Bola:

Bola: "Mai sus de Ponta nu este decât bunul Dumnezeu"(1400)


Primarii localităţilor din sudul judeţului Constanţa, care vor fi afectaţi de închiderea circulaţiei pe Podul de la Agigea au fost convocaţi, ieri, de prefectul Eugen Bola, la prefectură, la o întâlnire pe marginea acestui subiect.

Discuţiile au fost destul de aprinse, primarii reproşându-i, în primul rând lui Bola, faptul că nu au fost consultaţi înainte de a se lua decizia de închidere a podului. În cele din urmă, după fel și fel de reproșuri, şefii autorităţilor publice locale au prezentat câteva soluţii pentru ca podul să nu fie în totalitate închis timp de două luni de zile. Speriat, probabil de reacția primarilor supărați, prefectul a stat cuminte și a ascultat.

Astfel, una dintre soluţii ar fi ca circulaţia să se desfăşoare alternativ pe câte-un sens de mers. O altă variantă ar mai fi ca reparaţiile care trebuiesc efectuate la pod să fie amânate cu şase luni, termen în care va fi finalizată construcţia noului pod de la intrarea în port spre autostradă. La final, primarii au formulat un memoriu care va fi transmis premierului Victor Ponta, memoriu în care îi sunt aduse la cunoştinţă efectele sociale şi economice care ar avea loc în urma închiderii podului de la Agigea.

„Noi nu putem să acceptăm o decizie care s-a luat peste capul nostru pentru că noi nu am fost consultați. Închipuiți-vă ce efecte ar avea închiderea podului pentru elevi, muncitori, firme”, a declarat Cristian Cîrjaliu, primarul comunei Agigea.


De acceași părere este și primarul din Eforie, Ovidiu Brăiloiu.
„Nu poți să anunți că mâine închizi podul și să nu te gândești la efecte. Să le oferi oamenilor alternative, dar nu unele care să te pună să ocolești kilometri și să ai pierderi, ci una care să suplinească eficient închiderea acestuia”, a spus Brăiloiu.

Tot în acest context a reacționat și conducerea Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură care a precizat că închiderea podului timp de două luni va aduce pierderi de aproximativ 10 milioane de euro companiilor multinaționale care au activitate în Portul Constanța Sud-Agigea.

La rândul lui, prefectul a spus că decizia cu privire la pod nu-i aparține, singurii răspunzători fiind cei de la CNADNR.
„Eu am aflat întâmplător de închiderea podului. Nimeni nu mi-a trimis vreo informare în acest sens. Am purtat discuţii cu toţi factorii decizionali și s-a ajuns la concluzia că Ambulanţa şi Pompierii vor putea trece oricând pe pod, dacă acesta va fi închis. Pietonii vor putea trece câte 10 minute la fiecare oră, iar șoferii vor avea la dispoziție două rute ocolitoare. Știu că aceste rute sunt mult prea mari, dar asta este situația. Am formulat şi noi o minută către MAI care va ajunge pe masa premierului Victor Ponta. Am aflat că cinci operatori economici din port au anunţat că dacă se închide podul vor înregistra pierderi de 10 milioane de euro. Primul ministru va avea pe masă memorandul CNADNR prin care se cere închiderea podului, dar şi nemulţumirile primarilor. Mai presus de domnul premier nu este decât Dumnezeu. Recunosc că nu sunt de acord cu închiderea totală a portului, însă dacă specialiştii spun că acest lucru este necesar nu văd cum aş putea eu să mă opun”, a declarat prefectul Eugen Bola.

Așadar, situația finală privind podul de la Agigea va fi tranșată în ședința de Guvern care va avea loc astăzi.

Reamintim că, în urmă cu câteva zile, CNADNR a anunţat că, de la 1 octombrie până în luna decembrie, circulaţia rutieră va fi complet închisă pe podul de la Agigea, ca urmare a lucrărilor de înlocuire la sistemul de hobane, care susţine podul.

Aseara, în vederea unei bune informări, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a transmis un comunicat de presă prin care doreşte să aducă la cunoştinţa publicului informaţii privind 'Reabilitare pod pe DN 39 Agigea - Constanţa'.
Astfel, precizăm că acest contract face parte din Proiectul 'Reabilitarea a 10 Poduri Strategice în Zona Dobrogea, Lot 3 Reabilitare pod pe DN 39, km 8+988 la Agigea' - Acord de Împrumut nr. 33.391, încheiat între Guvernul României şi BERD. Constructorul lucrării este societatea BILFINGER BAUGESELLSCHAFT m.b. H, Proiectantul şi Consultantul lucrării este Louis Berger Group Inc.
Valoarea estimată a contractului este de 12.673.280 EURO (fără TVA), valoarea certificată a lucrărilor la data de 24.09.2013 (conform ultimului certificat de plată) este de 3.588.742,65 EURO (fără TVA).
Valoarea lucrărilor mai sus menţionate este o valoare estimată, întrucât ordinele de variaţie prin care se va definitiva această valoare sunt în lucru la această dată. Valoarea lucrărilor va putea fi considerată finală numai după întocmirea ordinelor de variaţie şi negocierea preţului cu constructorul, dar si după actualizarea preţurilor conform contractului.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri