Sânzienele și Ziua Universală a Iei, sărbătorite astăzi!

Sânzienele și Ziua Universală a Iei, sărbătorite astăzi!(534)


Credincioşii ortodocşi sărbătoresc în fiecare an, pe 24 iunie, Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în popor și sub denumirea de “Sânziene” sau „Drăgaica”. Deși sărbătoarea este asociată prăznuirii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și însemnată ca atare în calendarul ortodox, Sânzienele au la origine un străvechi cult solar – sărbătorile solare fiind considerate praguri peste an, asemănătoare pragurilor din viaţa omului. De sărbătoarea Sânzienelor sunt legate o mulțime de obiceiuri și credințe în folclorul românesc.

Tot astăzi, celebrăm un reper identitar al României – Ia, cămașa tradițională românească de sărbătoare. Ziua Universală a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc, o piesă vestimentară ce a stârnit fascinație peste tot în lume.

Cele două sărbători împletesc valori precum credința, tradițiile și obiceiurile, elemente identitare ce definesc spiritul românesc și ne aduc de fiecare dată mai aproape de Dumnezeu și de rădăcinile noastre autentice.

Consiliul Judeţean Constanţa

#Sanziene
#Dragaica
#ZiuaUniversalaaIei
#24iunie 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri