Guvernele PSD au desenat autostrăzi pe hârtie, au cheltuit bani pe studii și conferințe, dar nu au fost în stare să înceapă un metru de autostradă

Guvernele PSD au desenat autostrăzi pe hârtie, au cheltuit bani pe studii și conferințe, dar nu au fost în stare să înceapă un metru de autostradă(695)


Guvernul #PNL a deblocat și accelerat marile lucrări de infrastructură rutieră. Este o diferență de la cer la pământ față de încremenirea din vremea guvernărilor PSD.

La finalul guvernării PSD, erau șantiere pe 94 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres. Majoritatea lor erau în stagnare. În guvernarea PNL, la finalul acestui an, 250 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres vor fi în stadiu de șantier unde se lucrează intens. Mai mult, până la sfârșitul anului, vor fi încheiate contracte de proiectare și execuție pentru alți 400 de km.

Politica PNL de investiții masive dă rezultate. De altfel, pe primele opt luni ale anului Guvernul Orban a realizat investiții de 22 de miliarde de lei, un record pentru ultimul deceniu.

Aceasta este diferența între o guvernare liberală și una pesedistă, între modelul liberal de dezvoltare bazat pe investiții ce duc la creșterea competitivității și a calității vieții și cel pesedist bazat pe consumul nesăbuit al unor resurse din ce în ce mai puține.

Iar această diferență a fost punctată și mai mult, chiar în ultimele zile, cu alte premiere istorice: 

Finanțare europeană aprobată pentru Sibiu-Pitești
875,5 milioane euro din Fondul de Coeziune au fost aprobate de Comisia Europeană pentru autostrada București – Sibiu. Am obținut astfel finanțarea lucrărilor pentru 53,4 km din cei 122 km ai autostrăzii - tronsoanele 1,4 și 5. Este asigurată astfel finanțarea porțiunii de autostradă care va închide Coridorul IV paneuropean ce leagă sud-estul României de Ungaria și Occident.

Această investiție europeană este un semnal de încredere privind determinarea Guvernului PNL de a duce la bun sfârșit acest important proiect de infrastructură al României.

Autostrada Sibiu-Pitești este vitală pentru dezvoltarea României. Este prima autostradă care va traversa Carpații, o investiție cerută de români, de mediul de afaceri, care va duce la creșterea calității vieții și a competitivității produselor românești.

Deși a fost un an de criză sanitară și de criză economică, Guvernul PNL nu a stat cu mâinile în sân în așteptarea finanțării. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a deschis încă din 30 martie șantierul pe tronsonul 1, Sibiu-Boița, stadiul fizic al lucrărilor fiind acolo de 21%.

În 11 mai, am semnat contractul pentru proiectarea și execuția tronsonului 5 al autostrăzii, între Pitești și Curtea de Argeș, unde primele lucrări vor putea începe chiar în această toamnă. Pe tronsoanele 2 și 3 sunt depuse documentațiile și urmează să fie lansată licitația. Pe tronsonul 4, ofertele depuse sunt în curs de evaluare.

Deschiderea lotului de autostradă Biharia-Borș
Pe 4 septembrie s-a inaugurat lotul Biharia-Borș, parte din Autostrada Transilvania. În același timp, va fi deschis un nou punct de trecere a frontierei la granița cu Ungaria - Borș 2.

Tronsonul, deschis astăzi traficului, are o lungime de 5,3 km. Este primul tronson de autostradă terminat și inaugurat în 2020. Finalizarea lui s-a făcut înainte de termen. Este prevăzut cu un nod rutier, cu 5 bretele și 3 pasaje, la care se mai adaugă un pasaj al autostrăzii peste calea ferată și un pasaj peste autostradă al unui drum de exploatare.

Deschiderea unui segment din Centura Bacăului
A fost deschisă circulației o porțiune de 7,4 km din Centura Bacăului, cu câte o bandă pe sens. Aceasta a fost prima inaugurare de drum nou, construit de la zero, din acest an. Restul centurii Bacău este la un stadiu de execuție de 73%. Centura are o lungime totală de 32 de km, din care 16 km sunt la profil de autostradă.

Pași importanți pentru Autostrăzile Unirii și București-Brașov

Autostrada Târgu Neamț - Iași - Ungheni: a fost lansată licitația pentru revizuirea studiului de fezabilitate și realizarea proiectului tehnic de execuție. Odată finalizată această etapă, practic proiectul va putea fi scos direct la execuție cu toate detaliile puse la punct. Este vorba de un sector de 100 de km din viitoarea Autostradă a Unirii (Tg Mureș-Tg Neamț -Iași-Ungheni) care va avea 320 de km.

Autostrada Ploiești-Brașov: a fost lansată, de asemenea, licitația pentru revizuirea studiului de fezabilitate (realizat în 2006) și elaborarea proiectului tehnic. Tronsonul Ploiești-Brașov este parte din viitoarea autostrada A3 ( București-Brașov) care va traversa Valea Prahovei.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri