Hotărâre de Guvern pentru stabilirea datei alegerilor parlamentare în 6 decembrie
Guvernul este obligat să respecte legislația în vigoare, cea care impune sarcina de a stabili data alegerilor cu 90 de zile înainte ca acestea să aibă loc.
Art. 6, alin 2: „Aducerea la cunoștință publică a datei alegerilor se face cu cel puțin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Guvernului privind data alegerilor”. (http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/170037 )
Astfel, cel târziu în 7 septembrie, potrivit calendarului, Guvernul trebuie să publice Hotărârea de Guvern în Monitorul Oficial.
Hotărârea de Guvern este inițiată de Autoritatea Electorală Permanentă.
Organizarea alegerilor va ține cont de contextul epidemiologic, la fel ca și în cazul alegerilor locale, urmând a fi implementate proceduri sanitare specifice pentru a preveni răspândirea virusului.
Mandatul Parlamentului expiră în 21 decembrie! Începând din acel moment, Parlament în funcție NU va mai putea să legifereze în domeniul legilor organice sau să le modifice. Totodată, apare în consecință incertitudinea legată de posibilitatea Guvernului de a adopta Ordonanțe de Urgență în domeniul legilor organice.
Legile organice sunt cele mai importante reglementări, după cele ale Constituției.
Legile organice reprezintă osatura modului în care funcționează instituțiile statului, relațiile sociale, drepturile esențiale ale cetățenilor.
Bugetul de stat al României se construiește, în cea mai mare parte, pe baza reglementărilor prevăzute de legilor organice.
(*doar dacă apare în discuție faptul că în Parlament s-a adoptat o lege care stabilește atributul Parlamentului de a stabili data alegerilor) Este vorba despre o lege care nu este în vigoare și, prin urmare, nu poate fi aplicată. Această lege a fost contestată la CCR pentru că deschide calea unui abuz și a unui blocaj instituțional perpetuu. Sesizarea se discută la CCR în 15 septembrie.
- Efectul acestei legi este acela că orice Parlament va putea să-și extindă mandatul împotriva normelor din Constituție!
- Practic, este suficient ca Parlamentul să refuze să decidă data alegerilor pentru ca în România să nu se mai organizeze alegeri doar pentru că parlamentarii în funcție nu doresc să-și încheie mandatul.
- Se poate ajunge la situația unui boicot general al parlamentarilor, fapt care va genera o criză parlamentară și va afecta grav funcționarea celorlalte instituții.
- Parlamentului cu mandatul expirat Constituția îi restrânge automat atribuțiile de legiferare.
- Singura modalitate constituțională de prelungire de drept a mandatului parlamentar este cea determinată doar de „starea de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență, până la încetarea acestora”.
(*doar dacă se deschide discuția despre eventuala amânare a alegerilor parlamentare) Există state europene în care s-au organizat alegeri în așa fel încât acestea nu au reprezentat un factor de risc pentru răspândirea virusului. Acest lucru se analiza în funcție de evaluarea specialiștilor epidemiologi, dar și de experiența alegerilor locale.
- Obiectivul este să organizăm alegerile, din motive care țin de sănătatea democrației, iar sarcina autorităților este să adopte măsurile și să facă recomandările necesare pentru a se putea desfășura în condiții de siguranță.
- Amânarea alegerilor se poate pune în discuție doar atunci când este clar că nu există alte soluții sanitare, recomandate de specialiștii epidemiologi, pentru ca scrutinul să se desfășoare.