Întrebări și răspunsuri pe tema noului coronavirus

Întrebări și răspunsuri pe tema noului coronavirus(526)



Autoritățile folosesc toate instrumentele pe care le au la dispoziție pentru a asigura necesarul de echipamente, materiale și medicamente.

NU este suficientă acțiunea autorităților publice, este absolut necesar ca fiecare dintre noi să respectăm cu strictețe Recomandările privind conduita socială responsabilă: https://gov.ro/fisiere/pagini_fisiere/11_martie_-_15_RECOMAND%C4%82RI_privind_conduita_social%C4%83_responsabil%C4%83_%C3%AEn_prevenirea_r%C4%83sp%C3%A2ndirii_coronavirus_(COVID-19).pdf

 

1. Sunt suficiente teste și aparate Real Time PCR pentru diagnosticarea coronavirusului?

AGENTUL CORONAVIRUS- DIAGNOSTICAREA 
1În acest moment, în cele 8 centre de diagnostic și testare (București-3 centre, Cluj Napoca, Iași, Timișoara, Constanța și Craiova), sunt 1.524 teste pentru diagnosticare moleculară. La acestea se adaugă 10.000 de teste și alte 40.000 de teste rapide achiziționate de către Compania Unifarm SA, care sunt distribuite săptămâna aceasta către unitățile sanitare, pe bază de comandă. Procesul de achiziție continuă, mult mai rapid acum în condițiile noului regim de stare de urgență. Pe lângă aparatele existente în cele 8 centre de testare, au intrat în procesul de diagnosticare încă 23 de aparate Real Time PCR aparținând ANSVSA. Ministerul Educației va pune și el la dispoziția Ministerului Sănătății aparatele PCR pe care le dețin universitățile și institutele de cercetare. Procesul de achiziție continuă pentru refacerea stocurilor din centrele de diagnosticare, Ministerul Sănătății monitorizează zilnic necesarul acestora. 

2. Personalul medical pentru testare și diagnosticare

În urma decretării stării de urgență, în unitățile sanitare și în serviciile de asistență socială se poate angaja fără concurs, la nevoie, pe durată determinată de 6 luni, personal contractual medical, personal auxiliar, farmaciști, personal de laborator și alte categorii de personal contractual necesar. În prezent se depun eforturi în mai multe județe pentru operaționalizarea câte unui centru de analize. În acest sens se desfășoară procesul de instruire a personalului și de achiziție sau relocare a echipamentelor necesare pentru efectuarea testelor. În același timp, s-au făcut traininguri rapide de către medicii epidemiologi de la Institutul Matei Balș cu mai mulți specialiști care au intrat deja sau urmează să intre în activitatea de testare-diagnosticare.

3. De ce nu sunt testați toți cetățenii?

Până acum, la nivel național, au fost prelucrate peste 4.150 teste. Sunt 184 de persoane confirmate pozitiv și 16 au fost declarate vindecate și externate. Sunt testate persoanele care au avut contact direct cu o persoană diagnosticată pozitiv, cele care au simptome și cele care au călătorit în zone roșii de risc și sunt în carantină instituționalizată. Testele se fac în laboratoare specializate și presupun personal avizat și un anumit timp pentru prelucrarea probelor. Nu se testează persoanele care nu sunt în categoriile menționate pentru a nu crește foarte mult timpii de așteptare a rezultatelor testării. Ne ghidăm după recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății „Testați! Testați! Testați!”

4. Sunt suficiente echipamente în spitale?

Procesul de achiziții de materiale sanitare este mult mai rapid acum, în urma declarării stării de urgență. În această perioadă, se distribuie spitalelor, LA CERERE, 1,75 milioane de măști, mănuși de unică folosință, combinezoane, ochelari de protecție, tot ce este necesar în spitale(directorul UNIFARM). Produsele sunt importate din Turcia, Belgia, Germania, Italia, China. În plus, Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a discutat deja cu mai multe companii din România care își pot schimba linia de producție, astfel încât să livreze pe piața națională echipamentele de care avem acum nevoie. Firma Farmec din Cluj va primi licența pentru a produce biocide. Vom începe să producem măști și echipamente de protecție pentru medici, aici în România, pentru că liniile de producție există. Se lucrează la identificarea modalitățile de obținere a materiei prime pentru producție.

5. Ce se întâmplă cu pacienții internați acum în spitalele care devin spitale dedicate bolnavilor cu noul coronavirus?

Pacienții internați în spitalele care urmează să trateze doar bolnavi de coronavirus sunt fie transferați către alte unități spitalicești, fie sunt externați (acolo unde externarea se impune). Nimeni nu este lăsat pe dinafară și netratat în funcție de diagnostic. În acest sens, spitalul Colentina este în plin proces de pregătire pentru a prelua exclusiv cazuri de coronavirus. De asemenea, maternitatea Bucur va prelua eventualele cazuri ale femeilor gravide infectate cu noul coronavirus, și va fi exclusă din circuitul obișnuit. Toate pacientele care se află în această unitate în prezent vor fi transferate în celelalte unități similare din București.

6.Cum sunt verificați cei care sunt în autoizolare la domiciliu?

Direcțiile de sănătate publică, medicii de familie, poliția locală și poliția națională verifică respectarea autoizolării persoanelor la domiciliu. Nerespectarea regimului de autoizolare atrage amendă de până la 20.000 lei.
Până în prezent, au fost deschise 40 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită conform art. 352 alin. 1 Cod Penal.

7. Există o lipsă de medicamente în farmacii și spitale. Cum rezolvați?

Ministerul Sănătății are în vedere asigurarea cu stocuri adecvate și continue de medicamente, dispozitive medicale și materiale sanitare esențiale în contextul pandemiei COVID-19. Ministerul Sănătății a aprobat un Ordin privind suspendarea temporară pentru o perioada de 6 luni a redistribuirii de medicamente din România. Ordinul permite livrarea în afara teritoriului României a medicamentelor fabricate de producătorii din România destinate altor piețe din afara teritoriului României, precum și a medicamentelor care tranzitează teritoriul României fiind destinate altor piețe, cum ar fi Republica Moldova.

Recomandăm, de asemenea, populației să manifeste un comportament rațional, de bună credință, să se abțină de la fenomenul de stocare a medicamentelor, dispozitivelor medicale și materialelor sanitare și să nu contribuie astfel la crearea unor probleme care nu sunt necesare în aprovizionarea cu cele menționate. 

8. Spitalele sunt supra-aglomerate pentru eliberarea și prescrierea de tratamente?

CNAS ia măsuri pentru a evita supra-aglomerarea spitalelor, pentru a debirocratiza și simplifica prescrierea și eliberarea de medicamente, în această perioadă de stare de urgență, cu scopul de a proteja persoanele vârstnice, respectiv persoanele care suferă de boli cronice. CNAS lucrează la implementarea serviciilor de medicină la distanță (telemedicină).

9. Se rechiziționează fabrica de biocideHexiPharma?

Nu există nicio decizie în acest sens. Ministerul Economiei este cel care are prevăzută în decretul instituirii stării de urgență posibilitatea rechiziționării unor mărfuri sau unități de producție, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, doar a spus că dacă se decide că este necesar, atunci va asigura finanțarea.

10. Ce fac autoritățile române pentru cetățenii români blocați la granița dintre Austria și Ungaria?

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a luat legătura de urgență cu omologul ungar pentru deblocarea tranzitului spre România al românilor blocați la granița dintre Austria și Ungaria. Aurescu a solicitat crearea de urgență, de către autoritățile ungare, a unui coridor umanitar care să permită tranzitul continuu, prin Ungaria spre România, al tuturor cetățenilor români aflați la frontiera austriaco-ungară. Ministrul de Externe al României a semnalat părții ungare situația umanitară (peste 3500 de persoane blocate), o situație sensibilă creată inclusiv ca urmare a faptului că informațiile nu au fost disponibile cu suficient timp în prealabil. Răspunsul părții ungare a fost că Ungaria va sprijini repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp posibil, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată. Urmează ca detaliile efective privind intrarea compatrioților noștri pe teritoriul Ungariei si tranzitarea acestuia până la granița cu Romania sa fie stabilite si implementate de autoritățile de resort ale Ministerelor de Interne ale celor două țări. Ungaria a decis închiderea granițelor pentru traficul de persoane începând cu 17 martie, ora 00.00. În absența unei notificări prealabile oficiale, s-a ajuns la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria și Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar.

11. Se îngheață anul școlar?

Nu se îngheață anul școlar, a declarat ministrul Educației. Specialiștii din Minister discută zilele acestea strategia de urmat, după ieșirea din epidemia de coronavirus, pentru recuperare, consolidare și regândire a planificării materiei. De asemenea, nu se pune problema ca elevii și studenții să repete anul școlar sau universitar.

 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri