TREI  ZECIMALE DIN VIAȚA UNUI TÂNĂR  SPECIAL

TREI ZECIMALE DIN VIAȚA UNUI TÂNĂR SPECIAL(1490)


Continui, după Simona Ionescu, asistenta eroină de la Constanța, seria reportajelor dedicate unor tineri speciali. Acum, când scriu, Lucian Andrescu, eroul acestui reportaj, își sărbătorește ziua de naștere. Am să încep deci cu o urare: LA MULȚI ANI! Chiar dacă astăzi este sărbătoare în viața lui, pentru Lucian, competiția cu viața continuă! S-a pregătit un an de zile la sânge pentru admiterea la facultate! O facultate cu regim special și cu exigențe pe măsură. O facultate unică în România. Dacă intri, OK! Dacă nu, repeți iar urcușul...Dacă te mai țin genunchii! Genunchii pentru proba fizică. În rest, psihicul, tenacitatea și celelalte calități.

A fost la un pas de victoria finală, dar la una din probe i-au lipsit trei zecimale! Nu știu din ce, dar când, după un parcurs aproape perfect, te despart doar trei zecimale de o victorie care îți poate schimba viața, poți să consideri că ești lipsit de noroc! Unii dau vina pe destin! Este cea mai lejeră autocritică. “Am avut ghinion!” Și cu asta basta! După un an de muncă și după o înfrângere la trei zecimale, ai o singură șansă să scapi de acest coșmar. Să o iei de la capăt! Câteva zile a stat de unul singur închis în camera lui unde s-a autoizolat. Îi era rușine de părinți! Alte câteva zile, nu mai ține minte câte, s-a plimbat pe străzile lăturalnice ale Galațiului său natal. A evitat pe cât a fost posibil să dea nas în nas cu prietenii lui, care intraseră la facultate! I s-a părut nedrept contrastul dintre el, care mergea să își ridice ajutorul de șomaj, și cei care căpătaseră statutul de student...!

Până aici, povestea acestui tânăr nu diferă prea mult de povestea altor tineri ca el, care, însă, au rămas acasă pentru foarte multe puncte pierdute! Pe mine m-ar interesa cum a supraviețuit, cum s-a pregătit personajul meu, un personaj real, să facă față presiunilor venite de peste tot...De fapt, asta a fost adevărata probă eliminatorie! Deviza sună simplu. Să o iei de la capăt! Dar poți? Poți trece peste șocul pricinuit de cele trei zecimale care au făcut diferența? Care te-au trimis pentru încă un an de zile la munca de jos a unei admiteri exigente! Trebuie să o iei de la capăt, tinere! Când ai rostit, în interiorul tău, chestia asta, în trei zecimale, alea pierdute cu un an în urmă, te-ai și înhămat la treabă!

Sunt convins că cele mai dure lupte le-a dus cu sine însuși. Nu se poate să nu fi existat o parte a minții sale care să nu fi cerut socoteală celeilalte jumătăți a minții în legătură cu cele întâmplate la admiterea pierdută! După aceea, fiind vorba de o minte sănătoasă, a urmat împăcarea...De aici încolo, nu mai știu nimic despre drumul parcurs pentru recuperarea celor trei zecimale…

Știu doar că tânărul din fața mea a intrat la facultate, a absolvit-o cu brio și că are un parcurs perfect în meseria pe care și-a ales-o, dovedindu-se a fi un cadru de nădejde! Deși este, încă, foarte tânăr, urmează să fie avansat a treia oară într-un sistem de activitate unde trebuie să fii dotat foarte bine psihic și profesional. Știu că tot ceea ce face în activitatea lui profesională face din start cu un plus de trei zecimale...Mai bine plus decât minus!

Când era mic, îl spăla străbunica lui într-un lighean mare și striga cu o bucurie greu de descris în cuvinte: “Să ajungi general ca Petrică!” Adevărul este că i-a plăcut de mic haina militară! Privit din profil, tânărul seamănă foarte bine cu generalul Petrică! Cine este Petrică? Petrică este bunicul lui, de la care a moștenit exigența și seriozitatea comandantului de oști. La un moment dat, generalul Petrică a avut sub comanda sa 3000 de deținuți sau foști deținuți! Tânărul, care nu uită niciodată lecția celor trei zecimale, a luat-o serios pe urmele generalului Petrică! Care, la vârsta pe care o are acum Lucian, era student la Academia Militară de la București!. Străbunica tânărului a murit. Dar ecoul glasului îi dă tot timpul târcoale: “Să ajungi general ca Petrică!”

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri