CU MASCĂ SAU FĂRĂ MASCĂ? OLIGATORIU CU MASCĂ!

CU MASCĂ SAU FĂRĂ MASCĂ? OLIGATORIU CU MASCĂ!(835)


În anii tinereții mele se desfășura un mare spectacol televizat. Mai mult decât tentant, se intitula “CU MASCĂ SAU FĂRĂ MASCĂ?” Era, cum să spun, la latitudinea spectatorului dacă dorea ca artiștii să joace pe scenă cu sau fără mască! Un moft. Astăzi, însă, nu ne mai permitem luxul de a nu purta și noi mască, nu numai artiștii! După ce ne-am pierdut cu firea, la debutul pandemiei, ne-am calmat și am revizuit prioritățile. Am trecut pe producția de măști.

La ora actuală, se produc zilnic, în România, 350.000 de măști doar de către o singură companie – Taparo. Acestea sunt distribuite atât în farmacii, pentru populație, dar și pentru spitale. De asemenea, 350.000 de măști sunt produse, pe zi, de Romarm, companie aflată în subordinea Ministerului Economiei. Capacitatea de producție a celor două companii va crește semnificativ în următoarea perioadă. Astfel, până în data de 15 mai, România va produce cel puţin un milion de măşti de protecţie zilnic, "de calitate superioară celor existente acum pe piaţă", prin cele două companii, Taparo și Romarm, iar oamenii le vor putea cumpăra la preţul de aproximativ 2 lei, plus TVA. La ora actuală, materialul pentru straturile 1 şi 2 se produce în România, doar materialul pentru stratul filtrant se importă în continuare. La finalul lunii mai, vom pune în funcţiune la Maramureş o linie de producţie a materialului filtrant, astfel încât să integrăm în România tot materialul necesar producţiei de măşti, să nu mai depindem de importurile din China sau din alte ţări.

În ceea ce privește echipamentele de protecție pentru medici, sistemul medical românesc suferă de ani de zile de lipsa unor reforme profunde și de alocări bugetare care nu asigură un act medical de cea mai înaltă calitate pentru cetățean. Dată fiind situația, încă de la începutul lunii februarie, Guvernul Orban a emis o OUG pentru pregătirea stocurilor de rezervă în situații de epidemii și pregătirea României pentru prevenirea infecțiilor cu coronavirus chiar de la începutul lunii februarie.

În ciuda restricțiilor și dificultăților întâmpinate de toate statele în asigurarea de stocuri medicale, s-a reușit cumpărarea de materiale sanitare din toate locurile posibile și prin intermediul unor instituții diverse precum ONAC, UNIFARM, DSP-uri, spitale, Crucea Roșie. La ora actuală, stocurile de materiale sanitare ajung pentru o perioadă de o lună, o lună și jumătate. De exemplu, pe 10 și 11 aprilie au ajuns în România 3.000.000 măști FFP2; 2,7 millioane de mănuși de examinare; 20.500 ochelari de protecție; 84.000 mănuși de protecție; 37.800 combinezoane. În perioada 6-7 aprilie 2020, Compania Unifarm SA a achiziționat și a adus în țară mai multe transporturi de echipamente medicale și produse dezinfectante: 2.245.000 măști FFP2 și ochelari de protecție; 20.000 viziere; 300.000 combinezoane, din care 200 000 combinezoane speciale utilizate în secțiile de terapie intensivă (ATI); 923.000 mănuși latex; 114.000 mănuși vinil; 2.000.000 măști chirurgicale cu 3 pliuri; 36.000 tone dezinfectant pentru suprafețe.

În acestă perioadă, mai multe firme românești s-au alăturat luptei împotriva COVID19, astfel și-au schimbat linia de producție pentru a produce măști de protecție, combinezoane, biocide. La ora actuală, o parte din materialele sanitare de pe piață provin de la firme românești. De asemenea, Guvernul Orban este în discuții cu mari producători locali care sunt dispuși să își ajusteze liniile de producție pentru a fabrica ventilatoare mecanice, cu prioritate, dar și paturi ATI. În plus, în România, se produc 30 de izolete pe săptămână.

Spitalele și autoritățile publice locale pot deconta echipamentele achiziționate din fonduri europene, în limita a 350 de milioane de euro (ventilatoare, combinezoane, măști, stații de monitorizare, orice are legătură cu lupta și combatarea Covid 19).
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri