Patru milioane de euro pentru “Satul Pescăresc” de la Tuzla. Aici va exista cea mai mare cherhana din România

Patru milioane de euro pentru “Satul Pescăresc” de la Tuzla. Aici va exista cea mai mare cherhana din România(3264)


Chiar dacă are ieşire la mare, comuna Tuzla nu este una foarte cunoscută ca destinaţie turistică, însă datorită unui proiect grandios care se desfășoară în aceste momente, localitatea va deveni faimoasă. Și asta pentru că, până la vară, Plaja Tuzla - paradisul sălbatic de la Marea Neagră va fi transformat în cea mai mare cherhana din ţară.
Lucrările pentru amenajarea Satului Pescăresc pe balta din localitate sunt în plină desfășurare. Potrivit proiectului, așezarea va fi dispusă atât pe uscat, la malul Mării Negre, cât și pe apă. Aici, pescarii îşi vor putea exersa talentul, iar turiştii se vor putea relaxa la piscine şi restaurante.


Primăria a pornit cu ideea amenajării unui sat pescăresc profitând de poziţia lacului, care este una deosebită. Se află la 150 de metri de ţărmul Mării Negre şi în vecinătatea lacului Techirghiol, având acces imediat din şoseaua Constanţa - Mangalia. Totodată, vor fi amenajate şi spaţii comerciale, de alimentaţie publică, spaţii de odihnă, recreere şi de promenadă. Pentru cei care doresc să petreacă un timp mai îndelungat există şi posibilitatea cazării atât în căsuţe din lemn, cât şi în corturi.

Pentru a stimula cât mai mult interesul amatorilor de pescuit, unele obiective vor fi amplasate chiar pe malul lacului, iar altele amplasate pe luciul apei, pe pontoane din lemn. Şi, pentru că am vorbit despre pescuit, ar trebui să spunem că proiectul presupune şi repopularea bălţii cu diferite specii de peşti.

“Căsuțele pentru pescari vor fi construite pe apă, vom construi niște pontoane, vor fi plante decorative, alei de acces. Ne gândim la vreo 20 de puncte de cazare, căsuțe și spații de parcare. Sperăm să iasă ceva deosebit. Cei care vor să stea la cort, o vor putea face într-o zonă de camping amenajată. Oamenii vor putea veni cu bărcile lor, cu ustensile, să trăiască la fel ca în Deltă, cât mai autentic ”, a spus primarul localității Tuzla, Constantin Micu.
Marea atracție a satului va fi cherhanua, care va fi cea mai mare din România. Cei care au gândit proiectul spun că ar putea avea peste 200 de locuri pentru toți turiștii care vor dori să mănânce borș de pește, saramură și alte delicatese. Totodată, cei care doresc să învețe să gătească ca pescarii din Delta Dunării se vor putea înscrie la cursuri speciale ținute de bucătari specializați.

De asemeanea, în proiect sunt incluse și mai multe zone de agrement, precum terenuri de handbal, tenis și mini fotbal, pentru cei care doresc să petreacă un sejur în atmosfera pescărească din Tuzla. Satul pescăresc va avea și mai multe spații comerciale din care se vor putea cumpăra diverse produse și preparate din pește. În total, cheltuielile pentru construcția acestui sat se vor ridica la aproximativ patru milioane de euro, iar jumătate din acești bani vor veni din fonduri europene.

Trecând peste latura turistică a proiectului, există şi una de impact asupra comunităţii. Investiţia presupune şi lucrări de ecologizare a lacului, prin dragarea bălţii şi igienizarea malurilor, care vor fi şi reamenajate. De asemenea, vor fi construite alei pietonale, spaţii de odihnă pentru turişti şi spaţii verzi în zona perimetrală a apei, vor fi plantaţi copaci, arbuşti, peluze, garduri vii şi jardiniere. Totodată, va fi amenajat un spaţiu pentru zona de agrement nautic şi vor fi realizate lucrări de instalaţii electrice pentru iluminatul public ambiental.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri