Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
CINE TÂNJEȘTE DUPĂ PRIETENIE ȘI PURITATE, SĂ MEARGĂ LA DELFINARIU!

CINE TÂNJEȘTE DUPĂ PRIETENIE ȘI PURITATE, SĂ MEARGĂ LA DELFINARIU!(955)


Rămân în mintea noastră o parte din personajele sau momentele care ne-au marcat copilăria și chiar destinul. Eu întotdeauna mi-am dorit să fiu ca un delfin! M-au convins cei care au făcut din delfin o personalitate aparte, un simbol al inteligenței și comunicării. Aș fi tentat și acum, după pledoariile lui Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, un veritabil doctor “al naturii”..

Știu că trebuie să ai în dotare anumite calități. Inteligența mă ajută să supraviețuiesc. În schimb, sunt prea comod la înot, ba chiar lipsit de talent...Nu excelez nici în scufundări rapide și nici în comunicarea pe sub apă...În facultate, am fost aproape de realizarea visului meu, dar colegii de grupă, foarte răutacioși și invidioși, au oprit metamorfozarea mea până la stadiul de morsă...Așa îmi spuneau ei “Morsă”, pentru că, în ciuda celor 130 de kg din palmares, apăram foarte bine, in poartă, la fotbal. Am renunțat! Mi-am dat seama că nu pot ține pasul cu o ființă atât de complexă și rapidă, precum delfinul...

În viață, din întâmplare, poți să ajungi orice, chiar și cosmonaut, mai puțin delfin! Cei care s-au ținut de “coada” delfinului, fie și numai ca stare de spirit, au ajuns departe. La vârsta copilăriei, toti puștanii din cartier ne strângeam, duminică dimineață, în fața televizorului alb-negru, ca să urmărim serialul Flipper. Ca să urmărești cu atâta interes acest serial, trebuia să îndeplinești două mari condiții, să ai în casă un televizor, ceea ce nu prea aveau toți românii, și să fii studios, deși la vârsta copilăriei, numai la joacă ne era gândul! Pentru că ăsta era nivelul general. Unii luau doar frișca de deasupra tortului cu delfini, amuzându-se sau minunându-se și atât, alții aprofundau. Ce anume? Caracterul și devotamentul, două caracteristici vizibile.

Am să dau un exemplu. Dan Pavel, prietenul meu din copilărie, avea ca simbol un delfin. În școala generală, el studia de capul lui artele, citea cărți de specialitate, cu care eu m-am întâlnit abia în facultate, când l-am avut profesor, la Istoria artelor, pe Dan Grigorescu...Și lui Dan Pavel, astăzi, un reputat arhitect, nu i-a impus nimeni lecturi atât de pretențioase pentru vârsta lui...L-a ambiționat, prin conduita sa, delfinul Flipper, de a cărui personalitate era de-a dreptul fascinat! Tocmai circula prin media o relatare despre maniera în care delfinii salvaseră un echipaj de pe o navă aflată în derivă...Din respect pentru Flipper-ul din sufletul lui, s-a apucat să picteze...delfini! Nici o cenzură din lume nu a putut stopa, în acele vremuri, popularitatea delfinilor! Chiar dacă ar fi fost să candideze pentru putere împotriva lui Fidel Castro în Cuba! Erau difuzate frecvent filme cu o mare valoare educativă și instructivă despre relația oamenilor cu delfinii. O relație care depășea cu mult poveștile nemuritoare despre diverse tentative relaționale.

Ce vedem astăzi? Care este oferta, din acest punct de vedere, pentru cei mici și pentru tinerii care au mare nevoie de exemplul moral, de pilda de sacrificiu și de devotamentul de care dau întotdeauna dovadă delfinii? Flipper ne-a lăsat o imensă comoară științifică în ce privește studiul cetaceelor. Din acest punct de vedere, nu stăm rău deloc! Din fericire, avem încă oameni foarte bine pregătiți pentru a studia pe mai departe viața delfinilor. Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța s-a transformat într-o veritabilă Universitate a Delfinului, pentru că tot ceea ce se face aici trece prin fibra existențială a delfinilor aflați în grija specialiștilor. Delfinariul Constanța este o instituție unicat în România. Unde mai vezi delfini în România? În bazin, înotând, jonglând cu mingea, cu salturi spectaculoase etc, mă rog, sunt atât de multe de spus, și, mai bine vizionați reprezentațiile live...

Câți specialiști avem în domeniu? Adrian Bîlbă, directorul Complexului, a cărui viață este legată de existența delfinilor săi. Bîlbă și valoroasa sa echipă. Indiferent de criticile ce i le aduc unii, Bîlbă manageriază un domeniu în care alții și-ar fi prins urechile! Domnia sa a realizat trecerea de la epoca lui Flipper, înaintaș, la performanțele de astăzi, ceea ce reprezintă foarte mult pentru România! O șansă în plus pentru Constanța!

La ora actuală, Delfinariul este în topul preferințelor vizitatorilor! Pentru a răspunde solicitărilor venite din partea publicului care nu concepe să rateze show-urile lui Ni-Ni și Chan-Chan, au fost programate cinci reprezentații pe zi! Două suplimentare, la orele 12.30 și  15.30!

Pentru generația mea, Flipper nu a murit! Îmi doresc, în schimb, ca aceeași soartă să o aibă și Flipper-ii generațiilor de astăzi! Să rămână nemuritori! Cine tanjește după prietenie și puritate, să treacă pragul Delfinariului Constanța! Aici veți putea urmări un senzațional spectacol plin de bucurie, viață, dinamism, în interpretarea artistică a celor doi delfinii, în regia echipei lui Adrian Bîlbă.
 

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri