”Portul Constanța, din punctul meu de vedere, este obiectiv strategic de siguranță națională și trebuie să rămână așa”. ”Autoritățile locale au 20% din acțiuni, mi se pare că au destul”.
Ambele afirmații îi aparțin ministrului liberal al Transporturilor, Ramona Mănescu, și sunt de natură să pună pe jar PSD Constanța. Social democrații constănțeni au promis, în campania electorală, că vor aduce pachetul majoritar de acțiuni ale Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime de la Ministerul Transporturilor la primării. A trecut aproape un an, iar lucrurile nu mai par acum așa din simple, din cauza opoziției fățișe a liberalilor.
”Eu am să mă bat pentru această părere a mea pentru că am argumente. Vreau să văd și argumentele lor. Eu deocamdată am argumentele noastre. Argumentele celelalte, care să suțină trecerea a încă 15% din acțiuni la autoritățile locale, nu le am. Nu le știu eu în momentul acesta. Dacă le voi vedea, vedem dacă sunt de acord cu ele sau nu. În momentul de față nu știu care sunt argumentele care ar putea să susțină un astfel de demers. Opinia mea este foarte clară”, a spus Ramona Mănescu.
Ministrul s-a întâlnit și cu operatorii portuari. Probleme identificate împreună cu aceștia au fost: problema concesiunilor, problema consiliului de administrație, managementul defectuos, contractele de închiriere, dezvoltarea generală, remorcajul, pilotajul
”Supărările sunt foarte mari și pentru că trenează aceste probeleme de foarte mult timp. Nu sunt probleme care au apărut luna trecută, sunt probleme mult mai vechi și sigur că frustrarea este foarte mare și urgența rezolvării lor e foarte mare ca atare”, a spus Ramona Mănescu. Aceasta a precizat că de săptămâna viitoare vor avea loc grupuri de lucru pentru a se încerca rezolvarea lor. ”Au venit cu soluții, și administrația are o parte din soluții propuse. Trebuie să găsim un compromis”, a subliniat ministrul.
”Colaborarea cu operatorii portuari este foarte importantă în măsura în care Ministerul Transporturilor dorește dezvoltarea Portului Constanța și investiții reale în portul Constanța, pentru că și pentru operatori va fi bine dacă portul Constanța se dezvoltă. Dacă noi doar supraviețuim, și pentru dumnealor este un pic mai greu. Nu că nu supraviețuisc, trăiesc foarte bine, dar trebuie să dezvoltăm. Deci prioritatea numărul unu a ministerului este să găsim o strategie, o modalitate prin care să dezvoltăm portul Constanța, parteneriate, investiții pe care să le facem, investiții care nu au fost făcute până la urmă de mult, de foarte mult timp. Sunt foarte multe lucruri rămase în urmă. Nu putem să lucrăm pe o platformă veche, învechită, pe o piață a cărei dinamică o știm cu toții. Suntem mult rămași în urmă și atunci sigur că și operatorii au foarte multe probleme”, a conchis ministrul.
Vocea operatorilor a fost reprezentată de șeful patronatului lor, Viorel Panait. ”Asociația Patronală Operatorul Portuar prin membrii săi are o cifră de afaceri cumulată de circa 16 ori mai mare decât cea a Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime, iar Federația Sindicatelor Portuare este singura reprezentativă la nivelul unui sector de circa 40.000 de salariați. De aici înțelegem că nevoile pe care acești agenți economici portuari le au în legătură cu portul și dezvoltarea portului este o chestiune pe care doresc să nu o lase strict pe umerii administrației, ca aceasta să facă asemenea dezvoltări după cum ar avea o anumită inspirație. Este vorba de o schimbare de ecuație, de relație, o schimbare de inimă, în care operatorii portuari doresc să fie mult mai aproape, și nu la modul critic, doar în raport cu administrația, care este administratorul infrastructurii domeniului public al statului, ci vor să fie impluicați în adoptarea soluțiilor corecte. Noi am militat în mod sistematic pentru clasterizarea acestor activirăți, respectiv alocarea de resurse, pe de o parte, din partea administrației, precum și implicarea categoriilor de agenți economici care sunt responsabili de fluxurile de marfă, fie că sunt cereale, minerale, lichide, containere șamd, așa fel încât în acest mod să se găsească soluțiile cele mai bune pentru afluirea mărfurilor respective”, a spus Viorel Panait.
În opinia sa, Portul Constanța, potrivit legii, este domeniu public al statului. ”În ceea ce privește adminstrarea sa, noi socotim că trebuie să fim implicați în aceste decizii care se iau din punct de vedere strategic și acesta este temeiul pe care ne-am bazat expunerea, anume că trebuie să fie alocate resurse corespunzător”, a conchis șeful operatorilor portuari.
La rândul dău, Mircea Burlacu, liderul FNSP, a spus că el este cel care a fundamentat menținerea portului în sfera guvernului de activitate. ”Preocuparea Parlamentului Eruopean, care acum două săptămâni a elaborat un document cu privire la transparența decizională în porturi, prevede creșterea rolului de autoritate în porturi. Având în vedere că APMC, înainte de a-i analiza statulul de societate comercială, este autoritate a statului român, nu putem vorbi decât de actul de autoritate, nu putem lista la bursă o autoritate. În privința viitoarelor dezvoltări absolut necesare ale portului, cu privire la niște investiții care depășesc cu mult nivelul de garantare a unor bugete locale, acest rol de autoritate în ceea ce privește garantarea unui buget consolidat fac ca și necesară rămânerea portului Constanța în sfera de autoritate a guvernului României. Prin urmare, cel puțin să rămână în stadiul în care este”, a declarat Mircea Burlacu.
Subsecretarul de stat din Ministerul Transporturilor Constantin Matei, PNL, a fost întrebat ieri, la o conferință de presă la care a participat împreună cu ministrul Transporturilor, când vor fi listate la bursă cinci la sută din acţiunile Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, el spunând că această procedură a tot fost amânată, iar un nou termen pentru realizarea acestui demers este până la sfârşitul anului.
"Am prelungit de mai multe ori această urcare pe Bursă a unor pachete de cinci la sută nu numai de la port, ci şi de la aeroporturi, porturile dunărene. Procedura este destul de complicată pentru că trebuie făcută o evaluare cu foarte mare atenţie atunci când se pot urca pe Bursă şi ultimul termen obţinut din Parlament. Această operaţiune se face cu aprobarea Parlamentului, prin lege, avem termen sfârşitul acestui an", a explicat Constantin Matei.
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, susţinea, în 18 septembrie, că autorităţile locale ar putea primi încă 15 la sută din acţiunile pe care statul le deţine la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, urmând ca alte 15 la sută din acţiuni să fie listate pe Bursă.
"Am discutat cu premierul ca să scoată 15 la sută pe Bursă ca să fie cât mai transparent şi 15 la sută să revină Consiliului Local şi statul să rămână cu 30 la sută. Aceasta este forma agreată cu premierul pentru moment, vedem după aia cum funcţionează. În momentul când statul are 30 la sută, o să fie pe Bursă, o să fie Consiliul Local, o să fie Fondul Proprietatea, totul va fi transparent, nu va mai fi ca acum în coordonare, în subordine, nu se ştie, acolo e o situaţie complicată în portul ăla pentru că cei de la minister consideră că ei sunt în continuare jupâni pe portul respectiv, dar ei, de fapt, nu mai au decât 60 la sută, ei sunt într-o societatea comercială, nu e clar, în momentul când pleacă 15 la sută pe Bursă totul e la vedere, că intră sub incidenţa unei altei legi, a companiilor care sunt listate şi nu mai poate să vină nimeni de la minister, cu nu ştiu ce mandat să ia el, să vadă, să controleze şamd", declara Radu Mazăre.
În toamna anului trecut, primarul Constanţei anunţase că cele 60 de procente deţinute de Guvern la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa vor fi împărţite între Primăria Constanţa, Primăria Năvodari, Primăria Mangalia şi Consiliul Judeţean Constanţa.
În prezent, statul deţine 60 la sută din acţiunile APMC, 20 la sută Fondul Proprietatea şi 20 la sută Consiliul Local Municipal Constanţa.