Deputatul Cristina Dumitrache, declarație politică:

Deputatul Cristina Dumitrache, declarație politică: "Mamele minore, copii care au copii"(1167)


Deputatul PSD Cristina Dumitrache a susținut o declarație politică despre mamele minore, pe care o redăm mai jos.

Începe un nou an şcolar şi odată cu aceasta revin în atenţie problemele legate de educaţie, de situaţia tinerei generaţii şi de viitorul ţării noastre.
În declaraţia de faţă vreau să mă opresc asupra unui alt fenomen îngrijorător în societatea românească, şi anume maternitatea la tinerele femei aflate încă la vârste foarte fragede. Deşi nu sunt pe deplin concludente, datele statistice oferă informaţii relevante. Astfel, toate informaţiile pe care le avem şi la care am făcut referire şi în declaraţiile mele precedente, legate de violenţa în şcoli, dezastrul din sistemul sanitar sau abandonul şcolar, conduc la concluzii alarmante.


În România, numărul total al fetelor care devin mame de la vârste fragede este de aproximativ 30.000 pe an. Poate părea puţin faţă de ce se întâmplă peste ocean, în procente însă, cifra de la noi e, de fapt, mai mare decât cea din SUA: 43, cea mai ridicată pondere din toată Uniunea Europeană. În Europa, alegerea de a deveni mamă se face tot mai târziu. Cifrele Eurostat (Institutul de Statistică al Uniunii Europene) arată că vârsta medie a femeilor care au dat pentru prima dată naştere unui copil, anul trecut, era în jurul a 30 de ani. La noi, sunt multe mame de 13, 14, 15 ani, fete care, deşi nu sunt maturizate în adevăratul sens al cuvântului, biologic pot să aibă copii.
De vină ar fi, spun experţii în educaţie, absenţa orelor de educaţie sexuală din orarul obligatoriu al elevilor. Programa autohtonă prevede o aşa-numită arie curriculară ce vizează "sănătatea reproducerii şi valorile familiei". În baza acesteia, elevii primesc unele elemente de anatomie la nivelul gimnaziului, iar în liceu, sarcina unor discuţii pe teme delicate e lăsată fie în seama profesorului de biologie, fie pentru orele de dirigenţie, dacă dirigintele e mai curajos. În statele situate în vestul continentului, educaţia sexuală porneşte, de asemenea, mult mai devreme decât la noi. Marea Britanie şi Portugalia sunt statele cu programele cele mai dezinhibate din UE, cu primele noţiuni predate încă de la 5 ani, în timp ce în Franţa, Germania şi Belgia, startul e dat din clasele primare. În 2011, potrivit Eurostat, Germania a înregistrat 16.606 naşteri la fete de 15-19 ani, Franţa - 20.607, iar Marea Britanie - 34.726, fiecare dintre cele trei ţări având populaţii de câteva ori mai mari decât cea a României. În ţara noastră în 2012 s-au înregistrat 8500 de naşteri în rândul adolescentelor care nu au ajuns încă la majorat.

Medicii sunt de părere că fenomenul este în creştere şi este probabil legat de evoluţia societăţii în general, consecinţa tuturor problemelor noastre sociale. Aceştia susţin că pericolul la care sunt supuse adolescentele însărcinate e dublu. Tinerele pot fi traumatizate din cauza sarcinii şi a schimbărilor hormonale prin care trec şi îşi riscă viaţa, pentru că sarcinile precoce prezintă deseori complicaţii. De cele mai multe ori, un episod dramatic în viaţa unui om, mai ales a unui copil, lasă urmări pentru tot restul vieţii, aşa cum este şi o sarcină la o vârstă prea mică, care poate să apară chiar urmare a unui eventual abuz sexual. În acelaşi timp, medicii subliniază importanţa educării tinerilor cu privire la riscurile începerii premature a vieţii sexuale, precum şi legat de metodele de contracepţie pe care le pot folosi. Educaţia precară în ceea ce priveşte problemele sexuale şi prevenirea sarcinilor, lipsa informării, dar şi proasta comunicare dintre părinţi şi copii nu fac altceva decât să crească numărul mamelor minore, dar şi al avorturilor. Şi în plus, ca fenomen general în Europa, copiii rezultaţi din astfel de sarcini de cele mai multe ori sunt nedoriţi şi/sau abandonaţi, îngroşând astfel rândurile celorpeste 40.000 de copii abandonaţidinRomânia.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri