TANER  REȘIT - PRIMARUL DE LÂNGĂ INIMA MEA

TANER REȘIT - PRIMARUL DE LÂNGĂ INIMA MEA(4106)


Nu îl cunosc pe primarul de la Tuzla. Îi știu doar numele, care sună altfel decât numele noastre. Dar cu care suntem atât de familiarizați... Și mai știu că a întors istoria pe dos!

Pe primar îl cheamă Taner Reșit.
De regulă, după ce îmi notez ceva, pun carnețelul în buzunarul de lângă inimă. De ieri, îl am lângă inima mea pe Taner Reșit, primarul localității Tuzla.

În primul rând, pentru curajul de care a dat dovadă când a ieșit din tranșee ca să-i ajute pe români într-o chestiune oarecum sensibilă...Nu au fost probleme. UDTTMR - la unison cu primarul său! Apropo, că tot spuneau unii că dezastrul care a căzut pe capul nostru ar trebui să ne înfrățească și să ne unească mai mult… Luați exemplul primarului Taner Reșit! 

Care va aduce, în noaptea de Înviere, localnicilor din Tuzla lumina sfântă! Mă rog, ajutat de preoți ortodocși. Nu există bucurie mai mare pentru credincioși! De azi, primarul musulman se numără printre idolii mei!

Nu este singurul meu idol turc sau tătar. Am și un frate, Gelil. Un altul, Geavit, mi-a hrănit tatăl, bolnav de cancer, în vremurile de răstriște și jale, când te bucurai și pentru o pungă cu tacâmuri! Oameni de mare omenie! Ca să ții pe cineva lângă inima ta, trebuie să ai un motiv întemeiat. Eu am mai multe.

1. Taner Reșit putea să stea liniștit în biroul lui și să îl doară eventual în cot de sărbătorile noastre religioase. Nu a procedat așa!  2. Nu era obligația lui ca primar să rezolve problemele privind distribuirea luminii sfinte în condițiile date și prin labirintul restricțiilor aflate în vigoare. 3. A acționat simplu, direct și eficient. 4. A reușit să-i aducă pe preoți la aceeași masă și să-i convingă să accepte planul său de bătaie.5. Bun negociator, a convins pe toată lumea! 6. Nu a așteptat indicații de sus sau de jos! Și-a asumat singur întreaga răspundere și a acționat prompt. Jos pălăria!

UDTTMR a acționat la fel, fără a se împotmoli în tot felul de prejudecăți. În consecință, în noaptea de Înviere, preoții vor împărți lumina sfântă în Tuzla! Deși este musulman, primarul s-a implicat cu tot sufletul într-o acțiune dedicată românilor din comuna pe care o păstorește. După atâta suferință, permanent cu spectrul morții în față, la Tuzla, a apărut soarele! Cel puțin,simbolic..

Lumina sfântă ocrotește Tuzla!
Imperativul vremurilor pe care le trăim. Să ieșim cât mai repede la lumină!

Episodul de la Tuzla a demonstrat că doar împreună putem învinge monstrul invizibil care a curmat atâtea și atâtea vieți pe întregul mapamond!

Am avut, prin prisma preocupărilor mele ca jurnalist, șansa să-i cunosc bine pe turcii și tătarii din Dobrogea. Niște oameni deosebiți! De la nivelul unui simplu lucrător până la cabinetul Prefectului. Și chiar mai departe de atât, până în Parlamentul României, unde se zbat după puterile lor pentru binele județului Constanța! UDTTMR este peste tot! Lumea a început să-i cunoască. E și normal de vreme ce au ocupat și ocupă în continuare funcții importante! Se simte pe unde trec ei!

Trăim într-o lume a conflictelor, când foarte rar ai parte de un gest frumos sau de o vorbă bună. În aceste vremuri tulburi, când democrația este abuzată frecvent, nu este deloc simplu să fii primar! E o adevărată artă, astăzi, să știi cum să împarți un buget de care trag toți! Apuci de un capăt și-l scapi pe celălalt! Că așa-i în România!

Turcii și tătarii sunt oameni responsabili și de încredere. La greu, te poți sprijini pe umerii lor! Primarul Taner Reșit a reușit, în condițiile unei economii anemice pe plan național, să mențină Tuzla la nivelul localităților reprezentative din județ.

Taner Reșit nu este un primar al cifrelor și de aceea nu umblă cu statisticile după el. Pentru domnia sa este important dialogul cu cetățeanul. După cunoscuta formulă “de la om la om”.

Desigur, nu zice nimeni că Taner Reșit a redescoperit America! Important e că este receptiv la doleanțele locuitorilor din Tuzla! De aceea s-a și zbătut să rezolve la timp toate problemele românilor, deși domnia sa este musulman! RESPECT!
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri