Pe 29 iunie - Să descoperim Dunărea de ziua ei!

Pe 29 iunie - Să descoperim Dunărea de ziua ei!(545)


În fiecare an, pe 29 iunie, sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR), țările dunărene serbează Ziua Internațională a Dunării, unul dintre cele mai mari sisteme fluviale ale Europei, împreună cu oamenii și viața sălbatică care depind de acesta. Această zi marchează semnarea Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia în Bulgaria.

Sărbătoarea aduce un omagiu rolului vital pe care îl joacă Dunărea și afluenții săi în viața oamenilor din țările riverane Dunării: furnizarea de apă, hrană, recreere, producția de energie hidroelectrică, piscicultură, etc.

Dunărea, fluviul care izvorăște din Munții Pădurea Neagră și străbate zece țări înainte de a se vărsa în Marea Neagră, a reprezentat mereu un habitat deosebit de important pentru fauna acvatică și terestră. De-a lungul celor 2 860 km, Dunărea desfășoară un spectacol al naturii cu habitate naturale deosebite: păduri de luncă, ostroave, fâșii de nisip, brațe laterale și mlaștini în care și-au găsit loc prielnic pentru numeroase specii de plante și animale. La capătul drumului, înainte de vărsarea în Marea Neagră, Dunărea construiește, de mai bine de 16.000 de ani una dintre cele mai frumoase delte din Europa și chiar din lume. Delta Dunării este una dintre cele mai mari delte ale Europei, incluzând zone umede dintre cele mai puțin deranjate de pe continent și este extrem de bogată în specii susținând o gamă mai largă de ecosisteme decât orice altă regiune din Europa.

De secole, oameni de diverse culturi au trăit de-a lungul Dunării și au depins de resursele sale naturale, iar acest lucru i-a unit. Nu doar că este o sursă importantă de apă potabilă pentru milioane de oameni și reprezintă firul care unește zece țări, dar apele Dunării atrag pescarii amatori sau pasionații de vâslit, iar pădurile și luncile din preajmă asigură locuri bune pentru drumeții, pentru recreere.

În acest an, tema propusă de Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea este "Descoperă Dunărea!" ("Discover Danube!"), promovând astfel solidaritatea între popoarele care împart această resursă comună, în ciuda diferențelor de culturi și istorii.

Din cauza diferitelor restricții la adunările publice, încă în vigoare, ca urmare a pandemiei globale COVID-19, acțiunile de celebrare a Zilei Dunării au fost limitate doar la acțiuni de conștientizare și informare online cu privire la însemnătatea fluviului Dunărea în viețile populației din întregul bazin Dunărean. Cele mai multe evenimente offline publice au fost astfel anulate, din motive de siguranță medicală, legate de prevenirea răspândirii și infectării cu COVID-19. 

De ce să nu fii „Activ pentru Dunăre” acasă și să încerci acum Jocul de aventură pe Dunăre (www.danubeadventure.org/#/)?


Știați că.... 

- Dunărea este al doilea fluviu ca mărime din Europa, după Volga - Până la vărsarea sa în Marea Neagră parcurge 2 860 km - Suprafața bazinului hidrografic al Dunării este de 817 000 km2 - Izvorăște din Munții Pădurea Neagră (loc. Donaueschingen, Germania) și se varsă în Marea Neagră - Ia naștere prin unirea a trei izvoare: BREG, BRIGACH, DONAU QUELLE și se unește cu marea prin trei brațe: Chilia, Sulina, Sf. Gheorghe, formând Delta Dunării -

Traseul fluviului străbate 10 țări: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina și 4 capitale: Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad. - Cele mai mari cantități de apă care se varsă în Dunăre provin din Alpi și Carpați. - Debitul de intrare în Deltă: 6 350 m3/s - Distribuția debitului pe cele 3 brațe: Chilia 58%, Sulina 19%, Sf. Gheorghe 23% - Delta Dunării este a doua ca mărime din Europa ( după delta râului Volga) - Delta Dunării este situată pe teritoriile a două țări: România și Ucraina -

Suprafața totală a Deltei Dunării este: 4 180 km2 din care: 84 % - 3 510 km2 în România și 16 % - 670 km2 în Ucraina 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri