Mişcarea Populară cere ca Portul să rămână al statului, la Universitatea „Ovidius” rectorul să fie desemnat prin concurs supravegheat de presă, Podul de la Agigea să fie închis abia după terminarea celui nou şi să se facă public stadiul dosarului penal al referendumului local din 2011!(10351)


Claudiu Iorga Palaz, preşedintele PMP – Constanţa, a prezentat ieri, într-o conferință de presă, poziţia formaţiunii sale în legătură cu patru teme de actualitate.


Portul Constanţa trebuie să rămână în administrarea statului român. Propunere în premieră: Primăriei să i se dea, eventual, un procent mai mare din profit!


Opinia Partidului Mişcarea Populară este fără echivoc, în privinţa mult – discutatei solicitări a administraţiei publice locale (susţinută de parlamentarii USL din judeţ, inclusiv de cei din PNL...), de a se realiza o majoritate a Primăriei Constanţa, în cadrul acţionariatului Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CN APMC SA): Portul trebuie să rămână în administrarea statului, prin păstrarea majorităţii în acţionariatul APMC!

Salutând menţinerea poziţiei Ministerului Transporturilor (al cărui nou titular de potofoliu, liberala Ramona Mănescu, a spus foarte clar, vineri, la Constanţa, că Portul, ca entitate de importanţă strategică, nu poate fi administrat decât de către stat!) Claudiu Palaz a venit cu o propunere inedită, pe care a prezentat-o, oficial, în premieră. Cităm: „Mazăre şi cei din echipa lui ne tot acuză, în mod pervers, că ne opunem binelui locuitorilor Constanţei, dacă nu vrem ca Portul să fie administrat şi deţinut majoritar de către Primărie. Dar dacă, asta doresc ei, cu adevărat, ca populaţia Constanţei să beneficieze de mai mulţi bani de pe urma activităţii portuare, atunci nu este nevoie să devină şi stăpânii Portului, care este un bun al întregii Românii. Au majoritate de 70% în Parlament, pot foarte bine să voteze o lege prin care administraţiilor locale din zonele portuare să li se stabilească nişte procente suplimentare din profitul Portului (peste ceea ce câştigă de pe urma acţiunilor pe care le deţin deja), care să le fie vărsate anual. Nu aşa justifică cererile lor, că vor bani pentru oraş şi judeţ? Să li se dea bani. Dar nicidecum nu trebuie lăsată gaşca lui Mazăre şi Constantinescu să pună bocancii pe grumazul Portului. Păi Mazăre nu-i în stare să administreze ca lumea oraşul, dar să mai ia şi Portul… Noi ştim, desigur, că nu banii din profitul Portului, pentru bugetul local, sunt ţinta lor. De fapt, ei vor să facă bani pentru propriul buzunar, administrând discreţionar, cum fac şi-n oraş şi judeţ. Să ajungă operatorii portuari să stea cu căciula într-o mână şi cu plicurile cu comisioane în cealaltă, pe la uşa Primăriei. Să controleze tot ce mişcă la Agigea, la containere. Nu spun mai mult… Să vândă terenuri din Port şi să concesioneze spaţii pentru fel de fel de afaceri, care numai portuare nu sunt. Şi aşa mai departe. Asta nu trebuie să se întâmple. Vor bani: să primească bani, pentru bugetul local, procent suplimentar. Nu acţiuni şi, deci, putere administrativă, decizională, de fapt: discreţionară! Nu tensiuni noi, mai grave, în Port. Şi, în final, distrugerea lui…”

 


Palaz: “Podul de la Agigea putea fi reparat după ce era gata cel nou! S-a procedat absolut ilogic şi, de fapt, în afara legii!...”

 


A doua problemă abordată la conferinţa de presă a fost aceea a podului rutier, peste Canalul Dunăre - Marea Neagră, de la Agigea. Aici trei au fost aspectele punctate.

În primul rând, în calitatea sa de fost prefect, până în mai 2012, Claudiu Palaz a ţinut să reamintească faptul că strategia guvernelor anterioare celor ale lui Victor Ponta a fost aceea ca mai întâi să fie finalizat şi dat în exploatare noul pod peste Canal, cel de la “Km 0 plus 540”, abia apoi urmând a se trece la reparaţia generală (reabilitarea) celui deja existent. Cităm: “Dacă s-ar fi derulat toate prevederile bugetare, de investiţii, stabilite atunci, astăzi era gata, din primăvară de fapt!, podul nou şi încă din aprilie sau mai putea fi închis cel vechi, probabil fiind şi el gata, cu reparaţiile, pînă astăzi! Aşa, cheltuind o mare parte din banii pentru construcţia celui nou cu fel de fel de cârpeli la cel vechi, bâlbâite şi haotice, când începute, când întrerupte, că a venit sezonul estival peste ei, am ajuns în situaţia cea mai proastă posibil: în loc de două poduri perfect funcţionale, unul nou-nouţ, celălalt reabilitat complet, avem două neterminate, unul în construcţie şi altul… cum îl ştim! Prostie, incompetenţă, neprofesionalism, lipsă de logică, pasiunea de-a schimba şi bulubăşi totul, numai pentru că era planul “foştilor”, lipsă de respect pentru utilizatori, agenţi economici, turişti, dar mai ales cei care fac naveta zilnic, la servici sau cu afaceri, de la Constanţa spre Sud şi invers, probabil şi alte interese, legate de alegerea constructorilor, mă refer la lucrările de la podul vechi… Câte… mult din toate! Rezultatul este un dezastru. Acum, când vine iarna, este un haos, o nebunie: îţi trebuie 30-40 de minute ca să ajungi dincolo de Canal! Ca la noi, la nimenea…”

Al doilea aspect abordat a fost (i)legalitatea hotărârilor Consiliului Judeţean Constanţa, privind traficul pe pod. Palaz a reamintit că o entitate administrativă locală nu poate hotărî asupra unui drum naţional, aflat în administrarea CNADR! Cităm: “În primul rând Prefectul, care este reprezentantul Guvernului în teritoriu, ar fi trebuit, imediat, să facă toate demersurile care-I sunt impuse de lege, de statutul şi obligaţiile sale, de fişa postului, într-un cuvânt, pentru anularea hotărârilor ilegale ale CJC. N-a făcut nimic până acum. Îi mai semnalăm, încă o dată, grava încălcare a legii, prin emiterea de către CJ, care are în administrare doar drumurile judeţene, a unor hotărâri în afara competenţelor sale administrative! Drumul este naţional, deci este al CNADR. Consiliul Judeţean dă doar licenţa de transport, nu are treabă, drepturi şi obligaţii administrative asupra căii de rulare, a infrastructurii rutiere naţionale! Dacă prefectul Eugen Bola, care este pREfect pentru că este… pERfect inexistent, nu mişcă-n front, stă sluj în faţa lui Constantinescu şi Mazăre, nu atacă şi nu face nimic pentru anularea hotărârilor ilegale ale CJ, atunci CNADR nu trebuie să ţină cont de ele, pentru că emitentul nu avea competenţa administrativă să le dea!”

Cât despre proiectul de Ordonanţă de Guvern, anunţat de premierul Ponta, de a despăgubi, din fondul bugetar de rezervă al statului, Consiliul Judeţean pentru pierderile pe care le înregistrează prin închiderea sau restricţionarea traficului pe podul de la Agigea, Palaz se întreabă de ce nu sunt despăgubiţi, din aceeaşi rezervă bugetară guvernamentală, şi agenţii economici (ba chiar şi cetăţenii obişnuiţi, navetiştii de exemplu!). Palaz: “CCINA a calculat că multinaţionalele care au afaceri în Portul Agigea, ori la Mangalia, ori şi mai la Sud, la bulgari, au pierderi lunare de peste… zece milioane de euro, din cauza acestui pod şi a balamucului cu reparaţiile lui bâlbâite! Pe ei de ce nu-i despăgubeşte Guvernul? Ai doi copii: pentru unul eşti mumă, iar pentru celălalt... ciuma ciumelor?!”

 


Universitatea „Ovidius”: Rectorul trebuie desemnat printr-un concurs, cu criterii transparente, publice, şi... discutate în prezenţa presei!

 

În legătură cu inflama(n)ta problemă a alegerii noului rector, la Universitatea (de stat) „Ovidius”, din Constanţa (în locul celui arestat în vară, Dănuţ Epure, pentru luare de mită), Palaz a reiterat doleanţa ca toate procedurile să fie transparente public. El a ţinut să puncteze faptul că cererea exprimată imediat după arestarea lui Epure, aceea ca postul să fie declarat vacant şi, mai ales, ca noul rector să fie numit nu ca urmare a unor alegeri interne („Riscăm să ne pricopsim cu un nou Epure!”, averiza fostul prefect), ci prin concurs au fost însuşite şi de către Ministerul Educaţiei. Palaz: „Faptul că am avut, încă de la început, dreptate este demonstrat de acţiunile ulterioare ale Ministerului. Au trimis comisie de anchetă, au renunţat la ideea de alegeri interne, deşi aveau posibilitatea legală să le organizeze, de fapt totul era pregătit pentru asta. Va fi concurs. Noi, acum, cerem, în plus, ca toate cele trei întâlniri, sau câte vor mai fi, în cadrul Senatului Universităţii sau în celelalte foruri consultative ori decizionale, pentru stabilirea criteriilor şi procedurilor de concurs, să fie derulate cu... prezenţa presei! Inclusiv concursul propriu-zis dorim să fie supravegheat, într-un cadru organizat, decent, civilizat, de către presă!”

Noi ne facem datoria de a reaminti, la rândul nostru, că Mişcarea Populară este foarte interesată de postul de rector la „Ovidius” şi datorită faptului că primul preşedinte al său, de la Constanţa, cel care a condus procesul de înfiinţare, coagulare, structurare şi transformare în partid politic, pe plan local, profesorul universitar doctor (de/în fizică) Mihai Gîrţu va candida din nou (data trecută Epure l-a devansat, în preferinţele electorilor-colegi profesori, promiţând atragerea de fonduri, uitând să specifice că direcţia era... înspre propriul buzunar!), pentru respectiva funcţie academică.

 


Palaz: „Chiar dacă reclamat penal este şi... propriul său fiu, prefectul Bola trebuie să ne spună ce i s-a comunicat de la Parchet, despre dosarul referendumului lui Constantinescu, din toamna lui 2011!”

 

Ultimul subiect abordat a fost cel al referendumului din toamna lui 2011, iniţiat şi organizat de către Consiliul Judeţean Constanţa, de fapt de către preşedintele acestuia, Nicuşor Daniel Constantinescu. Acesta din urmă dorea să demonstreze opoziţia locuitorilor judeţului, faţă de ideea de includere într-o regiune administrativă, propunere lansată de către preşedintele Traian Băsescu, în vara acelui an. Această opoziţie era dorită atunci când şi USL (deci şi Constantinescu) era(u) în... opoziţie! Între timp, Constantinescu nu mai este în opoziţie politică, deci... nu se mai opune ideii de regionalizare. Dimpotrivă: vrea să fie preşedintele regiunii în care va fi inclus judeţul Constanţa! Dar consultarea de atunci a costat nu mai puţin de... 25 miliarde lei! Bani cheltuiţi de CJC.

La momentul respectiv, prefectul Claudiu Iorga Palaz a depus plângeri penale, reclamând faptul că un număr (majoritar) de membri ai Biroului Electoral (mai precis: cei care reprezentau partidele din USL, plus câţiva sateliţi politici), ignorând (o)poziţia preşedintelui (o doamnă judecătoare, care le-a explicat că sunt pe cale să comită o ilegalitate!) au votat pentru... prelungirea programului de vot, pentru a se atinge cvorumul necesar validării referendumului! Printre cei care au votat pentru prelungirea orarului, provocând încălcarea legii, se numără şi... fiul actualului prefect Bola (care reprezenta, bineînţeles, PNL-ul, din care făcea parte şi tatăl său)! Palaz mai cerea, desigur, şi imputarea cheltuielilor (referendumului) iniţiatorilor şi organizatorilor săi! Adică lui Nicuşor Constantinescu şi compania...
Între timp, Palaz nu mai este prefect. Prefect este... tatăl unuia dintre reclamaţi! Astăzi, Palaz îi cere prefectului, public, să anunţe ce răspuns a dat Parchetul la reclamaţia Instituţiei Prefectului, depusă în 2011! Cu alte cuvinte: Bola-senior trebuie să ne informeze dacă Parchetul îl trimite în judecată pe... Bola-Junior!

Palaz: “Dacă, aşa cum vedem cu toţii, vicepremierul Dragnea este cercetat penal pentru referendumul din vara trecută, de ce să nu aflăm ce se întâmplă şi cu dosarul referendumului din anul precedent, din judeţul Constanţa!...”
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri