Europarlamentarul Sebastian Bodu a transmis o scrisoare deschisă lui Manuel Valls, Ministru de Interne al Republicii Franceze, în contextul în care acesta a declarat că România nu va adera la spațiul Schengen până nu va rezolava problema romilor. Redăm mai kos scrisoarea.
”Domnule Ministru,
Recenta dumneavoastră declarație referitoare la problemele pe care romii le cauzează statului francez și comunităților franceze evoca, intr-adevăr, stilul diferit de viață al acestora. Înțeleg ca incompatibilitatea cu stilul de viață al francezilor este foarte clară drept pentru care foarte puțini romi ajung să se integreze în societatea franceză.
Recunoașterea acestei incompatibilității este o realitate care nu poate fi însă rezolvată printr-o politică simplistă, de genul repatrierii romilor in țările unde s-au născut și de unde provin. Oricum am privi lucrurile, indiferent de statul membru de origine romii sunt cetățeni europeni si, in aceasta calitate, se pot deplasa oricând si oriunde pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Ieri au fost în România, Bulgaria sau Ungaria, astăzi sunt in Franța și mâine pot fi în Luxemburg.
Domnule ministru, așa cum v-a transmis comisarul Reding, simpla ridicare din umeri nu conduce niciunde iar resemnarea neputincioasă nu este o soluție. Primesc deci cu bucurie informația cu privire la existența fondurilor europene de 50 de miliarde de euro pe care Uniunea Europeană vă încurajează să le cheltuiți în vederea incluziunii sociale. Nu știu câte eforturi a depus Franța pentru a-i integra pe acești cetățeni europeni, dar stiu eforturile depuse de țara mea, România, eforturi pe care nimeni nu le-a apreciat, considerând pe nedrept că lipsa de efecte echivalează cu lipsa de străduință. Eram, sincer, optimiști că Franța are metode mai bune si mai eficiente decât cele folosite de est-europeni și că veți reuși unde noi am eșuat.
În concluzie, închei prin a va spune ca incluziunea socială trebuie făcută în statul de reședință pe care romii și l-au ales in virtutea dreptului la liberă circulație și nu în statul de origine pe care, oricum, il vor părăsi imediat după ce Franța ii va "repatria", pentru a se întoarce acolo unde se simt ei mai bine. Trebuie sa înțelegeți că, istoric, romii sunt o etnie nomadă care, așa cum s-a așezat în România cu o mie de ani în urmă, o parte dintre ei a decis acum, in aceeași manieră, să se așeze în Franța iar românii așteaptă cu speranță și nerăbdare să vadă nu acțiuni simpliste si inutile precum "repatrierea" ci decizii îndrăznețe și europene care să ducă la integrarea lor socială acolo unde doresc ei să locuiască, sa muncească, sa studieze”.