PENTRU ACEASTĂ ȚARĂ, POATE SĂ ȘI MOARĂ/ FIECARE DINTRE NOI RÂZÂND

PENTRU ACEASTĂ ȚARĂ, POATE SĂ ȘI MOARĂ/ FIECARE DINTRE NOI RÂZÂND(1399)


„Pentru aceasta țară, poate să și moară,
Fiecare dintre noi râzând.
Restul e dorință, de îngăduință,
Și să fie pace pe pământ.”

 

România și Ungaria două vecine și prietene găsesc mereu motive să se iubească numai cu năbădăi. Transilvania e ademenită din nou ungurește cu mărgele noi și frumoase altcumva decât cele românești de parcă asta ar face-o mai frumoasă și mai drăgăstoasă.

Așa numitul Plan Kós Károly, adică un proiect prin care Budapesta îşi asumă explicit prezenţa socială, culturală şi economică în Transilvania de astăzi, a devenit public.

 

Acest plan ciudat vizează doar cetăţenii de etnie maghiară, nu toată populaţia Transilvaniei cum s-ar fi cuvenit și cum au declarat realizatorii lui inițial. Ungaria, parteneră cu România în NATO şi colegă de UE, iniţiază şi aplică un astfel de plan amplu până la Carpaţi. Un plan în care nu apare menționat niciodată nici „statul român”, nici „guvernul României” şi care poartă numele lui Kos Karoly iniţiatorul şi promotorul „transilvanismului”.

Se urmărește o desuveranizare a României în Transilvania şi revitalizarea „transilvanismului”, așa numita cale a spiritului ungar în Transilvania trianonică?

 

Kós Károly a fost un arhitect maghiar, scriitor, grafician, etnograf şi politician exponent al transilvanismului din Austro-Ungaria şi România. El a militat pentru integrarea comunităţii maghiare din Transilvania în societatea din România şi pentru buna înţelegere între comunităţile etnice de pe la noi.

Kós Károly este considerat un adept al multiculturalismului, susţinătorul unui loc în care românii, maghiarii şi germanii să trăiască în armonie, împreună. Arhitectul maghiar din Timişoara, neamţ după tată, nu era un adept al convieţuirii armonioase cu majoritatea românească, ci al „transilvanismului”, o ideologie care acreditează aici un specific multicultural care trebuie păstrat iar maghiarimea trebuie mobilizată pentru acest ideal.

Transilvanismul a fost singura ideologie care a mai rămas intelectualităţii maghiare pentru a NU accepta, integrarea acestei regiuni în statutul român, pentru a nu legitima 1 decembrie 1918. "A fi transilvanist înseamnă a trăi periculos si a rămâne maghiar". Acesta a fost mesajul lui Kós Károly, şi de aceea a fost el decorat după Diktatul de la Viena de către alt „multiculturalist” celebru, Miklós Horthy.

Kós Károly a fost preşedinte al «Breslei Miklós Barabas», singura organizaţie de artişti plastici admisă în Transilvania de Nord, unde nu erau primiți alți artişti, spunând unora care voiau să intre și ei în organizaţie: „aţi înnebunit? Aici nu va călca picior de valah sau jidan!”

 

Acest plan a fost elaborat în 2017 și acceptat tacit de către partea română. În 2018, partea maghiară mulţumeşte oficialilor români pentru sprijinirea proiectului! Planul intră în implementare în 2018, Budapesta mulţumeşte oficial autorităţilor române pentru sprijin iar în 2019 vrea o extindere. Ambasadorul României la Budapesta spune că statul român nu şi-a dat acordul pentru un astfel de plan, o deputată UDMR (cea prin care se implementează programul) spune că nu este nevoie de niciun acord bilateral. Liderul UDMR spune că Bucureştiul oficial şi-ar fi dat acordul!


Nu cred că vremurile care vor veni vor fi calme sau liniştite. Criza economică ce ar putea urma va fi un moment perfect pentru cei care vor iar să ne burzuluim unii la alții.

Astăzi, prin implicarea sa nemijlocită, de la expunere mediatică la investiţii în agricultură, de la baze sportive la grădiniţe, de la terenuri de fotbal la te miri ce altceva, dependenţa şi loialitatea maghiarilor din Transilvania faţă de regimul de la Budapesta este mai mare ca oricând. Asta îi va permite lui Viktor Orban să joace cartea naţionalistă şi revizionistă inclusiv pentru a-şi acoperi eventuale probleme politice interne. Nu mă gândesc că va mai reuşi ceva concret. Dar încă un eşec unguresc în Transilvania nu va consola pe nimeni. Riscă să se arunce în aer stabilitatea unei regiuni şi aşa destul de complicată. Şi aici este o bombă care ticăie de mult şi care trebuie dezamorsată de cei care se pricep la așa ceva. Ungaria este acuzată în prezent de către instituţiile europene pentru creșterea sentimentelor naţionaliste şi pentru alunecarea guvernului către o îmbinare ciudată de democraţie cu totalitarism.
Ungaria a demarat o serie de astfel de programe de dezvoltare economică destinate numai comunităţilor de maghiari în tot bazinul carpatic, fără a avea acorduri între Budapesta şi guvernele de la Bucureşti, Kiev, Belgrad sau Bratislava.

 

În România, planul pentru dezvoltarea economică a Ardealului a avut un buget alocat pentru 2019 de aproximativ 77 milioane de euro, jumătate din bugetul total alocat de Ungaria pentru întregul bazin carpatic. Programul este coordonat de către Fundaţia Pro Economica, cu sediul în Târgu Mureş, finanţată de guvernul ungar care ne garanta că nu va susţine segregarea etnică, planul fiind destinat tuturor cetăţenii români din Câmpia Mureşului. ”În primă fază vom sprijini investiţiile mari, concentrându-ne pe agricultură, industria de prelucrare şi industria alimentară".

 

E bine să știm că la ei așa ceva nu e valabil, că în Ungaria guvernul maghiar impune restricţii organizaţiilor non-guvernamentale care au o finanţare străină, deşi inclusiv Uniunea Europeană a catalogat astfel de legi ca fiind injuste.
Completarea actelor pentru obţinerea subvenţiilor se poate face aici la noi însă doar în limba maghiară.

 

La elaborarea Planului Kos Karoly au participat următorii lideri ai UDMR: Borboly Csaba (actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita), Molnar Zsolt adjunct al Avocatului Poporului, Pasztor Sandor (preşedintele Consiliului Judeţean Bihor), Peter Ferenc (preşedintele Consiliului Judeţean Mureş) și Winkler Gyula (eroparlamentar, fost ministru delegat pentru Comerţ în guvernul Tăriceanu).

 

Mulți am putea zice că ce e rău domnule dacă ăștia bagă bani în Transilvania, să fie primiți. Doar că ia gândiți-vă cum ar fi ca nevastă-mea să înceapă să tot vină acasă astăzi cu o rochiță nouă, mâine cu niște săndăluțe și tot așa, de la un ungur, vecin și prieten plin de intenții bune, nu de altceva!?!

 

“Tu Ardeal, tu Ardeal, îți suntem oșteni,
Templu sfânt, templu sfânt, munții Apuseni.

Că tu ne ești vatră și din piatră-n piatră
E tăria unui neam de moți,
Asta-i țara noastră, noi nu stăm în gazdă,
Horea nostru-i risipit pe roți.”

  

OMD MAMAIA CONSTANTAjooble.org ziare, stiri