațiunea Mamaia pentru a marca ultima zi a Kurban Bayramului. La eveniment au participat aproximativ 500 de persoane, cele mai multe făcând parte din comunitatea turco-tătară din județul Constanța. Ca de fiecare dacă, la astfel de evenimente, au participat și invitați ai autorităților locale și centrale, oameni de afaceri și persoane din mediul intelectual. Printre aceștia s-a aflat și senatorul Nicolae Moga, apropiat al primarului Radu Mazăre. Aflat pe scenă, după ce le-a urat sărbători fericite celor prezenți, Moga a făcut un anunț care i-a uimit pe mulți dintre cei prezenți.


“Mă aflu aici, în calitatea mea de senator al României, la invitația dumneavoastră, dar, totodată, mă aflu aici pentru a-l mandata și pe primarul Radu Mazăre care nu a putut să fie prezent în această seară. După cum știți, între el și comunitatea dumneavostră, mai exact muftiul, se află un conflict. Am primit mandat pentru a media acest conflict. Oameni buni, trebuie să ne așezăm la masă să discutăm omenește și a ajunge la o înțelegere. Eu sunt dispus să mediez acest conflict”, a spus senatorul Nicolae Moga.


În urmă cu câțiva ani, primarul Constanţei a reuşit să-şi pună în cap comunitatea musulmană, după ce instituţia pe care o conduce a avizat ridicarea unei clădiri la o distanţă mult prea mică de Geamia Hunchiar.
Muftiul Iusuf Muurat, şeful cultului musulman din România reclama că, deşi aprobarea de construcţie stipula clar că distanţa minimă trebuie să fie de trei metri, clădirea se află la doar 1,20 m de Geamia Hunchiar. În aceste împrejurări, Muurat i-a atras atenţia primarului Radu Mazăre cu privire la ilegalitatea construcţiei. El mai preciza că atât comunitatea turcă, cât şi cea tătară se simt trădate de primarul Mazăre din cauza construcţiei ilegale aprobate tacit de acesta. Au urmat mai multe procese dar și vorbe grele aruncate de-o parte și de alta, între Radu Mazăre și Muftiul Iusuf Muurat.


„Îl voi da în judecată pe muftiul cultului musulman pentru denigrare”, spunea Mazăre, anul trecut. Declarația venea după ce liderul cultului musulman a acuzat administrația locală că ar fi autorizat construcția de lângă geamia Hunchiar a cărei structură de rezistență are de suferit. Mazăre spunea însă că cel care a cerut autorizația avea toate avizele, inclusiv cele de la Agenția pentru Protecția Mediului și Ministerul Culturii și, în aceste condiții, municipalitatea era obligată să elibereze autorizația de construcție.


Primarul Constanței spunea că îl va acționa în instanță pe liderul cultului musulman din România după ce la mai multe geamii din oraș au apărut afișe în care administrația locală era acuzată de distrugerea geamiei Hunchiar. Mai mult, tot anul trecut, cu două zile înainte de sărbătoarea de Kurban Bayram, muftiul cultului musulman a întrerupt o slujbă, chiar la geamia Hunchiar, pentru a ataca autoritățile. Muurat a dat vina pe administrația locală, pentru degradarea geamiei. La rândul lui, primarul spunea că muftiul își vede doar propriul interes.


Construită în 1862, Geamia Hunchiar face parte din clădirile de patrimoniu clasa A. Muftiul Muurat a obţinut de la statul turc o sponsorizare de 230.000 de euro pentru reabilitarea acestui monument, însă Turcia condiţionează acordarea acestui ajutor de respectarea condiţiilor, respectiv de păstrarea distanţei de minimum trei metri a oricăror clădiri construite în apropierea geamiei.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri