UDTTMR a împărţit ajutoare de Kurban Bayram

UDTTMR a împărţit ajutoare de Kurban Bayram(1120)


Aproximativ 1.200 de pachete au fost împărţite duminică, 13 octombrie, şi luni, 14 octombrie, de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România cu prilejul Kurban Bayram-ului. De aceste ajutoare au beneficiat bătrânii cu venituri mici şi văduvele, care au primit carne, făină, ulei, zahăr, orez, dar și copiii, care au primit dulciuri.

„Reprezentanţi ai conducerii UDTTMR, dar şi simpli membri ai comunităţii au contribuit la cumpărarea animalelor care au fost sacrificate cu prilejul Kurban Bayram-ului. Este o datorie pentru fiecare musulman care are posibilităţi financiare să sacrifice un animal, cu prilejul Kurban Bayram-ului, şi să împartă carnea celor mai puţin ajutoraţi din comunitate. Şi anul acesta, UDTTMR a venit în sprijinul acelor membri ai comunităţii cu posibilităţi financiare reduse şi le-a oferit acestora pachete cu alimente. Îi asigurăm pe toţi de sprijinul uniunii şi pe viitor şi le transmitem pe această cale urarea tradiţională Kurban Bayramınız Kayırlı Bolsın! Nu în ultimul rând vrem să le adresăm tuturor mesajul de a fi alături de organizaţia noastră, de a da dovadă de unitate şi de a ne implica împreună şi pe viitor în cât mai multe proiecte sociale, culturale şi educaţionale, menite să promoveze valorile tătarilor din Dobrogea”, a declarat Gelil Eserghep, preşedintele UDTTMR.

Şi pentru cei mai mici membri ai comunităţii, conducerea UDTTMR a avut o surpriză cu prilejul Kurban Bayram-ului. Aproximativ 500 de pachete cu dulciuri Ülker au ajuns la copiii care participă la cursurile comunitare de limba tătară organizate la filialele UDTTMR şi la sediul central. Acţiunea a fost coordonată de conducerea UDTTMR şi Organizaţia de Femei a uniunii.

Tot cu prilejul Sărbătorii Sacrificiului, la sediul UDTTMR a fost lansată şi lucrarea „Kınalı Kurban” a scriitorului Nevzat Yusuf Sarighiol, o antologie de povestiri adevărate. Nevzat Yusuf Sarighiol se numără printre personalităţile comunităţii tătare, printre autorii care prin creaţiile lor promovează atât tradiţiile tătăreşti, valorile culturale şi spirituale, dar şi limba tătară. Lucrarea este scrisă în limba tătară şi se adresează tuturor membrilor comunităţii, indiferent de vârstă, în paginile ei regăsindu-se numeroase întâmplări din viaţa de zi cu zi a autorului. Cu acest prilej, președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, i-a înmânat scriitorului Nevzat Yusuf Sarighiol, în numele uniunii, o plachetă pentru activitatea susținută în domeniul vieţii culturale.

Anul acesta, musulmanii din întreaga lume sărbătoresc în zilele de 15, 16, 17 şi 18 octombrie Kurban Bayram-ul (Sărbătoarea Sacrificiului). Potrivit tradiţiei islamice, credincioşii au obligaţia ca în această perioadă să sacrifice un animal (batal, oaie, vită).


Cu prilejul acestei sărbători, musulmanii trebuie să se împace, se fie uniţi şi să se gândească la cei săraci, la cei care au nevoie de ajutor. Astfel că, din animalul sacrificat, tradiţia spune că două treimi trebuie împărţite, iar o treime se opreşte în casă, pentru a fi consumată de familie.

OMD MAMAIA CONSTANTAjooble.org ziare, stiri