PIAȚA MOBILĂ A LUI ANTON-TRAIAN ANTONIADIS, NE MOBILIZĂM ȘI NOI SAU NU?

PIAȚA MOBILĂ A LUI ANTON-TRAIAN ANTONIADIS, NE MOBILIZĂM ȘI NOI SAU NU?(1922)


Mi-am propus să prezint și să analizez doar partea frumoasă și utilă a alegerilor locale de anul acesta. Să mă rezum numai la proiectele interesante, cu sorți de izbândă, realiste și ingenioase, cu care candidații s-au pregătit să “vrăjească” electoratul. 

Acum sunt încântat de rezonanța unor proiecte, cum este, de pildă, piața mobilă a domnului Anton-Traian Antoniadis. La rândul său, un personaj enigmatic, dar devotat orașului în care trăiește și căruia îi pregătește o premieră europeană: Piața mobilă. De la piața Griviței, la piața mobilă din Constanța a lui Antoniadis ne despart trei luni de campanie electorală!

Poate că, modificând un pic regula jocului, prin alegerea unui primar grec la Constanța, s-ar putea ca schimbarea de mentalitate să ne fie de bun augur...Ca să nu creadă cineva că propun să ne vindem țara, fac precizarea că grecul este român de-al nostru, care poartă în venele sale și sânge grecesc...Dar nu grupa sanguină a candidatului mă interesează, ci motivația reală care l-a determinat pe domnul Antoniadis să se înscrie în cursa pentru Primăria Constanța…

Dorința acestuia de schimbare. Cum poți să o testezi? Că doar nu îl doare gura să promită și dumnealui, ca toți ceilalți, care nu au nimic în comun cu grecii decât filmul “Zorba”! Ca să îți faci o părere, arunci o privire peste proiectele cu care intră în competiția electorală…

În loc de proiecte, se vor repezi unii să mă întrebe dacă Antoniadis a mâncat salam cu soia! Răspuns: Deși este destul de tânăr, da, a mâncat și salam cu soia, și întrebându-l, a spus că un parizer bun este nemaipomenit, pentru că el a trăit și trăiește cot la cot cu noi în Constanța. Nu știu de ce, atunci când își face apariția un român cu oleacă de sânge de strămoș cu altă naționalitate - și aici trebuie să precizez că locuitorii neaoși din Dobrogea nu au cum să nu aibe așa ceva-, i se cer clauze sau explicații suplimentare! Și omul ăsta măcar are cu ce se lăuda!

Anton-Traian Antoniadis nu este un grec anonim, care tresare ori de câte ori aude ritmurile celebrului sirtaki și atât...Bogata sa activitate civică și culturală îl recomandă ca pe un cetățean activ și de onoare al cetății! Adaug și acțiunile constante, de ajutorare a celor săraci în perioadele grele din timpul iernii…

Antoniadis este însă un neobosit mesager al Culturii, dăruind tot ce a avut mai de preț orașului Constanța. Este vizibil preocupat și îngrijorat de cum arată Constanța astăzi...De altfel, programul său electoral cuprinde și măsuri menite să schimbe fața orașului...Un subiect destul de sensibil, trebuie să recunosc, abordat de Antoniadis prin intermediul a două teme mari.

Este vorba, în premieră la noi, de conceptul de piață populară mobilă. Scopul principal: încurajarea și sprijinirea producătorilor locali aflați într-o dispută dură cu marile mall-uri, supermarket-uri. În acest sens, iată ce a declarat domnul Anton-Traian Antoniadis: 

“Piața din Constanța este una dintre cele mai scumpe din România. Aici găsim majoritatea produselor din import. Dotări: căruțe, mașinuțe, ceva mobil, în care să expui marfa. Dar, în primul rând, necesită calitatea umană, pentru că trebuie descoperiți producători autohtoni. Producătorii din Dobrogea au produse extraordinare, de calitate. Trebuie identificați acei producători cu marfă suficientă și tu, ca Primărie, să le pui la dispoziție locurile, în weekend. Să zicem, Poarta 6. Locuitorii se strâng acolo și au certitudinea că vor cumpăra produse românești, dobrogene, poate culese chiar în aceeași zi. Producătorii dobrogeni nu au loc în supermarket-uri! Hai să le facem loc, să îi încurajăm! Nu este păcat să îi lăsăm să se înghesuie la mila unor clanuri deja, o mafie făcută în jurul produselor din piețe? Ce era Piața Griviței și ce a ajuns? Sau toate piețele din Constanța? Nu cred că este un efort atât de mare față de ceea ce aduci în fața constănțeanului. Aduci totul proaspăt, bun. Aceste mijloace mobile le muți săptămânal. Ca Primărie achiziționezi aceste mijloace, le pui la dispoziție gratuit, dar producătorii au obligația să le întrețină. Când produsul este bun, nu are cum să nu se vândă!” 

  

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri